Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panu solar corespunzator ?

allez001

Recommended Posts

Buna seara ,  M-am hotarat sa construiesc in mini-sistem solar , nu doresc ceva wow ( poate cu timpul ) :

Detin: 1x baterie auto  sealed calcium 12V 65Ah ,  1x controller solar ( ceva ieftin PWM  by china )

As  dori ajutorul dvs pentru alegerea panoului pentru incarcare ...  e am pus ochii pe urmatorul panou, pentru ca din calculele mele ar trebui sa fie suficient ca si amperaj pentru bateria care o am si am vazut ca oamenii il lauda. 

Caracteristici panou :

Putere nominala (Pmax) : 280W

Tensiune maxima (Vmp): 31.83 V

Curent maxim (Imp): 8.76 A

Tensiune mers in gol (Voc): 38.85 V

Curent de scurt circuit (Isc): 9.33 A

Randament modul: 17.12%

Stau in dubii pentru ca tensiunea panoului mi se pare cam mare, teoretic din cate stiu eu nu ar trebui sa fie probleme. Dar mai bine intreb pe cineva care stie :) 

Defapt nu sunt decis pentru ca pe controller scrie: 12V with 18V solar panel 24V with 36V solar panel

Am vazut si alte controller-e de genul  care aveau        46V(for 24V battery) 23V(for 12V battery)....  

Primul controller pe care il si detin, l-am vazut desfacut la cineva pe youtube si are in el 6 MOSfeti de 85V si 92A, care ma gandesc ca ar fi in paralel  care cel mai probabil dupa zona in care sunt pozitionati  sunt pe intrarea solara. 

Multumesc !

Edited by allez001
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• allez001

5

• sesebe

4

• yo7lhe

2

• Viocom

1

Trebuie sa aibă și niște bobine destul de mărțișoare. 

Conform cu specificația pusa de 5ine ale sint niște prostii de controlere care nu au sursa în comutație pt a obține tensiunea necesara acumulatorilor. 

Acum imi dau seama ca despre MPPT vorbim.

inteleg ca daca as pune un regulator decent, MPPT cu sursa in comutatie  o sa suporte acel panou ?

Am vazut la cineva care zicea ca MPPT-urile au randament mai bun decat PWM dar  nu dadea explicatii, asa ca nu intelegeam de ce....

Si nici nu stiam modul de functionare al MPPT-urilor.... stiam doar ca sunt scumpe si din moment ce am la indemana ceva mai ieftin, nu are nici un sens sa dau atatia bani.  

mulțumesc ! 

1. Nu poti folosi PWM si panou de 24V cu o baterie de 12V. Obligatoriu panou de 12V sau MMPT.

2. Sistemele nu se dimensioneaza de la "coada spre cap", adica nu iau intai bateria si vad pe urma ce alimentez.

Iti stabilesti intai nevoile consumatorilor si apoi creezi sistemul necesar.

3. o baterie auto in regim de descarcare profunda, in care merge in sistemele solare, moare rapid.

Merita folosita doar daca faci rost de ea gratis.

In cazul tau pentru bateria de 65Ah si un controller PWM presupun de 10A poti folosi cu succes vara un panou de 12V offgrid (cca 21V in gol in conditii ideale) de max 130W orientat spre sud si inclinat la cca 35-40 grade.

Ca bateria sa te tina macar 2 ani nu trebuie sa o descarci sub 12.3V(cca75%).

Practic alimentezi cateva LED uri si un radio(max.130-160 Wh)

Tocmai bine pentru o seara la pescuit cu rulota.

Din octombrie pana in martie e alta poveste.

@sesebe Am citit , multumesc !

@yo7lhe ceva similar am facut cand mi-am facut pc-ul acum vreo 3 ani , Am cautat prima data CPU care cred eu ca ma multumeste, apoi o placa de baza care sa stie sa ruleze procesorul ales, dupa aceea RAM-i la fel, sa poate fi suportati de placa de baza  etc ...........

Multumesc ca m-ati luminat !!

sa imi dati peste nas daca nu am inteles bine :

Daca am de exemplu un panou care scoate 34V 3A. 

Cu regulatorul cu invertor  va fi  34x3=102W dar in baterie o sa intre  102/13.8=7.39 A curent de incarcare

Dar cu PWM-ul, ( sa presupunem ca este suportata tensiunea asta pe baterie de 12 V) curentul de incarcare ar fi doar de 3A cat da panoul

si atunci diferenta este uriasa

Edited by allez001

Ești pe aproape cu estimările dar trebuie sa ții seama și de randamente care vor reduce puterea disponibila pt incarcare. 

Nu m-a interesat prea tare domeniul asa ca nu pot face recomandări DAR nu vad în nici unul ceea ce ma așteptăm să conțină. 

Eu am incredere in Epever original. Chinezii se copiaza si intre ei.

Folosesc unul de peste 5 ani si e ok.

Totusi, la acest nivel, investitia nu e mica si, cum nu ti-ai definit clar "caietul de sarcini", risti o mare dezamagire.

• 2 weeks later...

Buna ziua, am cumparat Epever-ul de 30A.

Insa cred ca un circuit step-down poate face in mare acelasi lucru ca si controlerul .... nu ?  Bine nu poate oferi aceleasi informații, ma refer la tensiunea si amperajul din panou, cat curent intra in baterie......  etc

Edited by allez001
  • 2 years later...

Buna dimineata.Sunt nou aici dar citesc de mult timp cu interes tot ce gasesc despre PV.

Am ceva de genul(un PV 360W,controler MPPT,4 acumulatori,un inverter de 500W,un sistem de automatizare facut in regim propriu).Investitia este undeva la 2500 lei dar ma bucur ca pot fi oarecum independent din primavara pana in toamna.

Folosesc sistemul pentru urmatoarele:DVR,2 camere,2 routere,2 televizoare si un monitor pentru DVR.Lucrarea am facut-o anul trecut,anul asta am imbunatatit-o si ma bucur de ea.Critici pot fi dar ma intereseaza pur si simplu sa fiu independent macar vara,pe partea de monitorizare si tv.Momentan sunt foarte multumit,in contextul in care automatizarea trece sistemul la o ora prestabilita sau comandata pe reteaua Electrica.Stiu ca investitia nu se recupereaza usor(poate in 5 ani)dar gandul ca pot folosi soarele in favoarea mea si sa fac si o economie de 30-40 KW ma face fericit.Urmeaza si iluminatul nocturn si gata,pentru moment.

O zi frumoasa in continuare!