Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor electric vechi german


Postări Recomandate

Am gasit la cineva motorasul din poze. Imi plac chestiile vechi. 

Intrebari

1- fara reductor la ce l'as putea folosi?are 50w.

2-e modelul fara perii.. nu?

3- la 50w merge sa il folosesc pe un UPS conectat la bornele masinii...nu?

Ma gandesc la un polixor mic portabil :)

4- cat de vechi este?

Screenshot_2020-06-12-07-15-17.png

Screenshot_2020-06-12-07-14-22.png

Link spre comentariu

 Shurubel.Vad ca turatia e de 3000 rot/min,ceea ce e putin pentru un minipolizor portabil.Si puterea este mica.Daca axul permite adaptare s-ar pute face un polizor fix,pentru ascutit burghie mici.Piatra de cca 5-6 cm diametru,5-8 cm grosime.

 Altfel utilizat la ceva automatizari casnice.Da si aici cam pacatos ca are turatia la iesire f mica.

Link spre comentariu

 M-am uitat ca am trecut gresit grosimea pietrei de polizor in cm.A se citi "mm".Pe timpurile bune se gaseau la noi kituri unguresti cu pietre biax si aveau si o bucata piatra polizor,cu gaura,buna pentru un mini polizor fix.

 Acu daca se mai gasesc pe piata noastra,asemanatoare,nu stiu.

Ceva apropiat am vazut pe net.

 

 

Screenshot_20200612-130937_Firefox.jpg

Link spre comentariu

Are reductor, deci mai bine i se gaseste o intrebuintare in forma originala, decat polizor. La cei 50W il opresti cu mana fara probleme. Si apoi, polizor portabil cu asemenea improvizatii parca nu sunt prea ortodoxe...chiar daca puterea e mica, la 3000 ture/min daca iti sare piatra in cap, nu e chiar placut. Zic asta pt ca de regula, sculele electrice improvizate, nu prea au elemente de siguranta.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Bine punctat doru.Ziceam ca numai in extrema utilizat ca mini polizor FIX.In niciun caz portabil.Pentru burghie mici merge.

 Am vazut,pe timpuri,un astfel de polizor fix chiar cu motor mai mic.Cei drept insul il folosea la burghie sub...2-3 mm!

Link spre comentariu

Pai DESIGUR ca DOAR pt burghie mici, zgarieci, lame de cutit- dălţi- surubelnite, si alte dinastea. Vreau sa imi fac un banc mobil pt microbuz. Am menghina mica, adaptor dinala pt bormasina- sa fac ''fixa de banc''- stiti despre ce zic-  si astea pe 220- de la un UPC care scoate 600w. Am 2 dinastea. Am si piatra necesara- o tin de cand exista IOR-mi'a adus'o mama cand lucra acolo.

Dar curiozitatea mea era daca motorelul e bun pt ideea asta.

La alte automatizari... nu stiu. In orice caz, ăsta era intr'o cutie veeche, cred ca de la armata- am gasit doar faţa cu butoane si o scala.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Motorul este DDR-ist (firma VEB). Conform etichetei din poza motorul este de curent continu (in fata literei V pare ca se vede o linie, semn de c.c., daca era de c.a. ar fi avut ~),  la rubrica Hz nu scrie nimic ( daca ar fi fost de curent alternativ ar fi scris 50Hz). Motorul este de 3000rpm iar reductorul este 3000/7.5 sau 1.5, nu mi-este clara prima cifra.

Link spre comentariu

Infasurarile se leaga in serie, sunt 4 fire, doua de la infasurarea rotorica si doua de la excitatie. Avand acces la cele doua infasurari se poate face schimbarea de sens... atentie la comutare, mai ales infasurarea de excitatie poate produce tensuni ridicate la decuplare si exista riscul strapungerii izolatiei, depinde de dispunerea zonelor de capat.

E proiectat pentru 220V cc, dar poate fi folosit si la 230V ca, cu reducerea de cuplu si posibila incalzire suplimentara de pierderile in miez.

Nu se recomanda a fi lasat fara sarcina pentru ca se accelereaza in mod natural prin scaderea campului si poate distruge rulmentii si infasurarea rotorica/colector/perii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări