DanM Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 (edited) Acum 13 ore, Copaceanu Ion a spus: .....când ies la pensie vreau să am toată aparatura de care am nevoie. pai daca-i pe-asa, eu m-am apucat de un THD-meter...si de un milivoltmetru c.a. pana la 12MHz daca prezinta interes, pot deschide topic nou. E drept ca-i cu "nisip", dar il fac la locul lui. PM-2554 l-am "replicat" iar schemele de la NV-1118 sunt pentru THD-meter...(apropos: dl Copaceanu.... o adresa de mail se poate ca eu am pierdut-o. Multam) pm2554.pdf Edited February 20, 2020 by DanM Link to comment
Guest Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 @DanM faceti o treaba buna construind aceste doua aparate foarte importante insa in cazul masuratorului de THD d.p.d.v. tehnic sint mari probleme la modul cum se face rejectia fundamentalei fiindca este nevoie de una de -60 dB si este imposibil de obtinut cu potentiometre uzuale. Am construit doua asemenea aparate de acea va pot ajuta cu niste sfaturi practice dar probabil ar fi bine sa deschideti un topic nou potrivit temei Link to comment
DanM Posted February 20, 2020 Author Share Posted February 20, 2020 Manat de nevoie si la indemnul unui prieten, m-am decis sa-mi "dotez" atelierul cu un instrument zic eu util in practica de zi-cu-zi: THD-meter. Principiul e simplu: se aplica la intrarea aparatului de masurat un semnal sinusoidal cat mai curat posibil si la iesire se elimina acel semnal din ceea ce rezulta(in principiu din ce se amplifica). Deci: 1-trebuie construit un generator sinusoidal cu frecventa fixa, cunoscuta. 2-trebuie construit un filtru care sa opreasca frecventa generatorului. Atenuarea trebuie sa fie cat mai mare iar caracteristica frecventa-amplitudine a filtrului trebuie sa nu-mi atenueze armonicile. Am incercat sa "concep" singur schema filtrului, dar ... e mai greu. asa ca am cautat "pe Goagal" si am gasit un proiect care m-a incantat: https://www.nutsvolts.com/magazine/article/build-a-basic-audio-distortion-analyzer Asadar pasul 1...oscilatoarele: Link to comment
DanM Posted February 20, 2020 Author Share Posted February 20, 2020 (edited) Acum 6 ore, popa marius a spus: ...dar probabil ar fi bine sa deschideti un topic nou potrivit temei ...si am deschis topic ... Edited February 20, 2020 by DanM Link to comment
Guest Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 In principiu schema este corecta insa folosirea unui distorsiometru nu este simpla de loc fiindca in situatii reale semnalul de intrare in filtru de rejectie este variabil cam intre 100mV si 30v aceasta din urma corespunde cu citirea pe rezistorul de sarcina de 8 Ohm la o putere de iesire a amplificatorului de analizat de aprox 112w si cum la intrarea filtrului valoarea tensiunii trebuie aleasa pentru comoditate de 1v se vede imediat ca primul lucru ce trebuie facut este un atenuator reglabil precedat de un amplificator pentru a aduce valoarea cea mai mica de analizat (100mV) la 1V lucru realizabil cu un TL081 setat sa aibe o amplificare precisa de 10 ori corespunzator cu 20 dB. Acest amplificator trebuie protejat ca sa nu apara accidental o tensine mai mare de 1v pe intrarea lui daca se uita comutarea atenuatoarului pe valoarea potrivita deci abia atunci cind se finalizeaza acest modul de atenuare/amplificare reglabil in trepte 10dB se poate trece la abordarea distotorsiometrului propriu zis oricum aceasta valoare de 1V va reprezenta referinta dupa care se citeste tensiunea ramasa dupa rejectia de -60dB , practic suma tensiunilor armonicelor Link to comment
300B SE Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 ...se poate posta o schemă? Link to comment
bmsorin Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 Dl. Minciu, ma intreb, oare efortul nu este mult prea mare pentru performantele obtinute? Zic asta pentru ca: 1. nu o sa aveti ceva cate de cat calibrat, acel filtru de rejectie a fundamentalei (nothc, sau ce este, nu am studiat schema) de -60dB, va atenua cu -10dB pana la -8dB si armonica a 2-a, si -4dB ..-6dB armonica a 3-a. eg. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1631/5609/files/Notch_Filters_4_cf7c64c4-6d83-4f93-bf08-dfd0b7c114c2.png?v=1581016257 2. probabil veti putea masura undeva la 0.01% THD (in cel mai bun caz), poate pentru lampi este ok 3. o placa de sunet, si pe 16bit, poate atinge un noisefloor de -90...-100dB si poate masura pana la 0.00X%THD (de 10 ori mai bine), nu mai zic de o placa pe 24bit, poate ajunge la 0.0002%THD, tot ce trebuie, un atenuantor la intare, iar daca se vrea impendanta mare pe intare, se poate face Daca se face de dragul de a construi ceva, va inteleg, si spor la treaba! Link to comment
adrian_pic Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 (edited) https://www.nutsvolts.com/magazine/article/build-a-basic-audio-distortion-analyzer in josul paginii este un zip cu schema Edited February 20, 2020 by adrian_pic Link to comment
DanM Posted February 20, 2020 Author Share Posted February 20, 2020 @popamarius:măsurarea o voi face cu milivoltmetru c.a....cu sensibilitatea ĺa capde scală de1mV-300V... @bmsorin: e și de hobby dar nu-mi place să folosesc calculatorul la așa ceva. Am "admirat" zgomotul care apare pe ieșirea unei plăci audio de 24 bit... cu osciloscopul și nu mi-a plăcut. Link to comment
Kosmin Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 @DanM ce tip de osciloscop ati folosit si cat a fost de mare amplitudinea zgomotului vizualizat? O fi ceva deosebit cu amplificator diferential pe intrare si ajunge chiar si la 1uV/div ? De altfel nu vreau sa fiu offtopic insa suntem la sectiunea aparate de masura si e mai mult o curiozitate. Am folosit si eu cateva placi de sunet cu dac-uri de 24b si sa stiu la ce sa ma uit mai atent pe viitor. Link to comment
DanM Posted February 20, 2020 Author Share Posted February 20, 2020 (edited) Nu e ceva extraordinar, chinezesc cu 5mV/div...zgomotul era sun 1/2 diviziune Voltmetrul pe care-l voi folosi este un HP 400D... Edited February 20, 2020 by DanM Link to comment
DanM Posted February 20, 2020 Author Share Posted February 20, 2020 @popamarius m-am gândit eu că prima măsurare se face pentru semnalul complet, fără filTru de rejecție deci voi avea chiar și 30-40V... apoi cu fundamentala eliminată, va trebui să măsor de 1000 de ori mai puțin, spre 10...3mV... de aceea găndul mi-a sărit imediat la vtvm...și hp-ul meu chiar știe 1mV cap de scală... Link to comment
Kosmin Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 (edited) Acum 52 minute, DanM a spus: Nu e ceva extraordinar, chinezesc cu 5mV/div...zgomotul era sun 1/2 diviziune M-am lamurit in acest caz. De la 1-2V cat scoate o placa de sunet pana la 1-2mV cat s-a vazut pe minijucaria chinezeasca sunt vreo 60dB. Gama dinamica a unui DAC de 24b depaseste 120dB ...ciudat. Nu sunt cam multi dB la mijloc? Legat de filtre notch...ceva info si de la baietii care au fabricat si 400D-ul amintit mai sus, o descriere sumara a filtrului folosit in 331A -> rejectie 80dB sau mai buna. Parca si cel romanesc E-0706 era tot cu punte wien (cu variabil mic, de Gloria). Edited February 20, 2020 by Kosmin Link to comment
Guest Posted February 21, 2020 Share Posted February 21, 2020 Acum 8 ore, DanM a spus: @popamarius m-am gândit eu că prima măsurare se face pentru semnalul complet, fără filTru de rejecție deci voi avea chiar și 30-40V... apoi cu fundamentala eliminată, va trebui să măsor de 1000 de ori mai puțin, spre 10...3mV... de aceea găndul mi-a sărit imediat la vtvm...și hp-ul meu chiar știe 1mV cap de scală... Problema este ca in filtru nu se intra cu 30-40v ci cu 1v deci fundamentala atenuata cu 60 dB trebuie citita cu 1mV cap de scala si cum 1v este echivalat la 100% THD inseamna ca avem o citire 1mV=0,01% practic este o limita buna pentru un aparat . Eu am abandonat potentiometrele pentru rejectie din filtru fiindca introduceau un zgomot inacceptabil de mare si faceau acordarea filtrului imposibila si le-am inlocuit cu doua condensatoare variabile mult mai stabile insa asa cum a aratat @Kosmin este teoretic posibila o rejectie de 80dB cu o crestere exponentiala a dificultatilor. Distorsiometrul construit de mine are un amplificator reglabil de 60dB dupa filtru insa solutia cu un dB-metru extern HP 400D lucrurile se simplifica foarte mult, este foarte buna ideea ! Recent am achizitionat un distorsiometru foarte vechi dar si foarte precis si fiabil de tip Radford care are in filtru un potentiometru bobinat cu un diametru de 10cm pentru acord brut si inca trei potentiometre coaxiale tot bobinate pentru acord mediu,fin si superfin insa acest tip de lucru este datorat doar calitatii deosebite a acestor potentiometre cele cu carbon sint excluse Link to comment
DanM Posted February 21, 2020 Author Share Posted February 21, 2020 Da... cam dificil de masurat fara erori la 1v intrare in filtru... Totusi nu ar fi posibil sa intru cu 10V de exemplu? Astfel ar creste cu inca un ordin de marime sensibilitatea...(0.0001%) A! Ar fi interesant de facut o punte WIEN cu un cond. dublu de radio... Si mi-am aruncat ochii si pe schema de HP333A... Link to comment
Recommended Posts