Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Convertire FM-Vest radio rusesc cu acord cu inductanta variabila

Recommended Posts

Buna ziua!

 

Am achizitionat aparatul rusesc Vega RP-240, cu lungimi de unda: UL, UM si UUS -bineinteles banda  EEst 65-74 MHz. Este functional pe toate gamele, inclusiv pe UUS prind ceva armonici de la Kiss FM si Best FM. In fine, am descarcat schema aparatului, ca sa raman surprins de faptul ca pe UUS, acordul nu se face cu condensator variabil, ci cu inductante variabile (ansamblul L5-L6 si L9), actionate de aceeasi rotita care invarte condensatorul variabul pentru UM si UL. Blocul de UUS este construit in jurul circuitului integrat K174PS1, echivalent cu circuitul integrat UL1042, cu functia de mixer. Am descarcat datasheetul, dar este in poloneza si , evident nu am inteles nimic.

As dori sa stiu cum as putea sa il modific sa receptioneze banda 88-108 MHz? Blocul de UUS la acest aparat este diferit de abordarea obisnuita, asa ca unde trebuie umblat? La bobinele cu inductanta variabila, adica sa mai tai spire din ele? Cate spire si unde sa repozitionez priza mediana? La ce condensatori sa mai umblu si ce valori sa pun? Cineva mi-a zis ca la aceasta schema nu mai este nevoie sa umblu si la condensatori. Totusi, nu stiu ce sa fac. Am comparat schema aparatului cu schema din revista Tehnium care are modificarile blocului UUS pentru banda Vest de la Gloria, dar nu am gasit nici o similitudine intre schemele blocurilor de UUS. Daca ma puteti ajuta, va multumesc anticipat!

Atasez pozele si schema aparatului.

Vega1.jpg

Vega2.jpg

Vega3.jpg

Vega4.jpg

Vega5.jpg

UL1042.jpg

UL-1042.jpg

vvega240.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu umbla la bobinele de acord, ar trebui sa schimbi frecventa oscilatorului local in primul rand crescand frecventa de oscilatie. Daca reusesti sa localizezi C25 din blocul UUS care este pus peste bobina oscilatorului ar trebui inlocuit cu unul de cca  12-15 pf. Ar terbui sa incepi sa prinzi posturile din frecventele noastre.,  Ar fi primul lucru de facut. In general nu scoti condensatorul ci doar tai un terminal pentru a reface usor circuitul si pui alt  cvondensator peste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se scoate C11 siC25.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am facut asa cum mi-ati spus: am localizat si scos C11 si C25. Nu prinde absolut nimic. Am atasat intai C11, nu prinde nimic. Am scos din nou C11 si am atasat doar C25 -nu prinde nimic. Am reatasat ambii condensatori - am readus aparatul in stare initiala, prinde armonici Best Fm si Kiss FM. Ce e de facut?

Vega3.jpg

placa.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

E posibil ca partea osc. din integrat sa nu oscileze la frecventa mai mare,incercati sa-i mariti tens. de alimentare

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Kostas.La ungure e un convertor care poate trage banda CCIR in OIRT.Deci un bloc ce ar trebui facut independent si a carui iesire s-ar cupla la radioul existent.

 Privitor la tragerea benzilor,adica sa prinzi intreaga banda CCIR in cea OIRT,nu stiu daca e posibil cu acest convertor.Stiu ca la convertorul cu LA1185 se utilizau 3 comutari/cuarturi pt a prinde toata banda CCIR.Am folosit si eu pe timpuri.

 Tot pe umblatul la circuite trebuie sa mergi.Incearca tot la c11,c25.Daca n-a mers cu ele scoase pune altii la jumate valoare.Ar fi mers 2 trimere mici,reglabile,pina in 30-40 pF.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Circuitul K174PS1 este compatibil pin la pin cu SO42P.Schema din link este convertor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Kostas.Revin la cele de mai sus.Scoate intai C25 si inlocuieste-l cu un trimer reglabil pina in 15-20 pF.Incearca sa prinzi un post si abia apoi umbli si la C11.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Va salut @Kostas1,

 

Ma alatur si eu colegilor care va spun sa nu umblati la bobine. Se va alege praful si pulberea, daca umblati la ele.

 

Aveti de rezolvat 2 problema: una e mai simpla, cealalta e mai complicata.

1) Un calcul sumar arata ca daca presupunem ca C23 e pe mijloc, si receptorul e in configuratie supradina (frecv. osc. local e mai mare decat frecventa RF) inductanta bobinei L9 e de 150nH pentru acord in mijlocul benzii OIRT (69MHz).  Ca sa aduceti osc. local in mijlocul benzii CCIR (98MHz), C25 iese din calcul ca avand 13pF. 12pF ar fi o valoare standard apropiata. Inlocuind C25 cu un cond. fix de 12pF ar trebui sa va situeze deja pe undeva prin banda FM fara nicio alta modificare si sa receptionati posturile puternice.

2) A doua problema este acoperirea. Indiferent ce veti face, nu veti putea acoperi mai mult de 11-12 MHz din gama CCIR. De fapt, daca aliniati oscilatorul la capatul de sus al gamei, veti receptiona 96.6 - 108MHz. Daca aliniati osc. local la capatul de jos, veti receptiona 88 - 98.4 MHz. Nu e chiar un capat de tara, dar e bine sa stiti la ce sa va asteptati.

 

Un calcul similar se poate face si pentru amplificatorul de RF, dar asta numai dupa ce aliniati osc. local. Calculul vi-l pot arata, ca nu e mare filozofie.

 

Daca dupa inlocuirea C25 nu se receptioneaza niciun post atunci cand baleiati scala din butonul de acord, incercati sa conectati un fir de aproximativ 1m la unul din capetele rezistente R5 si testati din nou daca prinde vreunul dintre posturile locale puternice.

Nu mai umblati la C11 pana cand nu prinde cel putin un post puternic. C11 va imbunatati sensibilitatea, dar numai dupa ce este tras osc. local in frecventa corecta. Pentru asta se umbla numai la C25 ptr acord brut si trimerul C23 ptr acordul fin. O sa vina si randul lui C11 si o sa facem intai o estimare cam pe unde ar trebui sa fie ca valoare.

Edited by cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din nefericice NU m-ati ascultat, ati amestecat opinile lucru total gresit. NU ttrebuiia sa umblati in circuitul de intgrare, ca scoateti pe c11 si v-am spus sa puneti un condensator de 12-15 pf in  locul lui c25. Normal ca nu auziti NIMIC, probabil ati urcat frecventa OL peste cat trebuia sau chiar l-ati blocat. Reveniti la ce am spus. NU umblati la bobine caci NU AVETI aparatura de reglaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines