Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fisură țeavă PEXAL


Postări Recomandate

Bună seara.

De azi noapte întâmpin o problemă cu fisurarea țevii de PEXAL de apă caldă spre ( în ) baie . 

Doi ( ?) pori minusculi, între timp pare-se că datorită acțiunilor mele s-au mărit , duc la scurgerea unei cantități de apă ( nu foarte mari dar totuși în câteva ore se face un strat de apă pe jos) . Din păcate , conform lui Murphy , porii sunt fix către perete iar distanța - după ce am scos țeava din suporți - nu este mai mare de 3-4 cm de la țeavă la perete. Am încercat cu ”cârpeala” la îndemână - bandă adezivă, mai întâi bandă izolatoare apoi bandă adezivă de aluminiu - fără succes. Distanța mică nu-mi permite să rulez neted banda sau poate , pur și simplu, nu rezistă la presiunea apei . 

În condiții normale aș fi sunat deja un instalator dar în actuala situație mai ezit . Am auzit de un silicon Bison Roșu - rezistent la temperatură . La mine nu e chiar atât de mare temperatura - e doar apă caldă - dar la aplicarea oricărui silicon mă lovesc de aceeași problemă - distanța mică până la perete. 

Dacă ați avea ceva sfaturi v-aș fi recunoscător . Mulțumesc.

Link spre comentariu

Nu cred ca sunt sanse prea multe cu adezivi .

Orice varianta se va alege va trebui golita instalatia , nu va avea eficienta adezivul pe suprafata uda sau din care se prelinge apa .

Trebuie  golita instalatia , pentru a usca locul de aplicare si apoi degresare inaintea adezivului .

Se poate incerca cu adezivul respectiv , dupa uscarea conductei , cu o fasie de material textil subtire , imbibata cu adeziv care se matiseaza peste locul cu probleme , depasind ceva mai mult de 10mm marginile zonei .Se va crea un manson impermeabil.

Instalatia se va umple dupa polimerizarea adezivului .

Posibil sa tina , dar nu va tine mult datorita presiunii si faptului ca nu a patruns in fisuri .Sunt 3 straturi .

Daca e fisurata conducta de aluminiu , apa se va infiltra intre straturi si va aparea in alta parte .

Ce vreti sa faceti este doar o rezolvare de moment .

Trebuie inlocuit tronsonul de teava complet, de la un racord la celalat  .

Rezolvare rapida : se goleste instalatia , se taie bucata cu probleme si se inlocuieste folosind racorduri de prelungire .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se inlocuieste portiunea fisurata. Acolo nu e vorba de temperatura, cat de presiune. Ai presiunea de oras. Daca a ajuns sa se fisureze, de acum te poti astepta si la alte puncte unde sa cedeze. Nu e prea convenabil, dar as spune ca se cere schimbata, altfel tot timpul vei pleca cu grija de acasa.

Link spre comentariu

Vă mulțumesc pentru răspunsuri - nici nu mă așteptam la atâtea răspunsuri în timp atât de scurt . 

Desigur soluția este înlocuirea tevii respective - este doar o chestiune de timp .... și de starea asta aiurea în care nu prea îți vine să bagi străini în casă . 

Cât privește golirea instalației - poate nu m-am făcut bine înțeles . Esta apa caldă menajeră nu circuit de încălzire - alea sunt în Cu. Desigur am oprit apa caldă , am descărcat presiunea  deschizând un robinet și am șters cât am putut de bine , dar .... 

O să caut banda sugerată de @Dan57 dar o să analizez și posibilitatea înlocuirii unei bucăți din țeavă în regim diy - nu dispun de niciun fel de scule ( și nici prea multă pricepere ) pentru sudat/lipit/înădit astfel de tevi. 

Vă mulțumesc încă odată, o să revin. 

O seară bună.

Link spre comentariu

Eu v-aş recomanda să vă schimbaţi tot ce aveţi din PexAl cu ţevi din PPR, fiindcă veţi mai avea acest tip de probleme.Nu trebuie neapărat să chemaţi un instalator, sigur veţi prinde ,,din mers,, tehnica sudurii la cald, o ,,plită,, de lipit PPR costă vreo 70-80 Lei şi fitingurile se găsesc la magazinele de profil.

Link spre comentariu

In situatia data solutiile propuse de @mac01 si @razvan-I1 sunt singurele viabile. Orice alt silicon, adeziv sau banda miraculoasa nu fac decat sa prelungeasca boala.

 

Exact aceleasi probleme, cu tevi pexal cu pori le am la parintii mei, in 5 (cinci) puncte distincte ale instalatiei de acm/incalzire. In 3 puncte a fost la fel, porul era spre perete. Instalatie executata acu aproape 20 de ani doar cu Rehau. Inca incerc sa gasesc explicatii insa nu am gasit inca ceva 100% convingator...calitatea apei, a varului, fenomene electrochimice....inca nu stiu. Deja ne gandim la modul serios sa schimbam toata tevaraia.

 

Vad ca intre timp ati primit si un sfat cu taierea cu panza de bomfaier. .....Evitati totusi varianta asta pentru ca fiind incepator va veti chinui la modul serios cu acele capete. Din cauza bavurilor vor intra foarte greu in piesele de imbinare.

 

Incercati si varianta propusa de @Validae. Veti fi surprins de cat de usor se lucreaza cu PPR-ul.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Cu siguranță soluția înlocuirii va fi cea finală , mai ales că nu e vorba de cine știe ce lungimi - centrala e în bucătărie deci acolo sunt 2-3m pînă la chiuvetă iar până la baie cu baia inclusiv să mai fie vreo 7-8 . Totuși - tocmai pentru a evita surprizele în timp - prefer să chem un instalator să-mi facă lucrarea . 

Deocamdată o să încerc să înlocuiesc bucata respectivă . Teavă cred că mai am , o să caut două mufe . Să văd ce reușesc. 

Căci pentru varianta cu adeziv, bandă,etc văd că nu prea sunt voturi .... 

Link spre comentariu

Eu am folosit poxilina pentru a acoperi niste pori de pe circuitul de racire al masinii, asta pana cand am ajuns la service ( appx 2 luni ). Practic am imbracat furtunul intr-un colier facut din poxilina ( eram pe camp cand am patit nenorocirea ),  l-am lasat asa pana la prima revizie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări