Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare focus aparat foto Smena 8M


mihai 7
 Share

Recommended Posts

    Bună ziua! Dețin doua aparate de fotografiat Smena 8, unul avand partea mecanică, respectiv deschiderea obturatorului și timpul de expunere, defectă, dar cu lentilele integre. Celălalt aparat, achiziționat de curand, cred că este funcțional, dar mă nemulțumește un lucru la el: inelul de reglare a focusării se rotește greoi, aproape scarțăie și se mișcă puțin, spre deosebire de celalalt aparat, la care focusul se reglează foarte fin, silențios. Eu bănuiesc ca mecanismul de focus manual trebuie uns. Este nevoie să apelez la cineva specializat pentru remedierea problemei (în orașul apropiat nu știu dacă gasesc pe cineva), sau s-ar putea remedia și acasă? Cum vaselină specială nu am, m-am gandit să rezolv problema în felul următor: să transfer lentilele care sunt lubrificate în paratul funcțional. Însă mă tem că voi strica reglajul focusului pentru diferitele diatanțe (1m- infinit). Vă rog, cei care vă pricepețî la depanarea unor astfel de aparate vechi, dați-mi sugestii pentru rezolvarea problemei.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Reglajul focusului se face foarte usor ; iti trebuie o surubelnita de ceasornicar si o bucatica de geam mat cu latimea de 24mm. Merge si plastic matuit.

Vezi ca pe scala distantelor ai 3 gauri de vreo 2mm dispuse la 120 de grade ; inauntru sunt 3 suruburi care fixeaza inelul distantelor de obiectivul propriu-zis . Slabesti cele 3 suruburi si scoti inelul afara ; desurubezi obiectivul ,il lubrifiezi si il pui la loc .

Seara ,pui ap. pe ceva fix -trepied ar fi ideal- apoi la o distanta oarecare(2 metri ,de ex) pui ceva care sa semene cu o mira foto -un ziar desfacut in pozitie verticala , de ex.

Stingi lumina ,  pui o sursa de lumina care sa lumineza doar ,,mira'' , asezi geamul mat in canalul interior al  filmului , cu obturatorul pe B , apoi reglezi obiectivul pana obtii o imagine cat mai clara , eventual fol. o lupa.

Dupa obtinerea claritatii maxime , monezi inelul distantelor in asa fel incat  distanta  (in metri) ap foto- mira sa fie in dreptul reperului , si strangi cele 3 suruburi. Apoi introduci in locas inelul diafragmei. Inelul diafragmei iese odata cu inelul distantelor; cand il introduci la loc tatoneaza -i pozitia - are o crestatura .

Si , nu trebuie nici o vaselina speciala -merge orice vaselina mai groasa - e totusi un ap. ieftin si nu cred ca s-a folosit cine stie ce specialitate la el-.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines