Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intarziere declansare relee comandate de ULN2803APG


valivoi
 Share

Recommended Posts

Salut, detin un modul cu 16 relee comandate de ULN2803APG,la care as vrea ca declansarea releului sa fie intarziata aproximativ un sfert de secunda la disparitia tensiunii furnizate de integrat.                 Cate un condensator electrolitic(a carui valoare va fi determinata experimental) montat in paralel cu bobina fiecarui releu ar asigura rezerva de energie pentru aceasta cerinta.                                 Intrebarea mea ar fi: tensiunea de pe condensatori pana la descarcarea totala prin bobinele releelor si leduri nu ar afecta integritatea si functionarea integratilor de comanda?    Aceasta este placa,schema ei si integratul de comanda.     16relaymodule1.jpg?w=840&h=448  https://arduinodiy.files.wordpress.com/2018/09/16relaycircuit.pngVa mutumesc anticipat pentru raspuns si ajutor.

Edited by valivoi
Link to comment
Share on other sites

Există posibilitatea ca doar la acţionarea releelor, curentul iniţial de încărcare al condensatorilor să fie mai mare decât curentul maxim suportat de tranzistorul buffer.Dar asta se poate afla doar prin ceva calcule, eventuale simulări şi în final (cel mai sigur probabil) prin testarea fizică pe un buffer ,,de sacrificiu,, identic cu cel de pe placă, pentru a nu se interveni inutil (şi potenţial distructiv)pe placa funcţională.Problema e cu atât mai periculoasă cu cât capacitatea în paralel cu releul e mai mare....la capacităţi mici (10-100uF) bănuiesc că nu ar fi probleme, dar e doar o intuiţie, nu am calculat nimic, stau cam rău la matematici...din păcate.

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Daca am inteles bine se doreste ca dupa anclansare releu la comanda declansare sa mai stea cuplat 1/4 sec.

 N-as recomanda.Curent mare incarcare condensator si autoinductia din bobina releului.Mai bine incercati pe partea de comanda un circuit RC.In sensul ca dupa taiere semnal acesta sa mai fie activ perioada dorita.Sfertul acela de secunda nu o sa-l puteti vedea decat pe oscilograf.

Link to comment
Share on other sites

poti inseria o rezistenta de valoare mica de ordinul ohmilor cu condensatorul . 47- 100 ohmi. Asa ai o inacarcare usor mai lenta fara soc si descarcare mai lunga pe releu. Indicat ar fi sa faci o proba cu un releu separat . Tatonezi pina iti convine rezultatul.

Link to comment
Share on other sites

Eu aş pune ceva de genul ăsta, dacă problema nu poate fi rezolvată mai elegant. Condensatorul poate avea o valoare oricît de mare. Fiindcă se încarcă prin R_LIM, nu distrugi ULN-ul. Se descarcă pe bobină prin D.

 

 

image.thumb.png.99cac72ecede62f07bd61ebe4a3cfaf1.png

Link to comment
Share on other sites

Aceasta intarziere la declansare imi este utila deoarece intrarile de comanda vor fi legate la un comutator rotativ,placa prin contactii NO ai releelor vor cupla progresiv medianele unui transformator cu tensiuni crescatoare(sau descrescatoare) si vreau ca prin trecerea de la o treapta(de pe un plot pe altul al comutatorului rotativ) la alta crescand sau scazand treptele sa nu existe intreruperi in furnizarea de tensiune a transformatorului.Este o adaptare a schemei de soft start a domnului flomar60,caruia ii multumesc pentru schema.   Untiled 5.png

Link to comment
Share on other sites

Da, probabil nu vor fi întreruperi ci doar scurtcircuite. Personal le prefer pe primele iar dacă vreau fără întreruperi atunci folosesc triace care comuta instant comparativ cu niște releie și dacă faci bine schema de comanda nu ai întreruperi. 

Concluzia este ca ceea ce vrei sa faci este o mare greșeală iar abordarea este nepotrivita. 

Link to comment
Share on other sites

Valivoi.Ce softstart este acesta,adica scopul.

 La o simpla observatie daca,de ex ,contactul R1 ramane facut si cupleaza R2 ai pe traf scurt intre infasurarea 240-235v!

 Cealalta obs. se refera la secundar.Un cond de 1000uF pe iesirea 7812 actioneaza la alimentarea trafului ca un scurt!Adica va lua un current f mare care forteaza 7812.Nu are o rezistenta de limitare.

 O alta obs.Rez de 2,2 ohm in nici o varianta,adica actionat sau neactionat R1-R5,nu au rol.Deci nu intra in circuit!

Link to comment
Share on other sites

Scopul schemei-comutarea treptelor de tensiune din primarul trafului fara intreruperea tensiunii... schema functioneaza.... testata.... de asemenea schema este perfectibila pentru cine doreste... am gândit schema pentru un minim de componente si pentru costuri cat mai mici... daca se considera necesar pot explica si functionarea... 

Link to comment
Share on other sites

 Chiar sunt curios cum merge.Cum e desenat acum fiecare rez 2,2 ohm este bypasata prin releele R1-R5.Daca actioneaza oricare din relee nici atat rezistentele nu intra in circuit!E ceva ce-mi scapa?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines