Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Exista aspirator cu motor inverter?!

Spitfire

Recommended Posts

Stie cineva daca exista pe piata vreun aspirator de praf de uz casnic (nu industrial), cu motor brushless(fara perii de carbune), de tip inverter, sau chiar cu rotorul in scurt(colivie de veverita)?

Evident, in afara de de celebrul Rainbow care costa 2450 de euro, nu sunt fratele lui Bill Gates...ceva pe la 1000 de lei, daca se poate...:pandaci

• Replies 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• validae

8

• sesebe

6

• Spitfire

5

• BRANCA

2

Sau faimoasele dar nu ieftinele Vorwerk care de multi ani au motoare brushless.

Este foarte posibil ca modele foarte interesante sa fie la marci mai putin cunoscute.

Mi se par un pic neclare conditiile, deci vrei un aspirator pana in 1000 lei cu motor brushless dar nu precizezi daca vrei unul portabil cu baterie sau la priza, cu sac sau fara sac, cu accesorii sau nu, etc.

Exista modele de 100W, de 1000W, care ar fi necesarul tau?

Anumite accesorii, de exemplu perii rotative, au motoare incorporate, care bineinteles nu mai sunt brushless.

Te intereseaza eficienta sau vrei sa tina 100 ani ? Tine cont ca motorul poate tine foarte mult dar restul componentelor pot foarte bine ceda mai devreme. Eu am un aspirator normal cu perii la care am inlocuit de mai multe ori tubul, acum s-a stricat dispozitivul de infasurat cablul, dar motorul merge in continuare.

La cele cu baterii, sfarsitul vietii bateriilor va fi sfarsitul aparatului complet.

Edited by one

Clasic, ca orice aspirator de uz casnic, la 230V~, fara sac, preferabil cu filtrare prin apa, accesorii decente calitativ, putere suficienta cat sa curete de praf un covor de lana.

Eu am luat din Decembrie un aspirator Hoover Reactiv cu motor clasic,  dar cu sistem de filtrare ,,ciclon,, şi filtru principal lavabil plus unul cu hârtie pe evacuare.E cel mai bun din clasa lui la filtrarea aerului evacuat şi captează excelent praful fin în recipientul centrifugal.Are cinci perii, dintre care una rotativă, foarte utilă la strâns părul de animale şi nu numai.Sunt foarte mulţumit de el.

Probabil colegul caută un brushless pe ideea că e mai fiabil şi poate şi mai puţin zgomotos un motor de acest tip, deşi am un aspirator de 20 de ani căruia nu i-am schimbat nici periile deşi a fost până acum folosit intensiv, uneori de două ori pe săptămână...

Motor cu perii de carbune=anduranta 300-500 de ore; motor brushless=30.000...100.000 de ore durata de functionare. :)Plus ca nu mai infectezi filtrul HEPA de la iesire cu praf de carbune, sa innegresti chiuveta cand il speli, e mai silentios, etc. Cel putin la masina de spalat LG Direct Drive, veche de 8 ani, sunt mega-multumit de motorul brushless.Totul ca in prima zi, ireprosabil.

Aratarea asta de aspirator m-a tinut fix 6 ani, ma rog, a costat doar 600 de lei, motor ars, nu merita reparat...Stupid, fiindca in rest chiar era ok.Plastice durabile, destul de silentios, puternic, etc.

https://www.emag.ro/aspirator-fara-sac-samsung-2l-tub-telescopic-1600-w-hepa-filtrare-prin-apa-alb-sd-9420/pd/EH1M7BBBM/

Cu astea clasice cu perii depinde şi de noroc.Astea cu apă mă tentau şi pe mine, dar am avut o reţinere pentru sistemul ăsta, din cauza faptului că trăgeau umezeală din filtrul umed, de aceea se şi defectează motoarele des la ele.Cele cu filtru ciclon tip uscat nu expun motorul la umezeală, dar filtrul premotor trebuie spălat mai des.

Cum spuneam, eu îl am şi acum pe cel dinainte de 20 de ani şi am dat pe el 110 Lei în banii de acum, dar încă merge cu periile originale.Am schimbat însă două furtune şi i-am reparat o roată sărită şi încă va mai ţine, dar voiam o filtrare mai bună şi perii mai performante, de aceea am optat pentru Hoover Reaktiv.Nu exclud să cumpăr pe viitor  unul şi mai performant, chiar dacă acesta va ţine cât predecesorul lui, chiar unul brushless...

Edited by validae
  • 2 months later...
La 23.03.2020 la 0:01, sesebe a spus:

Si care ar fi motivul principal pt care vrei sa fie brushless ???

Iote de asta: ( a mers vreo doua luni, cu o trimitere in service deja-mergea vreo 5 minute si se oprea motorul, a doua oara returnare de bani sub amenintarea OPC) Daewoo RCW-403:

Edited by Spitfire
La 23.03.2020 la 16:16, validae a spus:

Cu astea clasice cu perii depinde şi de noroc.Astea cu apă mă tentau şi pe mine, dar am avut o reţinere pentru sistemul ăsta, din cauza faptului că trăgeau umezeală din filtrul umed, de aceea se şi defectează motoarele des la ele.Cele cu filtru ciclon tip uscat nu expun motorul la umezeală, dar filtrul premotor trebuie spălat mai des.

Cum spuneam, eu îl am şi acum pe cel dinainte de 20 de ani şi am dat pe el 110 Lei în banii de acum, dar încă merge cu periile originale.Am schimbat însă două furtune şi i-am reparat o roată sărită şi încă va mai ţine, dar voiam o filtrare mai bună şi perii mai performante, de aceea am optat pentru Hoover Reaktiv.Nu exclud să cumpăr pe viitor  unul şi mai performant, chiar dacă acesta va ţine cât predecesorul lui, chiar unul brushless...

La Philipsul meu, Triathlon 2000 din 2006, aerul pt răcirea motorului este tras de deasupra iar aerul plin de umezeala nu ajunge decit la turbina. E adevărat ca acum este la al treilea motor, și nu-i ieftin, dar își face treaba bine. Cam la 6-7 ani trebuie sa schimb motorul. 

Am aspirator Philips,vechi,cu sac textil panza "scuturabil".Are peste 10 ani.Impecabil.L-am dus la tara.

Am luat un Bosch la cca 700 lei,cu ciclon.Putere cca 700w.Nu trage ca Philipsul dar e perfect acceptabil.Si filtrul dupa ciclon se poate spala usor.Cu inscriere pe sait producator ar putea avea garantie 10 ani la motor.N-am aplicat inca da' mi s-sr parea super ok chestia.Nu-mi dau seama ce motor poate avea de risca astia 10ani...

Astea noi au motoare de putere mică, circa 800-1000W maxim. Am mai spus asta, acum câteva luni am luat un Hoover Reaktiv cu separator ciclonic.Este cu mult deasupra multor alte firme, inclusiv philipsuri ciclonice mai scumpe, pe care am avut ocazia să le testez după reparaţii.Ca idee, Hoover are după ciclon un filtru lavabil multistrat, care se scutură de câteva ori, apoi se spală la circa o lună, sau când i se închide culoarea pe partea opusă.După motor are un filtru cu hîrtie, genul ca de  filtru motor auto.La un moment dat, am spălat filtrul primar lavabil şi l-am pus la uscat, dar după două zile, uitînd că nu e în aspirator, am folosit aspiratorul fără acel filtru.Când mi-am dat seama, mi-am pus mîinile-n cap, credeam că am înfundat complet filtrul de hârtie cu mizerie, mai ales că acest aspirator are o perie rotativă cu turbină, care scoate toate scamele din covoare, după fiecare aspirare scot câte un pumn mare de scame, cam ca vatelina din gecile sintetice.Cînd am scos filtrul final, era exact în aceeaşi stare ca şi data trecută, absolut nicio scamă nu trecuse de separatorul ciclon, doar puţin praf se cunoştea pe hârtia albă a filtrului.Am fost extrem de surprins, fiindcă la un Philips ce funcţionase fără filtrul lavabil postciclonic, am scos un pumn de fire de păr şi de scame din motor şi praf de prin toată carcasa.la al meu nu se cunoştea nimic. Trebuie să spun totuşi că atunci când l-am ales pe ăsta, am citit toate specificaţiile privind eficienţa filtrării la mai multe aspiratoare ce mă interesau, Hoover a avut cea mai mare eficienţă privind limitarea prafului evacuat prin filtre.Ca putere de aspirare nu te dă pe spate, dar în rest e super, singura lipsă ar fi inexistenţa unui variator de putere, dar având în vedere puterea de numai 800W, nici nu cred că mai era nevoie de aşa ceva, are oricum o clapetă de reglaj pe furtun.

Dar la Triathlon 2000 cit crezi ca are putere motorul? 2000W ? Nu inteleg de unde fuga asta dupa puteri mari si nesimtite. Motorul original Philips are 750W si mai este pompa de apa care cu stiu cit mai consuma dar este mica comparativ cu motorul de aspirare.

In schimb m-ar interesa si pe mine daca exista si ce performante au aspiratoare cu motor brushless ca sa nu mai faca zgomot.

Edited by sesebe

Fuga dupa "puteri nesimtite" e data de filtrele HEPA, care micsoreaza sever depresiunea creata de turbina, AP20-ul romanesc fabricat la IPEE Electroarges avea motor de 350W si scotea o depresiune de 20 KPa, cat unul de 1400-1600W de acum, insa...filtrarea particulelor mici era absenta, scoatea prin spate aer cu pulberi fine, mai mult faceai mizerie prin casa(si prin plamanii personali...) cu el.

• 4 months later...

Ehei, Ap20...primul aspirator cu variator continuu de turatie...

Avea, intr-adevar motor mai puternic, insa era zob la capitolul etansari!

Nu era o mare problema pe zona de suprapresiune, insa tragea "aer fals"

pe zona de presiune negativa, ceva de speriat. A plecat la containerul

de reciclare cu motorul functional si acum imi amintesc ca era varianta

fara variator. Actualmente mai am un Panasonic de 1600W, mai crapat

la fund (deh, l-a trantit fiica-mea cand era mai mica, e destul de greu).

Mai recent am luat un Samsung fara sac, pentru lucrari mai usoare (mic), dar

deja cam urla rulmentii, si desi nu sunt scumpi, mi-e lehamite de demontat.

Soacra-mea are un Philips cu sac, onorabil (adica nici prea-prea, nici foarte-foarte),

si perla coroanei, un Stihl gen R2-D2 (semi)industrial, cu sac (maare!!). Si asta cam

urla (dar asa face el, de la inceput) insa si trage bine. Insa de destule ori prefer

farasul si matura, nu trebuie puse in priza, nu ma dor urechile de la zgomot, nu

trebuie carate chestii grele.... Si oricum, pe final tot mopul umed face curatarea

finala....

Aspiratorul umed e expus la oxidare/coroziune si e si pretentios, daca l-ai rasturnat,

l-ai stricat, chiar daca nu pe loc, e de rau....