Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu de semnalizare fara releu electromecanic ?


Guest

Recommended Posts

Salut tuturor !

 

Intrebarea mea este ce fel de componenta si in ce configuratie trebuie utilizata pentu comanda directa (optima) a becurilor de semnalizare.

 

Personal am incercat cu un tranzistor MosFet care functioneaza perfect cand sursa S a acestuia e conectata direct la masa, iar sarcina conectata intre drena D si +12V. Pentru aplicatii standard auto, unde becurile sunt deja conectate la masa si avem nevoie de a le comanda cu tensiune pozitiva, inca nu am gasit solutia pentru ca conectand sarcina intre iesirea MosFetului si masa, tensiunea pe sarcina ajunge undeva la 10-11V si deci becurile nu se aprind la intensitatea maxima. Poate cineva sa ma ajute ?...

 

Initial m-am inspirat vazand schema de la adresa: http://circuitos.tripod.cl/schem/r6.gif unde sursa e conectata la masa ca in mai toate aplicatiile cu MosFeturi pe care le-am vazut.

 

Problema s-ar putea practic generaliza, in sensul utilizarii MosFeturilor de putere ca si comutator electronic (inlocuirea releelor etc...) M-am referit la tranzistoare MosFet ptr. ca au o disipatie termica foarte redusa, in comparatie cu tranzistoarele clasice, dar poate cunoaste cineva si alte solutii.

 

Multumesc si o zi buna tuturor !

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

inca nu am gasit solutia pentru ca conectand sarcina intre iesirea MosFetului si masa, tensiunea pe sarcina ajunge undeva la 10-11V si deci becurile nu se aprind la intensitatea maxima

la ce tensiune ai facut testele? pe masina, in functionare sunt intre 13,8V (relanti) si 14,5V (turatie)mi se pare cam mare caderea de tensiune pe tranzistorul tau :shock: io am cules ceva scheme de pe net si din reviste, sunt ori cu releu ori cu tranzistoare bipolare... cea de care zici tu cu MOS-FET era pentru o motocicleta... vezi articolul la http://www.niqro.as.ro/semnalizare.htm
Link to comment

Salut,

 

In primul rand MULTUMESC pentru toate raspunsurile.

 

Din pacate insa pentu mine problema inca nu este rezolvata, dar as mai avea de adaugat cateva detalii:

 

1. Se pare ca varianta finala trebuie neaparat sa fie cu tranzisoare MosfFet ptr. ca alte componente speciale in afara de tranzistoare bipolare, (care disipa prea multa caldura) nu exista...

 

2. Motivul ptr care vreau sa realizez acest releu de semnalizare fara releu electomecanic este ca aplicatia in sine este de fapt pentru motociclete, unde cerinta este de asemenea natura - probabil datorita vibratiilor mai intense decat la vehiculele pe patru roti.

 

3. Am incercat si varianta cu un MosFet cu canal P, dar in configuratia de care am eu nevoie (sarcina conectata la masa ) tot nu am reusit sa obtin o tensiune multumitoare - respectiv sa aprind becurile la intensitatea maxima. Culmea e ca si aceste tipuri de tranzistoare in majoritatea aplicatiilor pe care le-am mai vazut pe NET se pare ca se utilizeaza cu sursa S conectata direct la masa.

 

4. Ce spuneti in schimb de ultima mea gasire (de ultima ora) pe net - DRIVER pentru MosFeturi. Nu am testat inca asa ceva dar dupa cum arata la http://www.micrel.com/_PDF/mic5011.pdf ar trebui sa fie OK.

Problema e ca astfel de circuite drivere sunt probabil relativ noi pe piata si deci se gasesc mai greu. Poate se pot simula mai simplu astfel de drivere, dar nu am inteles exact ce fac ele de fapt, genereaza anumite impulsuri, sau ce ?

 

Mersi inca odata in asteptarea de noi solutii...

Link to comment

Pt auto cu (-) la masa (de fapt nici nu stiu daca mai exista, cel putin autoturisme, cu + la masa) leaga MOS-ul, cu canal P, cu sursa la +12V; la drena legi becurile. Foloseste un tranzistor cu Id cat mai mare pentru a avea RDSon cat mai mica. Tranzistorul trebuie adus neaparat la saturatie printr-o tensiune VGS corespunzatoare (consulta foile de catalog). Poti folosi aceiasi poarta (ca in cazul MOS-ului cu canal n) pt comanda, singurul inconvenient care poate apare este faptul ca la actionarea semnalizarii, in primul moment, becurile sa fie stinse.

Link to comment

Daca tot se pot comana eficient luminile utilizand direct MosFeturi (cu canal P) de ce au mai aparut pe piata si drivere ptr MosFeturi?

din acelasi motiv pentru care exista si alte integrate specializate:

- AA145 pt. comanda in faza a tiristoarelor

- TBA315 pt. realizatre de semnalizari auto (temporizator de putere)

- MC3334P pt. aprindere electronica

etc

 

uite la http://www.ece.concordia.ca/~dave/carpics.html un exemplu de comanda a unui MOS-FET d eputere cu un 555 ... aplicatia e pentru un releu de tensiune :wink: da' se poate configura 555-ul pentru a fi un oscilator :d

Posted Image

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines