Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divizor rezistiv - CC


Vizitator

Postări Recomandate

As ruga sa mi se explice cum alegem varianta potrivita într-o aplicatie. 

 

De exemplu, daca avem un microcontroller, cu intrare maxima in ADC de 1V, iar tensiunea dorita in citire sa fie 0...3.6V putem alege doi rezistori cu valorile

     220K - 100K = 10.312uA

       2.2K - 1K = 1.031 mA

        62K - 27K = 37.079uA

        etc... etc... 

 

Când alegem valori mai mari si cand valori mai mici? Valori mai mari sustin un curent mai mic, dar daca e suficient ar fi ok. Însă nu ar produce efectul de float mai mult decat un divizor cu valori mai scăzute? 

 

practic vorbim de un raport, care îl alegem in functie de...? 

 

Va rog sa ma lămuriți daca se poate. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ce impedanta de intrare are ADC (vezi foaia de catalog)?

In general, ADC_ului nu-i place sa vada la intrare o impedanta mai mare decat impedanta proprie de intrare (apar manifestari bizare)!

Exemplu, pentru ATMega88: " The ADC is optimized for analog signals with an output impedance of approximately 10k or less.  If such a source is used, the sampling time will be negligible. If a source with higher impedance is used, the sampling time will depend on how long time the source needs to charge the S/H capacitor, with can vary widely. The user is recommended to only use low impedant sources with slowly varying signals, since this minimizes the required charge transfer to the S/H capacitor " pag.211 din DS.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

100MOhm. Nu scrie in cartea lui, am gasit informatia pe un site rusesc. Pare mare dar cica asa ar fi. 

 

Oricum eu vreau sa stiu ca generalitate... asa ca putem lua exemplu acest atmega 88

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Divizorul il alegi dupa specificatia ADCului mai exact impendanta de intrere. La PIC-uri este de maxim 10k, orice rezistor mai mare de 10k pe ramura pozitiva va duce la citiri eronate. Daca circuitul vrei sa-l folosesti pe alimentare pe baterii comanzi divizorul cu mosfet astfel o sa ai consum pe el doar in momentul in care vrei sa faci citiri. Atentie si la mosfet sa fie cu " Drain- Source leakage" cat mai mic, oricum la mosfeturi logic level leakage mai mare de 50uA nu prea am vazut insa sunt si unele cu sub 1uA, oricum e mult mai bine decat 0.5 - 1mA continu.

Link spre comentariu

În foaia de catalog scrie ( de obicei ) care este impedanța maximă admisă a sursei de semnal . De exemplu la PIC16Fxxx este menționată valoarea de 10kΩ. Asta înseamnă că impedanța echivalentă a  sursei de măsurat + divizor trebuie să fie mai mică decât 10kΩ. 

Dacă mărimea de măsurat nu variază rapid se poate pune un condensator >  10nF în paralel pe intrarea ADC . În acest caz  împedanța în CC ( deci rezistența)  echivalentă a divizorului poate fi mai mare . 

 

EDIT Au fost alți colegi mai rapizi dar ideea pare a fi aceeși.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

am intelea asta. dar vroiam sa stiu daca e vorba de un raport anume.. in alegerea rezistorilor. Toata treaba e cu impendanta deci..? 

 

Adică.. de ce nu putem alege 10M cu 5M sau valori maxime cat sa mai aiba curent ADC de exemplu?... 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 minute, vijelie02 a spus:

Pai tocmai ce ti-au explicat colegii de mai sus.

 

pai daca nu am înțeles ultima întrebare.. 

Am înțeles sa nu fie impendanta pe divizor mai mica decât impendanta ADC. Asadar, mau mare poate fi oricat (cat timp ADC mai are curent) ? 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca datasheet-ul iti zice ca impendanta maxima (adica mai mare de atat NU pune) e de 10k si ti-au explicat cel putin 3 colegi in functie de ce se alege si tu inca intrebi de ce nu merge 10M dupa care te miri ca unii colegi iti raspund sarcastic pe alte topicuri atunci no comment.. 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 8 minute, Bandi Szasz a spus:

Daca datasheet-ul iti zice ca impendanta maxima (adica mai mare de atat NU pune) e de 10k si ti-au explicat cel putin 3 colegi in functie de ce se alege si tu inca intrebi de ce nu merge 10M dupa care te miri ca unii colegi iti raspund sarcastic pe alte topicuri atunci no comment.. 

 

mda. chiar sunt beat. ma gandeam ca mai mic decat impendanta uc nu e voie. imi cer scuze. vad ca mi se întâmplă cam des sa nu inteleg ceea ce  citesc. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Orice ADC are (sau trebuie sa aiba) la intrare un circuit de "sample and hold".

Acest circuit transfera pe un condesator intern tensiunea prezenta la intrarea ADC-ului.

Durata transferului trebuie sa fie mai mica decit timpul de achizitie (de minim 2 ori).

Daca impedanta divizorului este prea mare, la sfirsitul perioadei de transfer tensiunea de pe condensatorul intern de S&H nu atinge tensiunea de la iesirea divizorului (condesatorul nu se termina de incarcat la tensiunea corecta) si in consecinta citirea va fi eronata.

Daca se doresc impedante mari atunci se intercaleaza buffere intre divizor si ADC.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

m-am gândit si eu la deconectare, dar ma gandeam sa nu afecteze oarecum tensiunea de ieșire. măcar de ar fi atenuata linear cu ceva.. 

 

Ar face vreo diferența.. daca-i întrerup masa prin controler si nu borna de 3V?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E cel mai simplu să întrerupi masa. Totuşi, depinde ce precizie vrei. Majoritatea pinilor au nişte căderi de tensiune de poţi păstra un MOSFET pornit chiar şi atunci cînd ieşirea e în zero logic.

 

EDIT: desigur, metoda poate fi folosită doar dacă tensiunea care trebuie măsurată nu depăşeşte valoarea maximă admisă a tensiunii de intrare pe pinul folosit pentru ADC.

Editat de ratza
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări