andreidaniel Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Buna seara! Am achizitionat si eu acum cativa ani acest model de multimetru de la VITACOM. A costat cam 230 lei la vremea aia si de alte fonduri nu mai dispun. Ideea e ca pe ramura condensatori merge aiurea. Pe orice scala coboara la 0, insa aici afiseaza mereu 1,12nF. Am gasit si schema lui si as dori sa intreb pe vreun amator in multimetre daca ajustand nitel VR3 de la pin 17 unde e notat "RCAP" nu as putea sa ii aduc scala mai aproape de 0. Multumesc! Link to comment
validae Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 (edited) Anomalia a avut-o de nou, sau a ,,căpătat-o,, din cauza vreunui condensator uitat încărcat ? Ai schimbat cablurile să vezi dacă face la fel şi cu altele ? Dacă scazi valoarea reziduală din capacitatea măsurată a unui condensator cunoscut, rămâne valoarea corectă ? Edited January 4, 2020 by validae Link to comment
andreidaniel Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 (edited) Fix de cand era nou avea buba asta si ramanea la 1.12nF. Am incercat sa leg si cablurile unul de altul si tot la fel face. Am zis ca hai, sa scot si cablurile sa nu cumva sa aiba vreo influenta. Tot la fel face. Masoara el ceva dar nu stiu dupa ce "lege" si nici nu pot sa imi dau seama daca scazand cei 1.12nF din valoarea afisata va fi valoarea reala sau capatul de scala (desi pare prostesc) este de 1.12nF. Am si un alt multimetru Mastech 890 (iar ala cobora pana la 0-1pF) doar ca e cam obosit din 2005 pana azi. Are si comutatorul ala niste probleme care oricat am incercat sa il mai curat tot nu mai merge calumdea, de aceea am cumparat UNI-T asta. Edited January 4, 2020 by andreidaniel Link to comment
validae Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Trebuia să-l returnezi imediat atunci, nu e normal să aibă o indicaţie reziduală aşa de mare, dar acum probabil e târziu... Ia un condensator cu valoare cunoscută şi din valoarea indicată trebuie ca scăzând 1,12nF să rămână valoarea nominală+/- toleranţa.... Link to comment
andreidaniel Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 Sincer nu mi-a picat fisa atunci sa verific pe toate gamele la magazin. Am sa incerc si varianta asta. In schema integratului la pag 16 ar figura la pinul 17 o rezistenta totala de 57.4K daca ma uit bine (eu in schema am doua rezistente inseriate). Oare sa incerc sa il reglez dupa datasheet? FS9721_LP3-DS-21_EN.pdf Link to comment
validae Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Poţi încerca, nu rişti nimic, dar reglează cu paşi mici şi testează după fiecare reglaj precizia şi zeroul....să faci rost de câteva condensatoare precise ca etalon. Link to comment
modoran Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 Nu cred că are nimic aparatul, aia e capacitatea parazita, și alte aparate o au ( mai mica sau mai mare ). Link to comment
Stefan Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 Cam mare totuși capacitatea parazită pentru un aparat de măsură relativ modern. @andreidanielpenteu început vezi dacă măsoară corect folosit funcția RELATIVE. Extras din manual: l To minimize the effect of capacitance stored in the test leads, the test lead should be as short as possible. To measure a small value of capacitance, use REL mode to remove the leads capacitance. Remaining voltage, insulated impedance, & dielectric absorption from the capacitor may cause the measurement error. Ce spune catalogul chipului: Link to comment
modoran Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 La UT61E al meu capacitatea parazita este 0,270 nF si masoara corect ( are functie REL, se poate substrage automat valoarea ). Link to comment
Craciun Posted January 10, 2020 Share Posted January 10, 2020 Salut @modoran, Eu am un UT71E si capacitatea parazita e 2-3 pF fara sonde, cea interna a aparatului. Capacitati parazite de ordinul nF indica defect intern al aparatului si nu pot fi compensate din reglaje. Succes Link to comment
Recommended Posts