Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare releu temporizare


Recommended Posts

Salut.
Am nevoie de părerea (ajutorul), unui specialist sau iscusit în domeniu.., în speranță că voi fi înțeles, atașez alăturat o schemă trasată după mintea mea de bucătar (asta-mi e profesia).
După cum puteți vedea în partea de jos a schiței, am doi consumatori pe care vreau să-i alimentez independent:
1 – alimentare directă din telecomandă la deschiderea/încuierea portierelor (prin impulsul unității centrale către actuatoare și lămpile de avarii), în paralel impulsul urmând să alimenteze releul temporizator, acesta la rândul său, cei doi consumatori.
Problemă: impulsul unității centrale este de cca 2-3 secunde, ori eu vreau ca releul să mențină alimentarea celor 2 consumatori, timp de 60 de secunde, după care să decupleze alimentarea.., după mintea mea de bucătar, acest lucru nu e posibil câtă vreme releul va primi un impus de cca 2-3 secunde. Deci ce e de făcut.., există o soluție tehnică sau electronică cum ar fi un condensator între unitatea centrală și releu pentru ca aceasta din urmă să poată alimenta consumatorii timp de 60 de secunde???
2 – aceiași consumatori vreau să fie alimentate independent prin intermediul unui comutator montat și acționat manual din cabina mașinii. Acest lucru cred că este posibil câtă vreme releul va întrerupe alimentarea și nu va permite transferul energiei către unitatea centrală.
Acestea fiind spuse, aștept opinii și eventuale sfaturi.
Vă mulțumesc.

Schiță.png

Edited by Ibraim Ali
Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

La 14.02.2020 la 2:57, cimitavita a spus:

Cel mai simplu e folosirea unui monostabil CMOS care va comanda printr-un tranzistor un releu.

Așa o fi omule.., dare e greu cu turcu` care, toată viața lui a lucrat în bucătărie.
Ași prefera să cumpăr un astfel de aparat, fie că-i făcut acasă sau de la magazin.
Mulțumesc din suflet pentru răspuns.

Link to comment

@Nostalgic
Nu pot de cât să-ți mulțumesc pentru amabilitatea de care dai dovadă...
Problema în cazul meu era foare simplă însă n-am știut eu.., cineva de pe forum mi-a sugerat să verific temporizarea lăpilor de plafon și așa am și făcut, ocazie cu care am constat că, odată acționată butonul de descuiere a portierelor, simultan se aprinde și lumina lăpii de plafon, acasta din urmă rămâne aprinsă suficient timp cât să intru în mașină.
Iată de ce, pot spune că prezența mea printre voi mi-a completat bagajul de cunoștințe.., ca și tine, sunt mulți utilizatori gata să-ți ofere o mână de ajutor (cum ar fi @validae).., din păcate, am constatat că mai sunt și unii certați cu toleranța ce se cred „Dumnezei” în fața tastaturii fără să țină seamă că omenirea e structurată inclusiv pe meserii, ca să nu mai vorbim de puterea de asimilarea și bagajul de cunoștințe individuală.
Vreau să spun că, atunci când un neinițiat în branșă greșește, în acel moment ar trebui să intervină toleranța „Dumnezeilor” care ar trebui să fie dotați cu capacitatea de a coborâ la nivelul unui neiniția și nu să ia măsuri radicale prin OF TOPIC. În fond, un administrator ar trebui să aibă în vedere popularea site-ului și nu să-și gonească userii prin comportament neadecvat, pentru că nimeni nu vine să-și piardă timpul aiurea pe net, ci cu un scop anume.., la fel am procedat și eu (cu scopul de am mă documenta).
Cu riscul de a fi „exmatriculat” de pe acest site, îmi doresc ca administratorul în cauză (nu dau nume), să citească acest mesaj și dacă e un om cu prestanță, pe viitor, în cel mai rău caz va reloca subiectele urmărite și nu le va închide „în 2, 3, 4 mili secunde” așa cum a procedat recent.
Ție și tuturor celor cu toleanță le doresc sănătate și numai bine.

Edited by Ibraim Ali
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines