Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor schema amplif 2X80W Electromures

Recommended Posts

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Daca ai CC pe iesire is arsi finali..din cate stiu eu

nu e neaparat, poate sa fie o problema la etajele de pe intrare.

daca toti tranzistorii sunt buni nu inseamna ca trebuie sa mearga amplificatorul, verifica rezistorii si lipiturile, poti avea o piesa care nu face contact.

Alexxx spune unde e acel rezistor de 20ohmi.

Probabil e rez din emitorul trz pilot. La amplifurile astea erau intre 18 si 22 Ohmi. Verifica si cond din bootstrap ca o fi fost pus la 40V si s-a strapuns, oricum pune-l la 63V, insa numai dupa ce cumperi citeva bucati noi si sortezi 2 din ei.De asemenea nu strica sa pui radiatoare mici pe toti trz tip BD, iar finalii sa-i pui SDT9204, 9207, KD503, 2N3442, 3773, 6653, 6654, 6655 etc. Daca gasesti MJ15001, 15003, 15022, 15024, 15026 buni, poti sa pui si din astia.2N3055 nu tin la tensiunea aia de +/- 40V.Verifica si schimba semireglabilii din superdioda, schimba si restul cond electrolitici din amplif, verifica-i si pe cei de tip ceramic sa nu fie sparti sau ciobiti ca asta se intimpla destul de des in amplifurile românesti.Verifica si rezistentele sa nu aiba picioare deslipite sau sa fie crapate, iar cele din emitoarele trz finali sa nu fie intrerupte.Ce trz ai in diferentialul de pe intrare?

Alexxx vezi ca in schema postata de zal ai niste puncte de masura(vezi ca-s scrise niste valori ale tensiunii) verifica si tu la amplificatorul tau si vezi daca sunt apropiate.

de asemenea poti masura tensiunea BE la toti tranzistorii si vezi daca este de 0.5-0.6V.

Pai... la un amplif alimentat pina in +/-45... 50V si cu 2... 4 trz finali pe canal imi era suficient ca sa vad oscilatii, curent de rapaus excesiv, alte defecte, etc. Daca totul e in regula, scot becurile si reglez tensiunile pe b-e trz finali, nu curentul de repaus, asta fiindca caderea de tensiune pe becuri (care nici ele nu sint identice) imi adauga eroare la reglaj.Acuma, inteleg ca daca lucrezi cu mai multi trz finali ai nevoie de becuri mai puternice, deci teoretic se pot folosi si cele de iluminat lifturi si subsoluri (24V/40W). :smt003