Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator Tehnics SU-V90D

Recommended Posts

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pai schimba finalii, dupa ce verifici tot ce ai pe canalul respectiv. :smt003Cautind pe net vad ca are aceeasi placa de baza, deci si schema cu SU-V85 si inca una care nu-mi mai aduc acum aminte. Alimentare cam la +/-60V maxim si trz finali 2SA1301/2SC3280 sau 1302/3281.Fii atent: verifica intîi ampliful mic in clasa A (voltage amplifier), ptr atacul amplifului final (main amplifier, sau cum l-or mai fi denumit japonezii). E facut cu AN7062 si trz de pe radiatoarele mici si negre. Poate fi dus c.i. sau finalii mici, sau diode mititele de pe linga ei, atentie la rezistentele alea verzi fuzibile. Sa cauti pe cablaj si sa intrerupi traseul care le leaga, mai bine scoti toti trz din etajul de putere.Dupa ce il verifici pe asta mic si asculti cu o casca semnalul la iesirea lui (sa nu incerci cu difuzor ca nu scoate decit vreo 2... 5W), poti sa refaci traseul catre etajul de putere pe care-l verifici inainte fara semnal, in gol, fiindca are amplificare unitara in tensiune si nu poti baga semnal audio obisnuit. Daca totul e in regula si esti atent o poti repune pe picioare.Uite si o documentatie de la una asemanatoare ca sa te inspiri, descarc-o ca sa o pot sterge cit mai repede.Bafta!

• 7 years later...

Salutari tuturor.

Am observat ca pe acest forum se trece mai usor peste ceea ce inseamna Technics, classAA etc si nu sunt blamati utilizatorii unor asemenea aparate... Asa ca dau un UP! acestui vechi topic, poate ma ajutati si pe mine - initiatorul se pare ca si-a rezolvat problema.

De la bun inceput va spun ca nu-s nici macar incepator, intrucat ce vreau sa fac e prima si, cred, ultima mea incercare in ale electronicii. Mici reparatii nu pun la socoteala.

Am disponibile 2 amplificatoare acelasi model (V90D). Le-am reparat, re-cablat, re-capat, re-rezistorizat, re-tranzistorizat etc, sunt functionale dar putrezesc prin casa. Nu ma indur sa le arunc...

Cateva luni in urma am zis io sa-mi umplu timpul construind din cele 2 integrate un dual mono. Intr-o carcasa pre-ul RIAA, DAC-ul si amplificatoarele, in cealalta alimentarea lor. M-am gandit ca-i simplu: desenez cablajele, le fac singur sau le comand, lipesc piesele si gata...

Am inceput cu etajul final. Am luat V-amp-u', l-am impartit in 3 sub-etaje ca sa-mi fie usor si, fara graba, incercand mai multe soft-uri pt. proiectare PCB, m-am apucat de desenat... Pana am ajuns la dioda D403... Vazand ca-i comuna ambelor etaje si habar n-avand ce face ea acolo, am lasat-o moarta. Chiar ma gândeam ca sunt atatea clone ale unor producatori legendari sau scheme probate si considerate f. bune cu pcb-uri cu tot, eu trebuind sa-mi procur doar componentele...

Am mai cautat ici-acolo si am dat de schema unui power dual-mono aceeasi configuratie. Si-am zis sa continui balul in acelasi ritm. Desi in manualul de service al lui A50 apar si cablajele, vreau totusi sa le fac singur, poate mai invat ceva. Mi-am comandat si breadboard-uri (bb) - treaba serioasa...

Nu mai pot da inapoi, componentele au venit cam toate. Alese dupa cum m-a dus capu'... Trudesc din greu la chestia asta doar in unele sambete, dar poate ma ajutati sa o duc la capat cumva.

Prima mea intrebare: asa cum am impartit Vamp-u' in 3 etaje, le pot aborda individual si, avandu-le asamblate pe bb-uri, se pot verifica daca-s functionale? Cum? Pe langa DMM, am prin casa - cumparate ca sa beneficiez de transport gratuit la nu-s' ce suma - de un osciloscop si un generator de semnal audio, ambele cele mai ieftine din lume. Planul meu este ca cele 3 cablaje sa fie montate vertical pe cablajul mare ce include I-amp-u'.

Sunt constient ca-s atehnic - lucrez in domeniul pharma - dar nu-s indolent când va rog sa-mi acceptati isteria Technics. In general caut sa ma descurc singur - la unele capitole - pt. ca mi-e rusine sa cer mura-n gura celor care si-au mancat zilele tineretii invatand un domeniu pe care eu nu l-am ales atunci când a fost cazul. De altfel, si la postarea asta m-am uitat nehotarat cateva minute pana s-o trimit pe www...

Multumesc, toate bune, Cosmin.

post-245921-0-84552000-1439005019_thumb.gif

post-245921-0-48203900-1439005233_thumb.gif