Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa veghe


Recommended Posts

Va salut. Astăzi am cumpărat o lampa de veghe cu senzor crepuscular. La interior lampa are 3 leduri, un circuit de alimentare prin condensator ( de tip X2) un tranzistor și o fotodioda. Problema este că la lumina din interiorul camerei aceasta nu stinge ledurile, stau tot timpul aprinse. Lampa se stinge doar la lumina puternica. Am demontat capacul unde se află ledurile și fotodioda, astfel lumina din camera bate direct pe fotodiodă. Însă nici așa lampa nu stinge ledurile, doar daca aprind toate becurile din camera. Exista o posibilitate de a face mai sensibil senzorul/fotodioda la lumina? Incerc sa pun și 2 poze cu lampa.

IMG_20200117_204518.jpg

IMG_20200117_204557.jpg

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

La cât de simplă e schema aia, nu are nici măcar prag ferm de comutare.Singura opţiune în cazul ăsta e să pui un tranzistor Darlington, cu factor foarte mare de amplificare şi să pui şi o lupă mică focalizată direct pe fotodiodă.Eu zic să faci o schemă separată, care e şi mai sensibilă şi are şi prag reglabil şi ferm.Păstrezi doar ledurile pe plăcuţă, schema o poţi face chiar ,,în aer,,.....te pot ajuta cu ceva dacă eşti interesat.

Edited by validae
Link to comment

Pe plăcuța sunt ledurile dar și alimentarea capacitivă a montajului. Acum varianta mai ușoară pe care o propuneti este înlocuirea tranzistorului cu unul care are factorul de amplificare mai mare? Puteți posta și o schema, însă m-aș bucura să pot modifica doar montajul. 

Mulțumesc.

Link to comment

Daca nu va iese treaba cu lampa aia, incercati sa cumparati modelul asta.

https://www.castorama.pl/dicki-lampa-n-4000k-led-white-id-1084565.html

Eu l-am gasit in defunctul praktiker, acum mai bine de un an, si de atunci sta in priza pe un hol unde isi face treaba cu brio. Holul nu are legatura directa cu exteriorul, lumina intra din alte incaperi, deci nu e prea luminos, dar isi face treaba, se stinge ziua si se aprinde noaptea.Daca aprind lumina pe hol, se stinge. Adresa am pus-o doar ca sa vedeti modelul, nu mai stiu prin ce magazine se mai gaseste, dar lucreaza bine. Pe al meu scrie AR0588-EU.

 

Edited by doru3160
Link to comment

@Nostalgic aveți dreptate, chiar aia făcea tranzistorul punea în scurt alimentarea, undeva la 20mA am măsurat. Da, total neeficient, in loc sa întrerupi alimentarea, scurtcircuitezi alimentarea, că sa stingi ledurile. Am incercat cu aceleași componente după schema postata, însă ledurile rămân permanent aprinse, probabil trebuie recalculată rezistenta din baza tranzistorului?  Mă gândesc să realizez schema postata de @validae, trebuie sa fie o schema cat mai simpla/mica că să încapă în corpul lămpii. Chestia este că după filtraj sunt 27V, am măsurat.

Link to comment

corectare

 

schema pusa de mine e corecta principial , dar si schema lampi este conceputa corect

la scurt + - disipatia de putere in circuitul de retea este infim

condul C si R de 470k in serie cu puntea redresoare se afla in paralel pe reteaua de 220vac , un curent infim prin R 470k

deci schema e logica.

 

Link to comment

Nu e nicio problemă dacă sunt 27V după filtrare, pui un stabilizator 7812 şi aia e...iar schema cu 555 e atât de mică încât o faci fără cablaj, direct la bornele integratului.Schema postată de mine merge practic până la 15V, dar recomandabil ar fi un maxim 12V cu alegerea prin tatonare a rezistenţei corecte de limitare la leduri.Dacă pui o rezistenţă prea mică, e posibil ca consumul general să cauzeze scăderea generală a tensiunii de alimentare şi necesitatea măririi valorii condensatorului serie cu reţeaua.Pe acela îl poţi pune cu valori de circa 470n - 1uF/400Vc.a.

Tensiunea e mare ,,în gol,, fiindcă atunci când se aprind ledurile, scade pe la 9,3V probabil. E o caracteristică a schemelor de alimentare cu reactanţă capacitivă, tensiunea variază mult cu sarcina.Chiar şi o simplă diodă Zenner de 12V pusă în paralel cu C-ul filtrării stabilizează tensiunea fără probleme.

Edited by validae
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines