Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Întrerupător cu touch și telecomandă


XAN77
 Share

Recommended Posts

Ați folosit astfel de întrerupător? Are cineva experiență cu aceste întrerupătoare? din poza atașată reiese că se poate monta în locul întrerupătorului clasic, necesitând doar fază pe borna L iar bornele L1, L2, L3 duc spre bec (depinde de model cu 1,2 sau 3 becuri comandabile). Nu-mi dau seama dacă se poate monta într-o doză clasică.

Capture.thumb.JPG.d66c6adae2013c40d6dd3c3bdec0b3ba.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Am comandat un astfel de întrerupător și azi l-am montat. E foarte mișto, sper să nu facă figuri în timp. Câteva informații:

Spre deosebire de alte modele, plasticul negru din spate nu are găuri în colțuri ci doar cele 2 ce se văd în foto dar care nu sunt de folos la prinderea intr-o doză simplă.

Am văzut pe youtube cum se poate prinde un astfel de întrerupător, model ce are găuri în colțuri, folosind 2 găuri din colțuri opuse. Eu a trebuit să fac 2 astfel de găuri, dar se fac foarte ușor. Apoi am marcat pe perete, 2 găuri de 4, dubluri și se prinde foarte bine și țeapăn.

Are 2 luminițe slabe albastre când sunt oprite și roșiii când sunt pornite. Merg pe instalație clasică, adică doar fază în doză, nulul venind prin bec. Am văzut că există și întrerupătoare de altă firmă care necesită nul separat în doză, ceea ce nu știu cine are astfel de montură în casă.

Eu am becurile cu LED-uri COB cu alimentare pe bază de condensator, care atunci când întrerupătorul pe OFF stăteau ușor aprinse. În pachetul întrerupătorului vine un condensator nepolarizat de 0,33u care se montează în paralel pe bec, în corpul de iluminat și care întradevăr rezolvă problema. foarte tare mi s-a părut să-mi dea și un condensator în plic. Eu parcă știam că e necesară o rezistență nu condensator !?

Telecomanda merge cu baterie A27 de 12V, are 4 butoane și se poate seta atât cu buton separat de ON și OFF, deaia sunt  4 butoane disponibile pentru 2 becuri, cât și cu funcție de basculare adică 1 buton per bec, 2 butoane în total, rămânând 2 butoane nefolosite. Lucru util pentru a comanda cu o singură telecomandă 2 întrerupătoare duble în aceeași încăpere, și eu am o astfel de situație. Programarea și/sau resetarea telecomenzii se face ținând degetul pe o comandă touch câteva secunde până scoate întrerupătorul1 beep (are și buzer în el) și se apasă butonul telecomenzii ce-l dorim ca omolog cu funcție duală On/Off prin basculare între cele 2. dacă se ridică degetul de pe touch după 2 beepuri se împerechează buton telecomandă pentru ON, la ridicat după 3 beepuri pentru OFF respectiv resetare comenzi la 4 beepuri. Telecomanda este radio, merge pe 433MHz.

 

Aceste întrerupătoare am văzut că sunt cu comenzi simple, duble și triple, dar și o versiune pentru dimmare  ce merge numai pe bec cu incandescență sau dimabil. Pentru toate există versiune cu telecomandă și fără telecomandă.

Acum ce mă întreb eu este: Oare un exemplar fără telecomandă o avea totuși electronica identică ? Îi pot împerechea butoane de la o telecomandă de la un întrerupător similar dar versiunea cu telecomandă, la care am buton disponibil ?

Dar voi afla marți miercuri săptămâna viitoare și voi posta, pentru că am mai comandat 2 cu telecomandă și 1 fără :rade:

Link to comment
Share on other sites

Electronica celui fără telecomandă e similară celui cu telecomandă, ca principiu de comutare.Celălalt (fără telecomandă)mai are modulul receptor RF în plus, dar eu nu cred că au echipat toate modelele cu receptor RF, astfel încât să poţi folosi o telecomandă cu canale nealocate şi la un touch fără....

Chestia cu condensatorul sau rezistenţa în paralel cu becurile sensibile are acelaşi efect, dar e mai rentabil cu capacitate.Asta fiindcă un condensator nu consumă(şi disipă)  inutil curent ca o rezistenţă montată în aceeaşi configuraţie

Link to comment
Share on other sites

Da, e foarte probabil să fie cum zici, ceea ce nu ar fi o problemă pentru că oricum îmi trebuie și model fără telecomandă și cum nu pot lua acum pentru toată casa, că e prea mare cheltuială, am luat din ambele modele să verific chestia asta. 

Acum stau și mă întreb dacă telecomenzile emit ceva coduri/canale diferite !

Sper să pot folosi în aceeași casă 2-3 telecomenzi, să nu comand cu butonul ”A” de pe o telecomandă toate becurile din casă împerecheate cu butonul ”A” de la celelalte telecomenzi.

Dar oricum ar fi, și asta voi afla curând.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Am si eu instalate  doua asemenea intrerupatoare     ,  merg   foarte bine   dar mai 

 

dispun si   de un intrerupator    cu  comanda   wifi       a  mers cateva luni     dupa care    imi face figuri un canal   se aprinde singur fara interventie

20200201_174229.jpg

20200201_174240.jpg

Link to comment
Share on other sites

eu am modelele celelalte. Trist aspectul. După o resetare (atât prin oprirea alimentării cât și reîmperecherea acelei comenzi cu butonul telecomenzii) nu își revine ?

Ar fi nasol să-mi facă figuri că eu am 4 cu telecomenzi și 3 fără. Dar le am de o lună, până acum merg bine. Pe unul simplu fără telecomandă a reușit să-l blocheze pe pornit un copil ce s-a tot jucat la ele, dar după o resetare din alimentare și-a revenit.

Edited by x_dadu
Link to comment
Share on other sites

Acum 3 ore, hachia a spus:

 cu  comanda   wifi... imi face figuri un canal   se aprinde singur fara interventie

Sa nu fie vreun vecin. Sau vreun chinez de la firma producatoare, care le testeaza.

Edited by Liviu M
Link to comment
Share on other sites

Nașpa. Ai încercat să iei legătura cu vânzătorul ? Mi s-a părut foarte ok. Eu am avut o speță în sensul că unu din întrerupătoare a venit fără un ”pad” dintrăla alb de se află sub fața de sticlă, în dreptul touch-ului, care difuzează și lumina ledurilor. Am luat legătura cu vânzătorul și mi-a trimis acel cablaj ce conține paduri și ledurile, care l-am schimbat eu, fiind conectat cu conector pe placa principală.

Link to comment
Share on other sites

l-am montat din nou  dar  nu i-am pus surubelele  care  prindea placutele  electronice   de carcasa      vad   ca   pina acum nu s-a aprins singur:rade:  s-ar putea placuta cu ,,pad "    sa nu  faca contact    bine  cu  cealalta placuta   de comanda  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines