Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
tomam2000

Înlocuire transformator dintr-un Genius HT 250w

Recommended Posts

Bună ziua! Am o întrebare care sper să nu fie stupidă: Există cumva vreo posibilitate de a înlocui un transformator dintr-un sistem genius cu o sursă electronică care să nu bâzâie? Mulțumesc, scuze pentru mesaj! Sunt foarte începător dar pasionat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai nici transformatorul acela, daca era corect executat, nu trebuia sa bazaie, cel putin nu la modul la care din exterior il auzi tu. Fireste ca se poate inlocui, fie cu un transformator cu secundare la aceleasi tensiuni/curenti sau o sursa in comutatie echivalenta. Varianta cu transformatorul este mai simpla, probabil mai ieftina si mai usor de implementat daca esti incepator. 

Eu unul as cauta un toroidal de putere comparabila si as adauga/scoate spire din secundar pentru a-l aduce la tensiunile corespunzatoare. Nu e asa greu de bobinat un toroidal, parerea mea. Daca il strangi destul de bine, n-are de ce sa vibreze/bazaie intr-un mod atat de evident. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă transformatorul sistemului are doar o singură înfăşurare secundară, poţi măsura tensiunea de pe primul condensator de filtraj de după punte şi dacă de exemplu e de 12V sau apropiată, poţi conecta acolo o sursă în comutaţie de 12V, înlăturând complet transformatorul existent.Pe forum se găsesc surse excelente la preţ bun, de exemplu colegul ,,lavinyu,, vinde surse de 12V/5A foarte bune, de uz medical, dar se găsesc şi surse de putere mai mare destul de convenabil.

Transformatorul existent bâzâie probabil fiindcă e construit cu economie de material şi fie tolele nu sunt strânse, fie carcasa metalică e slăbită şi vibrează din cauza câmpului magnetic de scăpări ale trafului.Se poate remedia simplu, strângând uşor miezul trafului într-o meghină, cu carcasa de tablă cu tot, în diverse părţi.Astfel se vede unde vibrează şi se şi remediază problema...

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune o poza clara cu transformatorul.

Au fost mai multe tipuri de transformatoare care au echipat sistemele 5.1 de la Genius, si toroidale si E+I.

In general cele toroidale erau de foarte buna calitate, cu centrul inecat in rasina (neagra) si extrem de silentioase.  De-a lungul anilor am cumparat 3 sau 4 astfel de trafuri de pe forum si toate au fost "dead-silent".  Scoteau 2 x 26,5Vca de curent mare si inca un 15V (parca) de curent mic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E vorba de zgomotul scos de un transofrmator cu probleme sau de un brum pe care il auzi in boxe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.