Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme tuner romanesc T-350 hi-fi


Jules00

Recommended Posts

Dupa cum am scris si in subiect am probleme MARI cu un asemenea tuner primit de la un preten si care l-am transformat recent intr-un radio (stand alone) (i-am pus amp, control de volum si difuri....cu trafo separat...in fine)Treaba e ca a mers un timp (2 zile) excelent, prindea mai multe posturi decat puteam sa presetez dar de ieri (18 sept 2007) pauza....nu mai prinde nimic pe UUS. Acordand pe undeva pe la 101MHz prind postul Europa FM (singurul care emite puternic din zona si care in mod normal l-as prinde pe la 106.2) cu pacanituri si fosnituri, nu e un sunet curat. Alte posturi care le prindea acum nu se mai aud. A intalnit cineva o problema din asta? Poseda careva o schema, ceva care sa ma ajute sa gasesc defectul asta ca de altfel e un tuner foarte reusit si mi-ar parea rau sa ma despart de el. Mersi in avans!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Din pacate nu am mai gasit acum decat o parte din schema. Lipsesc exact ce ar fi fost mai important pentru tine (FI si etajul de intrare RF FM).Din descrierea facuta (acord incorect + sensibilitate f. redusa), ar rezulta ca o posibila problema etajul de intrare RF FM, posibil circuitele de acord cu varicapuri din amplificatorul RF sau oscilator, sau alimentarea lor.Din cate-mi amintesc (ani in urma...), etajul de intrare RF avea amplificator la intrare cascod cu 2 JFET-uri (BF256 ?!), cu circuite acordate la intrare si la iesire, cu RAA (AGC) aplicat pe poarta decuplata la masa a JFET-ului respectiv. Acordul se face cu diode varicap (BB139 ?!), se folosesc cate 4 diode (serie-paralel) pe fiecare circuit. Oscilatorul si/sau mixerul erau cu PNP (BF451, 914 ?!). Tensiunea pentru circuitele de acord este stabilizata pe placa sursa cu un simplu zener de 30V.Comutarea gamelor MF1/MF2 se face prin comutarea/modificarea plajei tensiunii disponibile pentru varicapuri si include si niste pot. semireglabili pentru setarea limitelor fiecarei game. Daca la iesirile SAS-urilor 560/570 tensiunea furnizata potentiometrului de acord selectat este corespunzatoare si daca prin ajustarea lui tensiunea pe varicapuri nu urca suficient (pentru frecv. superioare din gama 88-108, deci cu plaja superioara a tensiunii de acord), atunci sigur este o problema cu unul dintre circuitele de acord cu varicapuri.

Link to comment
Share on other sites

daca reusesc dupa amiaza asta la un prieten as putea sa o scanez si t-io trimit electronic. pana atunci verifica un zenner de 30v(d702) pe placa de alimentare ,daca e ok mergi pe placa fi-mf acolo ai ci301(ba 723) pe pinii 11;12 ai 30v dupa care din r326 reglezi tens. pt. tuner aprox.21,5v

Link to comment
Share on other sites

Daca a fugit frecventa cca 5MHz si nu prinde decit singurul post puternic (si ala prost) inseamna ca oscilatorul local lucreaza pe alta frecventa si nu este acordat cu etajul de intrare. Posibil ca unul din cele 4 varicapuri care formeaza circuitul oscilant al oscilatorului local sa fie cu probleme. Daca nu gasesti schema tunerului , trimite-mi PM, sa o scanez si sa ti-o trimit.

Link to comment
Share on other sites

... Posibil ca unul din cele 4 varicapuri care formeaza circuitul oscilant al oscilatorului local sa fie cu probleme...

Acordul OL se face cu un singur varicap; 4 varicapuri sunt in circuitele de intrare.O problema la ORICARE dintre cele 13 varicapuri sau -destul de improbabil- la cond. de cuplaj cu ele, poate produce fenomenul respectiv.
Link to comment
Share on other sites

Eu sunt cam afon la partea de electronica radio...Cum as putea verifica un varicap daca functioneaza bine? (in afara sa fac un montaj in care sa modific tensiunea si sa masor capacitatea de pe el)Mersi pt. raspuns.Later edit:Oscilatorul este format in jurul tranzistoarelor T103, T104 din blocul UUS? Si daca da, atunci varicapul D113 (BB125) s-ar putea sa fie dus? Si daca si de data asta da, pe unde D-zeu mai gasesc varicapuri din astea ca parca erau produse de IPRS Baneasa...

Link to comment
Share on other sites

In speranta ca Traian nu se va simti jignit, imi permit sa-l contrazic spunind ca oscilatorul local nu are un singur varicap, ci 5. Frecventa de oscilatie a OL este data de circuitul oscilant L106, trimer C119, 4 varicapuri BB139 ( D117-120) si condensatorul C120. Al 5-lea varicap (D113) face ca largimea de banda sa fie aceeasi in tot domeniul de frecvente.E bine sa nu se umble la miezurile bobinelor si la trimeri, daca s-au dezacordat circuitele de intrare si OL trebuie verificate celelalte componente ( condensatoare, varicapuri). Nu va fi usor de gasit defectul, dar cu rabdare se poate rezolva. Eu as verifica varicapurile incepind de la OL ( prin masuratori la rece si la cald, respectiv cu ohmetrul si voltmetrul) si apoi as merge spre intrare. Bineinteles ca inainte trebuie verificata tensiunea variabila de acord. Dar nu cred ca aceasta poate fi problema, din moment ce receptionezi postul care emite puternic pe la 100MHz.Mai poti verifica si tensiunile date in schema, sa vezi daca tranzistoarele functioneaza corect.Ca sa verifici varicapurile la rece ( fara alimentare), le masori si trebuie sa arate ca o dioda. La cald, pornesti aparatul si pe fiecare catod trebuie sa ai aceeasi tensiune ( tensiunea variabila de acord) care vine printr-o rezistenta de 47K. Daca o dioda din cele 4 care formeaza fiecare circuit acordat este defecta , va creste consumul pe ramura respectiva si va scadea tensiunea pe catodul varicapului ( creste caderea de tensiune pe rezistenta de 47K).

Link to comment
Share on other sites

Aham....am priceput! Daca stau bine sa-mi aduc aminte cred ca a mai facut o data treaba asta cu nereceptionarea posturilor si i-am dat pace (l-am pus intr-un colt). Recent i-am acordat o "a doua sansa" si a pornit din prima. Acum, a durat vreo 2 zile de cand nu i-am mai dat drumu si s-ar putea sa o "ia". Mi sa nu fie de la vreun capacitor electrolitic ca daca da, m-as risca sa-i schimb pe toti...sa ajung numa acasa, c-apoi il 'bibilesc' eu...Mersi oricum pentru atatea raspunsuri si sfaturi...conteaza!

Link to comment
Share on other sites

sla, ai dreptate, asa este relativ la OL, imi scapase, desi stiam din amintire ca diodele de acord sunt BB139 si in OL... nu m-as putea simti jignit, ci mai degraba sunt dator cu o multumire pentru corectie.Sunt 5 varicapuri, 4 pentru acord, dar al 5-lea (BB125) nu are legatura cu "largimea de banda" ci poate mai degraba cu mentinerea constanta a amplitudinii semnalului oscilatorului si/sau al regimului optim sau a conditiei de oscilatie pe toata gama (larga) de frecvente in care functioneaza OL, dioda respectiva determinand practic gradul de reactie pozitiva (cuplajul C-E) in OL-ul cu B la masa... jules00,Afirmatia potrivit careia semnalul este receptionat mai jos in frecventa (101 in loc de 107) si foarte slab este motivul principal pentru care presupunem o problema in OL sau o influenta a ei asupra OL, deci in primul rand o posibila problema la varicapuri, situatie care ar justifica si sensibilitatea mult redusa.Daca o dioda este defecta catastrofal (scurtcircuit), si deci poti s-o identifici rapid, asta se cheama ca ai noroc...De multe ori varicapurile nu se defecteaza catastrofal si pot doar prezenta curenti reziduali care uneori doar strica sincronismul circuitelor de acord (asta mai ales in cazul polarizarii si decuplarii prin rezistente, cum e cazul aici), iar alteori si amortizeaza puternic circuitele acordate, reducand sensibilitatea sau chiar scotand OL din oscilatie. In unele cazuri efectele se manifesta mai pregnant la frecvente inalte (tensiuni de polarizare ridicate) datorita cresterii valorii curentului rezidual, sau pot prezenta dependenta de temperatura.Cum aici circuitele de polarizare sunt de impedanta ridicata (R serie cu zeci-sute kohmi), efectele unor eventuali curenti reziduali de zeci sau sute uA prin diode au de obicei ca efect diferente de tensiune sesizabile/importante in circuitele de polarizare.In aceasta privinta verificarea varicapurilor se face la polarizarea lor cu tensiune ridicata (gama superioara 88-108, frecv. mari); tensiunile pe diferitele seturi de diode trebuiesc sa fie identice. Tensiunile inainte si dupa fiecare R de polarizare (R101, 109, 110, 117) ar trebui sa fie identice, ceea ce ar indica curenti de polarizare infimi. R pe care apare cadere de tensiune semnificativa indica setul de diode defect. Sper ca astfel sa poti identifica si localiza defectul, si ca asta sa fie intradevar problema, altfel se complica: alte cauze pot determina aceleasi simptome, cum ar fi o (alta) problema in OL. Da, o eventuala problema a condensatorului de filtraj al tensiunii de 30V ar putea avea efecte asemanatoare, manifestate prin decalajul acordului, dar ar trebui sa se manifeste si prin brum si chiar distorsiuni puternice datorita modularii FM a OL cauzata de filtrarea insuficienta a tensiunii de acord. Verifica eventual si tensiunea de 30V din sursa si cea de 21,5V la intrarea in blocul programator senzorial, furnizata de circuitul de comutare a gamelor FM si deci dependenta de acesta.Succes!

Link to comment
Share on other sites

Am trecut direct la masurarea tensiunilor de pe varicapi si am observat ca la un grup tensiunea era cam cu 2V mai mica decat in celelalte grupuri. S-a dovedit ca D117 "tragea" tensiunea mai jos. Treaba e ca acum tre sa caut sa cumpar varicapi. Am vazut ca ar fi inlocuitor bun BB109G (C-D 30V 4.3-32pF 0R5 VHF). Acum sa vad daca gasesc asa ceva in oraselul asta numit Sibiu. Multumesc mult mult mult pt. ajutor :prayer: . O bere virtuala pentru toti mesterii priceputi! :partyman:

Link to comment
Share on other sites

Cauta BB139, eventual pune anunt la "Cumparari".S-o gasi cineva care sa-ti doneze un selector de canale de pe vremuri, din TV A/N romanesc ce contineau asa ceva, sau chiar o dioda... sigur se gaseste BB139 pe undeva in Ro.Ideea este ca acele 4 circuite sunt acordate sincron si deci caracteristicile diodelor trebuiesc sa fie cat mai apropiate. Cu atat mai mult cu cat este o dioda din oscilator.

Link to comment
Share on other sites

Am completat o dioda in OL din partea de intrare. A capatat oarecum stabilitate si claritate (prindeam post la nivelul 9/10) dar locatia posturilor pe scala e bizara. Stiu ca nu merge cum trebuie dar am vrut sa vad daca mai e si pe altundeva buba...Cred eu ca un varicap BB139 (sau BB109) l-ar rezolva....

Link to comment
Share on other sites

Gata, merge bine, multumita lui rellu am primit o "gashca" de varicapi. Pe langa varicapu dus mai era si condensatorul de .47 uF dintre tensiunea de acord si masa pentru ca tensiunea oscila "de una singura". Acum merge foarte bine! Multumesc tuturor pentru ajutor!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines