Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Justificare cabluri audiofile

Evaluează acest subiect


ancient

Postări Recomandate

In ordinea postarilor aparute :

 

1 oră în urmă, xubi a spus:

Presupunând că vorbim de limita superioară,  20 kHz, ce efect sesizabil poate avea "orientarea microcristalelor"  la suprafața firului trefilat   când  efectul de piele (îmi place cum sună :) ) adică skin effect este ca inexistent la frecvențe sub 20kHz, respectiv la un cablu cu secțiunea de 3mm(fi 2mm) adâncimea de pătrundere este de 0.5mm,  adică  75% din secțiune ese străbătută de curent?  

:aplauze

  

Acum 22 minute, d-david a spus:

conductivitate-argint-aur-alum.jpg

:aplauze

 

Ma tot uit de vreo ora la topicul asta si astept cu mult interes sa vad si eu explicatiile pe care le-a solicitat colegul Ancient.

Pana atunci, lasand la o parte iesirea artistica din scena a unora dintre cei care au postat, voi veni in completarea celor postate de colegii pe care i-am citat ( @xubi  si @d-david ) , adaugand adancimile de patrundere pentru cupru si aur , calculate pentru 3 frecvente (de interes din domeniul audio, desigur ):

 

Cupru rezistivitate (ρ) = 1.678 x 10-8 Ω.m , (μr) = 0.999991 -->
adancime de patrundere:

100 Hz = 6519 μm
1 KHz = 2061 μm
10 KHz = 652 μm

Aur rezistivitate (ρ) = 2.24 x 10-8 Ω.m , (μr) = 1 -->

adancime de patrundere:

100 Hz = 7532 μm
1 KHz = 2382 μm
10 KHz = 753 μm

 

Formula de calcul este δ = SQRT ( ρ / (π * μo * μr)) , permeabilitatea absoluta (μ) = μo * μr  iar permeabilitatea vidului μo = 4π x 10-7 H/m  .

 

1 oră în urmă, core a spus:

Din experienta proprie, eu am testat cabluri litz solid silver, ca interconect, pentru amp+casti stax, si am putut simti diferenta fata de un cablu interconect, cu dielectric gros, care pierdea din detaliile sunetului, probabil era vreun efect de filtru capacitiv pe undeva.

 

@core:

Efect de filtru, ok. Dar la ce tip de filtru va referiti ?

Si ne-ar fi de mare folos sa intelegem ce inseamna "detaliile sunetului". Daca ne referim la compozitia spectrala, ce anume considerati ca s-a pierdut , in ce zona sau pe ce grupare de componente ?

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Domnule  Ancient, probabil căutați argumente in discuția cu acei amici audiofili:  Găsiți aici câteva argumente de la audiofili. 


"What many exotic cable manufacturers do is start off with a real engineering premise and stretch them beyond what would even be considered believable as Star Trek physics, hence the pseudoscience is born.  Some of their theories are even more cockeyed than a looney tunes episode in that they don’t even correctly identify how the phenomenon works"              un citat de pe  https://www.audioholics.com/gadget-reviews/speaker-cable-and-audio-interconnects 

Un alt articol binișor documentat:          https://www.soundguys.com/debunking-myths-about-audio-cables-13093/ 

Orice întrebare pe tema: the myth of expensive audiocables,  va deschide o cutie a Pandorei.  

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Toader a spus:

Parere personala.Cred ca exista diferente intre cabluri, dar asta pe sisteme scumpe unde toate componentele sunt de calitate mult peste medie.Voi credeti ca piata acestor produse se bazeaza doar pe parerile unor posesori care scriu pe undeva ca au auzit diferente?Sunt atatea firme de cabluri care vand cabluri de atatia zeci de ani incat nu cred ca ar fii rezistat daca toate cablurile ar fii avut aceleasi proprietati.E prea mare piata cablurilor si multitudinea de firme cu vechime deja care produc cabluri unele de peste 10 k de euro incat sa cred ca totul e o minciuna, o vrajeala.E doar o constare logica.Si, da.Am auzit diferente intre cabluri, dar nu le pot denumi sub vreo forma - cald, neutru, rece.Cert e ca sunt diferente, dar nu atat de mari  cum cred unii.Altfel ar fii dat de mult faliment toate firmele care produc cabluri si calurile de orice fel ar fii fost toate un fel de anexa minora a unui sistem audio si le-am fii gasit la supermarket.In orice caz, ptr sistemele ce le are romanul de rand, diferentele nu se simt cred ca deloc.

Draga, prostia nu sta pe garduri! iar mama prostilor se stie ca este mama eroina!

Link spre comentariu

@ Ancient - de fapt dvs doriti sa va fie confirmate parerile, eventual sa primiti de-a gata argumente [favorabile dvs] pt viitoarele discutii cu cei doi amici audiofili.  Si chiar o sa primiti, pt ca astfel de argunente sunt "ieftine",  nu au in spate un volum mare de informatie.  Doar enorm de multa autosuficienta.

Insa explicatii [serioase] pt argumentele audiofile sunt al naibii de greu de gasit si NU le veti primi in veci de-a gata [moca], mai ales cu atitudinea asta, cum spunea si Thunderer.

Cum [dur] spunea cineva cu adevarat expert [in cu totul alt domeniu]   : "- Vrei sa afli ? Pune mana si munceste! "

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 2 ore, yo3fhm a spus:

@core:

Efect de filtru, ok. Dar la ce tip de filtru va referiti ?

Si ne-ar fi de mare folos sa intelegem ce inseamna "detaliile sunetului". Daca ne referim la compozitia spectrala, ce anume considerati ca s-a pierdut , in ce zona sau pe ce grupare de componente ?

Drept sa spun, nu stiu detalii tehnice care ar putea cauza acel comportament, poate doar defazari aleatoare pe diferite frecvente.

Sunetele de intensitate mica sunt greu de identificat, se aud, dar nu clar, se aud cumva difuz.

Sunetele puternice tind sa se auda mai aglomerat cu restul suneteleor, si par putin aplatizate ca intesitate.

La cablul mai bun, se aud mai clar, mai usor de identificat, si par sa fie mai distincte, sunelete emise. Pare ca se aude putin mai tare, ca si cum ar fi in faza si ar fi un spike mai pronuntat.

Link spre comentariu

Cum am mai scris după postarea lui Thunderer, doar o testare pe osciloscop  cu un cablu ,,normal,, şi unul ,,audiofil,, ar arăta adevărul, care poate fi destul de neplăcut (pentru unii) şi/sau foarte mici diferenţe practice, sesizabile poate doar de ,,audiofilii,, care aud la 40-50 de ani până la 20kHz şi sesizează diferenţe dintre o redare cu distorsiuni THD de 1% şi una de 0,000001%......atâta vreme cât distorsiunile proprii ale traductorilor de sunet (difuzoare, căşti) sunt cu mult mai mari.

Sunt convins că există diferenţe sesizabile de exemplu între capacităţile parazite ale unui cablu ,,de serie,, şi ale unuia de mare calitate (nu audiofil) şi asta va duce la o anumită atenuare a unor frecvenţe din domeniul ,,înaltelor,, dar de acolo până la a vorbi despre placări cu aur, argint sau alte metale nobile la cabluri la care efectul pelicular (o traducere mai potrivită decât ,,efectul de piele,, a ,,skin efect,,)nu poate fi sesizat în practică, să nu mai zicem de preţurile astronomice.....vorba lui Mark Twain ,,zvonurile despre moarte mea sunt exagerate,,.

 

Editat de validae
Link spre comentariu

Bun... sa reluam aici ca dincolo se pare ca se sterge ce nu pica bine unora cu toate c-a fost scris in modul cel mai politicos si ne-ofensiv posibil. 

 

Acum 2 ore, Shambala a spus:

Insa explicatii [serioase] pt argumentele audiofile sunt al naibii de greu de gasit si NU le veti primi in veci de-a gata [moca], mai ales cu atitudinea asta, cum spunea si Thunderer.

 

Se poate sa explicati putin DE CE aceste argumente ar fi atat de greu de gasit si mai ales de ce cineva care le cunoaste ar avea vreun motiv sa nu le impartaseasca si altora?

 

Daca este vorba despre tehnologii de fabricatie pot sa inteleg de ce de ex. un proces tehnologic exact nu se poate dezvalui DAR nu inteleg de ce dovada superioritatii respectivului proces n-ar fi dezvaluita?!? La urma urmei vorbim de produse comerciale....

Si cand spun superioritate nu ma refer la parerea unuia sau altuia cum ca se aude mai bine sau mai prost ci ma refer la spectru de frecvente, distorsiuni sau orice alta masuratoare tehnica reproductibila si relevanta pt. produsul in cauza.

 

Editat de informer
Link spre comentariu

Ascultatul muzicii e o ocupatie care-ti "produce placere". Daca cuiva i se pare ca ce asculta suna mai cu cabluri scumpe (placebo curat) si e fericit cu ce aude, atunci cablurile alea si-au atins scopul si-si merita banii.

 

PS N-am nici cabluri, nici pretentii audofile prin casa.

 

Link spre comentariu

Parerea mea - de profan intr-ale audiofiliei - este ca daca n-ar avea pretul ala nu s-ar vinde. Este o chestie psihologica. Cum poti sa te lauzi cu un cablu de boxa daca n-ai dat pe el 1000 de euro? Capacitatea cablului? La frecvente audio ar trebui sa fie de cativa microfarazi, ca sa fie o diferenta. De curiozitate voi calcula capacitatea cablurilor de la boxele mele, dar tare mi-e teama ca la ce lungime mi-ar rezulta pentru 1 microfarad n-as mai auzi boxele. Inductanta? La fel. Efect pellicular? Ala parca era pe undeva prin radiofrecventa, iar, dupa audiograma de anul trecut, 15kHz sunt deja ultrasunete pentru mine. Cristale orientate? Aici intram in domeniul metalurgiei si, ca inginer sudor (chestie care tot la metalurgie se reduce), astept sa aflu cum se obtin si care este avantajul. Probabil acelasi ca si magnetii de pe conducta de benzina, care aliniaza moleculele si iti transforma Trabantul in Lamborghini Gallardo.

In concluzie, dupa parerea mea, cablurile alea au success datorita pretului si vanitatii. Pe scurt, n-oi fi eu ala fraier sa pun cablu de veioza la boxe. Este o idee buna daca n-ai ce face cu banii.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Liviu M a spus:

Ascultatul muzicii e o ocupatie care-ti "produce placere". Daca cuiva i se pare ca ce asculta suna mai cu cabluri scumpe (placebo curat) si e fericit cu ce aude, atunci cablurile alea si-au atins scopul si-si merita banii.

Este foarte adevarat ce spui si daca vorbim despre placeri, nu cred ca cineva ar trebui sa conteste vreodata placerile (legale :)  ale) altora.

Doar ca io as vrea sa discutam aici despre marimi fizice, ca d-aia suntem pe forumu` electronistilor si nu pe forumu` ascultatorilor de concerte in saline si pesteri... :rade:.  

Editat de informer
Link spre comentariu

Pai si eu cred ca "masurabil" sunt greu de justificat. Da' cum scopul lor e "sa se auda muzica mai bine", si cum se pare ca posesorii chiar "aud muzica mai bine", mi se pare aiurea sa-i facem pe toti posesorii idioti numai pentru ca aparatele noastre de masura nu-s in stare sa asculte...

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 3 minute, Liviu M a spus:

Da' cum scopul lor e "sa se auda muzica mai bine", si cum se pare ca posesorii chiar "aud muzica mai bine", mi se pare aiurea sa-i facem pe toti posesorii idioti numai pentru ca aparatele noastre de masura nu-s in stare sa asculte...

 

E o discutie si nimeni n-ar trebui sa faca pe nimeni idiot, intr-un dialog civilizat.

Dar repet parerea mea: suntem pe un forum tehnic nu un forum de arta sau "stiinte ezoterice"... personal ma astept la discutii argumentate in concordanta cu specificul acestui loc.

 

 

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări