Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa stabilizata reglabila 72v


Postări Recomandate

Da este vorba de o " nichelină" de 2m lungime si într-adevăr timpul o sa conteze...suntem in teste.

Am aruncat un ochi pe sursele recomandate dar nu am vazut posibilitatea de reglaj ceea ce este un inconvenient major.

Vor fi multe feluri de polistiren de debitat cu acea nichelină si implicit diferite temperaturi de aceea trebuie să fie reglabila.

Editat de ionapostol
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sint reglabile.

Reglajul se face prin varierea unei tensiuni intre 1-10V aplicata la un conector.

bIXwp7j.png

Un potentiometru (intre 1KΩ si 10KΩ) conectat intre Vaux (aici se poate inseria si un semireglabil pt a seta limita de maxim absoluta), cursorul conectat la Dim+ si celalalt capat la Dim- va permite reglarea simpla a curentului de iesire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ieri am avut un alt puseu de agravare a unei suferinte ce nu prea ma deranja, nu mai am puterea sa ma lupt cu tine care pari inepuizabil la subiecte destul de diverse. Totusi recomanzi o SURSA de CURENT cuiva care deja se obisnuise cu manevrarea unei SURSE de TENSIUNE la o aplicatie specifica. Adica stie deja ce tensiune ii trebuie sa taie un material X. Acum trebuie sa faca reconversia pt necesarul de curent pt fiecare material/ dimensiune ce foloseste el acolo. De ce ar face-o, ca sa cumpere un anumit produs pt ca este frumos sau ti-a placut tie? De multe ori mi se pare ca raspunzi in urma unui impuls ce te domina nu neaparat ca vrei sa ajuti.

Link spre comentariu

Si tensiunea cum o seta?

Avea un voltmetru la iesirea sursei pe care citea tensiunea?

Poate pastra in continuare voltmetrul si regla din potentiometru curentul astfel incit sa aiba aceeasi tensiune.

Din punctul asta de vedere pt el este acelasi lucru.

O sursa de curent inchisa pe o sarcina (fixa, liniara) devine sursa de tensiune. Nu se schimba absolut nimic.

Link spre comentariu

Da, aveam un voltmetru de panou conectat la ieșire, cu sursa aceea probabil trebuie sa pun un ampermetru. Am vazut ca este 160 lei, nici foarte ieftina nici foarte scumpa dar complicat cu depanarea in viitor plus ca pentru redundanță trebuie sa mai am una de rezerva.

Acum cu modificarea spirelor sursa funcționează bine, radiatorul este caldut (30-40grade) dar nu vrea sa funcționeze cu cei doi tranzistori in paralel.

In fisa lui IRFP22N50A zice ca disipa 277w asa ca o sa merg cu unul singur... oricum se pare că nu prea am încotro.

Link spre comentariu

@miticamy vad ca incepi din ce in ce mai mult sa te cramponezi pe idei fixe si semantica si nu vrei sa mai analizezi problema ca un adevarat inginer super calificat ce esti.

Uita-te putin la schema sursei pusa de el .

Aia este o sursa stabilizata?

Unde este amplificatorul de eroare?

Care este factorul ei de stabilizare?

Care este repetabilitatea reglajelor?

La schema aia te poti baza doar pe flerul propriu ca sa poti face un reglaj. La pornire cind toate componentele sint reci va avea o tensiunea la iesire. La 5-10-30min de la pornire dupa ce s-a incalzit serios tensiunea de iesire este total diferita.

 

PS: nu trebuie sa te lupti cu mine deloc. Cind ai dreptate si eu ma insel ma dau singur la o parte si nu mai spun nimic. 

Sanatate!

 

@ionapostol Nu, nu trebuie sa pui un ampermetru la iesire. Poti folosi  setupul exact asa cum este acum. Din potentiometrul conectat la sursa (ca in datasheetul ei) reglezi sa ai exacta aceeasi tensiune la iesire ca si cu sursa veche. Pt tine ca operator este exact acelasi lucru, nu conteaza unde actioneaza reglajul pt ca efectul este acelasi. Singura atentie trebuie acordata faptului ca atunci cind firul se rupe tensiunea de iesire sare la tensiunea maxima de iesire a sursei si nu ramine aceeasi ca la sursa veche DAR asta poate fi si un lucru util pt ca iti arata pe voltmetru cind firul s-a intrerupt fara a avea nevoie neaparata de un alt indicator pt regimul de avarie cu fir rupt. Trebuie numai sa reziste voltmetrul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da si eu foloseam asa ceva insa tensiunea varia foarte mult +-8v din cauza tensiunii retelei...

Am sa incerc si preregulatorul sugerat de validae sa vedem cum o sa se comporte sursa.

Într-adevăr, sursa aceasta arata o tensiune la pornire, cu piesele reci , dar dupa cateva secunde se stabilizeaza la o valoare fixa plus minus 0,3v, deci da, este o sursa stabilizata (chiar daca este rudimentara)...conform valorii citite pe afișaj.

...

Ziceți ca partea cu bc107 si condensatorul de 10uF nu este conectata corect ?

Editat de ionapostol
Link spre comentariu

Acu pun si eu o intrebare.Musai numai firul respectiv ce solicita amperajul de 4 si ceva amperi? Nu merge si alt fir care sa lucreze la amperaj mai mare si tensiune mai mica?Unde sa poti implementa o sursa cu bipolari.Una adevarata.Sau o sursa in comutatie adevarata.

 Iar daca s-ar utiliza varianta cu regulator cu tiristor/triac se poate folosi premergator un stabilizator consacrat pt AC.

 Chiar ma intreb ce taie colegu si cam cum arata instalatia respectiva.Am mai vazut instalatii artizanale alimentate la o sursa de PC...

 

Link spre comentariu

Firul este un aliaj de crom cu alte chestii pe scurt o nichelină. Îl folosesc pt ca a dat randament si calitate excepțională in urma unor îndelungate teste. De consumat, consuma doar 2A. Cum am mai spus în urma , tai polistiren.

Am optat pt aceasta ...sursa deoarece este super simpla cu rezultate bune. Nu imi trebuie protectii sofisticate sau alte " îmbunătățiri " trebuie doar sa stabilizeze tensiunea de care am nevoie in limite acceptabile si sa fie cat mai robusta. Daca stiti o alta sursa cu aceste caracteristici va rog sa o postați.

Link spre comentariu

Daca la fiecare subiect de surse am rescrie avantajele si dezavantajele surselor liniare fata de cele in comutatie am deveni scriitori profesionisti. Exista un topic special dedicat surselor de unde poate citi fiecare lucrurile generale. O sursa in comutatie inseamna randament si volum mic dar este zgomotoasa. Daca ai un traf mare de 50Hz il poti folosi iar schema se simplifica pt ca nu te mai intereseaza comutatia direct pe retea si probleme de securitate prin izolarea corecta primar-secundar traf ferita. Sursa in comutatie direct pe retea nu prea este pt incepatori. Sursa in comutatie folosind traful toroidal de 50Hz poate fi abordata mai usor dar ceva cunostinte si un osciloscop sunt cam obligatorii. Module chinezesti probabil ca exista pt aceasta varianta dar cine sa caute.

Link spre comentariu

Eu am tăiat polistiren acum două săptămâni și nu puțin cu sursa de laborator 0-18V/10A.

I-am dat cam 16V . Fir am folosit din acela care se folosește la sudura in argon cam 1,5m.  Am tăiat vreo două ore fara probleme sute de bucăți de polistiren de 10cm grosime.

Consumul a fost undeva pe la 6A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări