Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emisia radio fara licente: aspecte legislative


yo3fhm

Postări Recomandate

Prezentul topic l-am deschis avand in vedere marturiile si intentiile colegului RST de a emite fara licenta in diverse frecvente radio, inclusiv in benzile de radioamatori ( a se vedea in acest sens, in special, topicul "Amplificator de putere cu tranzistori pentru unde scurte. Antene de emisie uni si multiband " , cu precadere cele publicate pe la pag. 24-25.

 

M-am gandit ca ar fi util si instructiv sa analizam implicatiile legislative ale unor astfel de fapte si sa vedem unde pot fi incadrate, daca pot fi amendate in vreun fel, sub ce forma si pana unde .

Mentionez ca am contactat si cateva persoane din ANCOM cu care am discutat problema, inclusiv juristi.

 

Rezumatul discutiilor respective se constituie in faptul ca emisia radio fara licenta se incadreaza doar la CONTRAVENTIE (nu si la INFRACTIUNE), in urmatoarele conditii :

- atat timp cat nu se transmit/retransmit programe radio/TV , respectiv opere care intra sub incidenta drepturilor de copyright ;

- daca normele tehnice ale emitatorului respecta standardele aflate in vigoare ;

- nu sunt interferate in nici un fel comunicatiile altor servicii ;

- sunt respectate normele de emisie in anumite benzi de frecventa (inclusiv in cele publice/libere).

 

Cu alte cuvinte, daca RST (sau altcineva) are grija sa respecte conditiile de mai sus, se poate alege doar cu o amenda contraventionala.

Dar atentie, amenzile respective sunt substantiale!

Asa ca nu indemn pe nimeni sa incerce, ci dimpotriva, sa faca tot ceea ce e posibil sa gaseasca solutii pentru a intra in legalitate.

 

Urmatoarele extrase legislative sunt importante pentru sustinerea celor de mai sus.

Sper ca cele prezentate aici sa ofere o imagine cat mai buna asupra subiectului in sine !

 

A) ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 111 din 14 decembrie 2011 privind comunicaţiile electronice

 ART. 143  (jurisprudență)

Nota: la 29-03-2019 Alineatul (6) din Articolul 143 , Capitolul XII a fost modificat de Articolul VI din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 19 din 29 martie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 245 din 29 martie 2019 - forma corecta fiind urmatoarea:
 "(6) În cazul utilizării frecvenţelor radio prevăzute la art. 28 alin. (1) fără licenţă, cuantumul amenzii aplicate potrivit alin. (1) este de 0,1% din cifra de afaceri înregistrată în anul precedent de către persoana care săvârşeşte fapta pentru fiecare zi de utilizare fără licenţă."

 ART. 28

Nota: la 04-07-2019 Alineatul (1) din Articolul 28 , Secţiunea a 2-a , Capitolul III a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 54 din 3 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 552 din 04 iulie 2019 - forma corecta fiind urmatoarea:

   (1) Acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio prin intermediul unor proceduri de selecţie competitivă sau comparativă este condiţionată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licenţă; cuantumul taxei de licenţă în cazul procedurii de selecţie comparativă, respectiv valoarea minimală a acesteia în cazul procedurii de selecţie competitivă, precum şi condiţiile privind efectuarea plăţii vor fi stabilite, pentru fiecare caz în parte, prin hotărâre a Guvernului iniţiată de către ANCOM şi vor urmări, printre altele, alocarea şi utilizarea eficace a drepturilor de utilizare, iar acolo unde este posibil, vor ţine cont de eventualele costuri legate de îndeplinirea condiţiilor de autorizare impuse pentru a promova obiective de politică publică."

 

B) LEGE nr. 356 din 27 decembrie 2018 privind unele măsuri sancţionatorii în domeniul radiocomunicaţiilor
(publicata în  MONITORUL OFICIAL nr. 3 din 3 ianuarie 2019, data intrării în vigoare 02-02-2019)

Articolul 1

Prezenta lege are ca scop stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţii de supraveghere şi control, precum şi de sancţionare a eventualelor contravenţii săvârşite de:

a) persoanele ce operează staţii de radiocomunicaţii, serviciile mobil aeronautic şi mobil aeronautic prin satelit, denumite în continuare SMAS, mobil maritim şi mobil maritim prin satelit, denumite în continuare SMMS, serviciul radiotelefonic pe căile de navigaţie interioară, denumit în continuare SRCNI, precum şi în serviciul mobil terestru, cu excepţia staţiilor de radiocomunicaţii din componenţa reţelelor publice mobile, denumit în continuare SMT;

b) radioamatori.

CONTRAVENTIILE , REGIMUL LOR SI AMENZILE IMPUSE SUNT MENTIONATE IN Art. 6, 7, 8 si 9 .

Articolul 10

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezenta lege se fac de către personalul de control din cadrul ANCOM, împuternicit în acest scop prin decizie a preşedintelui. Articolul 11

Contravenţiilor prevăzute de prezenta lege le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

 

C)  Săvârşirea infracţiunilor de emitere şi retransmitere de programe radio fără licenţă audiovizuală, licenţă de emisie, autorizaţie tehnică de funcţionare sau autorizaţie de retransmisie sunt prevazute in LEGEA nr. 504 din 11 iulie 2002 (Legea audiovizualului):
Art. 96
    (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă transmisia serviciilor de programe de televiziune ori de radiodifuziune fără licenţă de emisie sau licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru.
    (2) În cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la alin. (1) instanţa poate dispune şi aplicarea dispoziţiilor Codului penal privind confiscarea specială.
(la 01-02-2014 Art. 96 a fost modificat de pct. 2 al art. 109 din LEGEA nr. 187 din 24 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 12 noiembrie 2012.)

 

D) LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996 (*republicată*) privind dreptul de autor şi drepturile conexe -

Art. 196 alin (1) lit. c) :

    (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă următoarele fapte comise fără autorizarea sau consimţământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
      c) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe;

 

 Art. 21  (jurisprudență) În sensul prezentei legi, prin radiodifuzare se înţelege:
    a) emiterea unei opere de către un organism de radiodifuziune ori de televiziune, prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, ori a reprezentării acestora, inclusiv comunicarea ei publică prin satelit, în scopul recepţionării de către public;
    b) transmiterea unei opere sau a reprezentării acesteia, prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar, cu excepţia reţelelor de calculatoare, în scopul recepţionării ei de către public.

 

E) Referitor la prevederile noului Cod Penal

ART. 269  (jurisprudență) Favorizarea făptuitorului
    (1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
    (2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.
    (3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.
──────────
*) Notă :
-  Prin art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 14 din 5 februarie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 101 din 5 februarie 2017 a fost abrogată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92 din 1 februarie 2017.
În consecinţă, devin inaplicabile modificarea alin. (3) al art. 269 şi introducerea alin. (4) la acest articol din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, conform pct. 1 şi 2 ale art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 92 din 1 februarie 2017.
- Prin LEGEA nr. 8 din 24 februarie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 144 din 24 februarie 2017 a fost respinsă ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 13 din 31 ianuarie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 1 februarie 2017.

 

F)  Si nu in ultimul rand, pentru ca suntem pe o arie destinata radioamatorilor, e bine sa reamintesc documentul prin care este reglementat serviciul de radiocomunicatii pentru radioamatori - faimoasa DECIZIE (ANCOM) nr. 245/2017 privind reglementarea serviciului de amator .

 

 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
Acum 7 ore, yo3fhm a spus:

Rezumatul discutiilor respective se constituie in faptul ca emisia radio fara licenta se incadreaza doar la CONTRAVENTIE (nu si la INFRACTIUNE), in urmatoarele conditii :

- atat timp cat nu se transmit/retransmit programe radio/TV , respectiv opere care intra sub incidenta drepturilor de copyright ;

- daca normele tehnice ale emitatorului respecta standardele aflate in vigoare ;

- nu sunt interferate in nici un fel comunicatiile altor servicii ;

- sunt respectate normele de emisie in anumite benzi de frecventa (inclusiv in cele publice/libere).

 

Tabla zincata a.k.a. emitatorul lui RST sigur respecta standardele aflate în vigoare, respecta normele de emisie, deci n-are de ce sa-si facă griji:rade:

Cat despre amenzi, zilele trecute mi-a povestit un taximetrist ca au luat o amenda "babana" pentru ca foloseau banda de CB (11m) pentru micul lor "dispecerat", pentru ca spunea el: "frecventa protejata e o suta de milioane vere, stații scumpe, alea alea" Nasol, amenda a fost aproape dubla... El crede ca au fost parati de concurenta, dar probabil nici ANCOM-ul nu doarme... mereu :rade:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut,

 

Constat progrese importante si succese succesive! Totusi, cred ca mai sunt necesare mici ajustari pe ici pe colo pana sa atingem visul de aur al intregii omeniri, KiloWattul. La mai mare!

 

Din nu se stie ce motive, tonul telegrafic din inregistrare a fost impins catre aproape 2400Hz. Chestia asta il face greu de decodat cu urechea. Asa ca am luat semnalul si l-am adus pe la vreo 800Hz, o frecventa cu care urechile morsistilor sunt mai obisnuite.

Rezultatele in forma spectrala si auditiva le puteti constata mai jos. Cei care stiu telegrafie sunt rugati sa dea un control si poate chiar sa descifreze textul. Multumesc.

 

morse_RST_spectru.thumb.png.f64ea93072315ec35b64a7f9adaea45b.png

 

Morse RST 800Hz

 

 

 

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 2 ore, RST a spus:

Demodularea pe SDR e facuta gresit, am facut-o pe LSB in loc de CW.

 

Noo, nu are importanta, dupa cum ai constatat singur prin experimente reale ca nici impedantele si nici adaptarea nu au importanta. Astea-s abureli de fitosi.

 

Atata timp cat largimea de banda e suficienta, informatia e acolo si se poate extrage. Adica nu poti sa extragi vocea daca ai folosit filtrul de CW, dar invers se poate.

 

Si ca sa iti arat ca se poate, iti propun asa de amuzament sa postezi o inregistrare de pe SDR din 3 jumate cu sedereul pus pe laterala superioara. O sa se auda neinteligibil, dar o sa-l fac eu inteligibil.

 

Ce zici? Ne jucam? Sau imi dai flit ca si la alte chestii pe care te-am rugat sa le postezi ?

 

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 14 ore, Усилитель a spus:

morse: apata oculoare aurie , adagpam ardeiul si  morcovul ti

Confirm. QSL :limb:

 

Are ton chirpy, da' in rest... lasati omul sa zburde domle, ca oricum, daca Titanicu' avea asa ceva la statia radio, in loc de porcaria aia cu scantei, sigur aveau sanse mai mari sa fie auziti in timp util. Daaaaa, e geniala inventia cu tranzistor audio. 

Da' nene RST, cand debutezi in proiectul ala controversat pe care ti l-am propus pentru haudiofili ? :rzb

Da-i bataie cu becele !

;-)

Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări