Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire monitor industrial

Recommended Posts

Buna ziua .

Supun atentiei dvs o problema pe care nu am reusit sa o rezolv.

Este vorba de o unitate de control industrial al carei monitor nu mai functioneaza si nu am reusit sa-l repar.

Monitorul este un Sharp LJ640U27. Pentru acesta am gasit un datasheet pe care il atasez. Alaturat aveti o fotografie a acestui monitor.

As dori sa inlocuiesc acest monitor cu unul de PC.

Ce tip de monitor ar trebui sa folosesc si ce conexiuni ar trebui facute?

Va multumesc !

20200602_143833_HDR.jpg

LJ640U23-Sharp.pdf

Edited by ticmorosan

E mult mai simplu sa-l reparati, de schimbat ar merge schimbat cu orice are intrare TTl, dar necesita adaptari de conectica si adaptari mecanice, depinde unde si in ce este acesta fixat in prezent.Mai degraba precizati ce probleme are(excludem display spart, fireste...), afiseaza ceva?

As prefera sa-l inlocuiesc. Nu-i important aspectul, este loc de un monitor PC.

Pe cel existent l-am chinuit destul. Initial nu afisa nimic, am inlocuit un fet, am refacut niste trasee carbonizate, acum afiseaza dar este excesiv de luminos si nu se inteleg niste rubrici (parametri) care apar. Plus ca panglicile de plastic cu trasee metalizate care se vad in poze se cam exfoliaza (e de prin anii 90).

In concluzie, daca ma puteti ajuta cu conexiunile va sunt recunoscator !

Eu nu cred ca o sa puteti sa inlocuiti asa simplu.Va uitati in datasheeturi la integrate.Vedeti daca are si iesiri vga standard catre monitor extern/sau alt tip de iesire video.Pt vga trebuie sa aveti rosu/verde/albastru/sync/masa.etc ceea ce nu cred ca aveti dvs acolo.Am facut o adaptare mai demult,dar foarte greu si nu la rezultatul scontat,cu un modulator video,placa avea iesire video analog pe un singur canal pitita pe acolo.Daca gasiti ce trebuie,cautati asa pe google ?composite to vga diagram?,exista si adaptoare active .

Ai la -interface signals- diagrama,observi ca acolo iti lipsesc ceea ce trebuie pt. un monitor de pc.Acum nu zic ca nu poti experimenta,cauti diagrama de mufa vga de monitor si cu rezistente de 2k legi la data signal (A1-D1n)unul din canalele rgb,poate poate..

d-sub-9-pin-connector-wiring-diagram-dia

Edited by Den

E cumva monocrom monitorul? Banuiesc ca nu. Daca este monocrom si fara tonuri intermediare (adica doar aprins/stins pixelul) atunci mai sint ceva sanse/

Altfel eu zic ca va fi foarte dificil de inlocuit monitorul, poate doar sa aveti si informatii despre modul de "codare" a semnalului.

Monitorul e monocrom, intr-adevar.

Am gasit prin "gunoaie" un monitor B/W de PC antic si am facut conexiunile HSync, VSync iar DIn la pinul 2 al monitorului (ar fi pinul pt. Green daca ar fi color). Rezultatul, in poza de mai jos. Imaginea  apare de 2 ori intr-un cadru. (Ar fi trebuit sa apara doar in partea stanga a ecranului "Bedien Terminal B1").

Ce ar trebui sa mai fac ?

Monitorul folosit e un Philips 7BM749/00T. In pagina 8 a manualului monitorului sunt specificatiile tehnice.

Multumesc !

20200603_102820.jpg

7bm749.pdf

Unul este interlace si celalat este progresiv scaning.

Deocamdata nu mi-a venit nici o ideie despre cum sa-l modifici.

Nu reusesc sa descarc complet pdf-ul. Contine si schema monitorului sau numai chestiile uzuale pt fraieri?

Verifica cu un osciloscop daca semnalul din pin 1 si pin 3 la MC1391 au aceeasi frecventa. Sa nu lucreze cumva baleiajul din monitor la frecventa dubla sau alta armonica/sub armonica.

Componentele din pinul 5 si pinul 7 se ocupa cu frecventa si fazarea. Ar trebui sa fie pe acolo, poate, si ceva rezistori reglabili. Daca nu oricum jucindu-te pe acolo s-ar putea sa rezolvi.

Ca sa excluzi alte cauze probabile verifica si relatia intre frecventa de baleaiaj orizontal si sincro H ce intra in monitor. Monitorul original era LCD banuiesc.

Edited by sesebe

Lasa osciloscopul in pace!

Monitorul vechi: Rezolutie 640x 200 scanare progresiva

Monitorul nou: Rezolutie 640x 400 scanare intretesuta

Trebuie sa faci un adaptor cu circuite TTL si sa blochezi semanlul video (la negru) la fiecare al doilea cadru. Se va vedea ca prin sita dar daca e industrial merge...

Semnalele sincro trebuie lasate in pace.

Edited by d2134

Si cum verifici acel adaptor fara osciloscop???

Ideea mea sa modifice monitorul ca sa-l transforme intr0unul cu scanare progresiva dar de multe ori nu fac fata amplificatoarele de baleiaj.

In acelasi timp imaginea de mai sus arata o imagine defazata puternic pe orizontala iar asta nu se rezolva doar din adaptorul TTL.

Acum 3 minute, sesebe a spus:

Ideea mea sa modifice monitorul ca sa-l transforme intr0unul cu scanare progresiva

Atunci se vor vedea doua imagini,  una peste alta, latite E-W dar, intr-adevar citibile. Mare lucru nu ar rezolva...

Acum 5 minute, sesebe a spus:

In acelasi timp imaginea de mai sus arata o imagine defazata puternic pe orizontala iar asta nu se rezolva doar din adaptorul TTL.

La intretesere, al doilea semicadru incepe de la mijlocul liniei. De aia se vede in dreapta si pe ala trebuie sa il stearga.

Acum 6 minute, sesebe a spus:

Si cum verifici acel adaptor fara osciloscop???

Ala va fi cu TTL. Nu trebuie osciloscop, va merge din prima!

Revin cu noutati. Am ajuns la osciloscop si am vazut semnalele din atach. Din potentiometrul Hfrecv al monitorului pot reduce frecventa H pana la aprox 25kHz (imaginea sincronizata postata mai sus se obtine pt. frecventa H de aprox 31.2kHz).

Voi incerca sa reduc mai mult frecventa H poate ajung in zona de 20kHz(sa vad ce pot modifica pe placa).

20200605_121225.thumb.jpg.d1047906b2374b2ea4d76dd5fd0c6c16.jpg

Edited by ticmorosan