Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

DETECTOR DE MINCIUNI

SirRoger

Recommended Posts

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

In principiu, un "detector de miciuni" este de fapt un ansamblu de aparate care monitorizeaza cateva functii ale organismului cu o precizie destul de mare. Este impropriu spus "detector de minciuni", deoarece nu exista un aparat care sa afiseze cu o probabilitate 100% daca subiectul a spus o minciuna sau nu. Se poate doar detecta cu o anumita marja de eroare.

Avand aparatul, probabil ca valoarea lui ar fi zero, daca nu ar exista si o persoana care sa poata interpreta graficele trasate de acesta.

Acel aparat "pentru copii", care monitorizeaza transpiratia nu este o gluma, este chiar un element al poligrafului, caci acesta este aparatul. Cu cat sunt mai multe functii monitorizate, cu atat mai mare este probabilitatea de a localiza o minciuna.

Functiile monitorizate de un poligraf ar fi: pulsul (nu doar numarul de batai, ci aproape o electrocardiograma), respiratia, conductivitatea pielii, presiunea (tensiunea) sangvina. Pot exista si alte functii, la poligrafe mai complexe.

Constructia unui poligraf ar fi de fapt constructia unui cardiograf si a celorlalte aparate de monitorizare, si bineinteles o interfata pentru afisare, care poate fi un calculator si/sau un aparat de inregistrare cu penite, cum am mai vazut prin filme. In prezent se folosesc destul de mult aparate computerizate, care realizeaza si o analiza a testului.

Exista "detectoare" care analizeaza stresul vocii. Despre acestea am citit in cartile anilor '80 despre spionaj, dar bineinteles ca acestea existau inainte de aceste carti. Am descoperit chiar si un plugin la Skype care face acest lucru.

Totusi, monitorizarea fuctiilor vitale ale unei persoane nu aduce dovada sinceritatii sau miciunii. O persoana emotiva poate avea variatii nejustificate are valorilor acestor functii, si aparatul trebuie calibrat pentru fiecare persoana.

vedeti si http://antipolygraph.org/

Ca sa revin la intrebarea initiala:

-eu nu am experimentat asa ceva, caci nu am incredere in aceste "detectoare"

-o schema completa este foarte putin probabil sa gasesti, mai bine ai cauta scheme pentru fiecare sectiune in parte: monitorizarea respiratiei, pulsului, masurarea rezistentei electrice a pielii.

Iata aici un program, eu inca nu l-am experimentat, este doar un link:

http://www.whatreallyhappened.com/RANCH ... thvsa.html

• 4 months later...