Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare pornire instant apă caldă electric


Kinetix
 Share

Recommended Posts

Vă salut.

Intenționez să montez un instant de apă caldă in line pe care să îl folosesc în baie.

Aș vrea să îi realizez un sistem de pornire automată la detectarea debitului de apă.

Întrucât nu am găsit senzori de debit potriviți, voi folosi un mouse optic pentru detectarea debitului. Pe axul central al unui contor de apă (de rezervă, nu cel sigilat) voi monta un disc de carton cu sectoare colorate, a cărui rotație va fi detectată de mouse.

Însă nu știu cum să realizez etajul final de comandă al releului de pornire. Aș vrea să vă rog să-mi sugerați ceva cât mai simplu, fără circuite integrate, dacă este posibil.

Vă mulțumesc.

comanda instant apa calda.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dacă e așa, e foarte bine.

Știam și eu că au termostat unele dintre ele, dar să aibă și senzor de debit? La un model Geyser, de exemplu, există întrerupător de pornire cu posibilitatea selectării puterii de 2, 3 sau 5KW, dar nu am găsit nici o informație legată de vreun senzor de debit...

 

Geyser in line.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ceva ca ala (daca nu chiar acelasi model), am si eu ratacit pe undeva. Stiu ca avea ceva ca un presostat in el pentru pornirea rezistentelor. In afara de termostat. Am renuntat la el din cauza ca nu facea fata apei prea reci (undeva la 5-6 grade pe timp de iarna) si trebuia sa las apa calda sa curga cu un debit destul de mic, insuficient chiar si pentru bucatarie. 

Link to comment
Share on other sites

Aceste instanturi au un presostat cu membrană, care întrerupe circuitul de încălzire atunci când presiunea nu scade sub anumit nivel, asta însemnând că robinetul e închis.Când deschizi robinetul, debitul de apă provoacă o scădere a presiunii şi presostatul închide circuitul.Am folosit câtva timp aşa ceva, sunt primitive, periculoase şi ineficiente.Dacă nu aveţi o împământare eficientă, vă riscaţi viaţa zilnic folosind aşa ceva.Mie mi-a crăpat rezistenţa înainte de a ieşi din garanţie, am reparat-o pe garanţie, dar nu l-am mai folosit.Am pus boiler clasic, cu rezervor tampon, vă recomand să folosiţi orice boiler, dar nu instanturi.....de niciun fel.Vânzătorilor de astfel de porcării li se rupe de viaţa noastră, altfel nu s-ar înjosi să vândă astfel de porcării.Dacă apa din instalaţie e foarte rece, deabia o face călduţă, doar vara o încălzeşte rezonabil, dar debitul e ca pişatul şoarecelui....

Link to comment
Share on other sites

Deci să înțeleg că ar fi mai recomandabil un boiler obișnuit, cu rezervor, ca eficiență și fiabilitate?

Eu mă gândeam și la economia de energie electrică. Dispozitivul ar porni doar la cerere.

Dar cred că s-ar putea alimenta boilerul printr-o priză cu temporizator care să-l pornească doar spre dimineață, ca să găsești apa caldă la trezire. Ar fi bine?

Mulțumesc.

 

Link to comment
Share on other sites

Dispozitivul consumă instant aceeaşi energie ca şi un boiler clasic, pentru a da apă la aceeaşi temperatură.Dar boilerul clasic funcţionează intermitent, doar pentru a compensa scăderea temperaturii cauzată de consumul instant şi de pierderile de izolaţie.Cel instant consumă cantitativ cam tot atâta energie, doar că o face într-un timp scurt, iar asta suprasolicită mult reţeaua casnică....

Credeţi că faceţi economie, dar în final ajungeţi să vă convingeţi de contrar.Exact ca cei care dau centralele de apartament la temperaturi mai mici când lipsesc de acasă, iar când se întorc găsesc  răcoare, iar centrala funcţionează ,,în plin,, mai mult timp pentru a compensa temperatura cedată de pereţi şi pe care o acumulaseră lent....

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Am înțeles.

Deci probabil că voi căuta un boiler cu rezervor care să aibă cât mai multe steluțe la review-uri. :)

Ar fi fost interesantă și completarea schemei cu etajul final, ca să fie folosit ca detector de rotație sau mișcare liniară independent.

Oricum, au fost de folos sugestiile primite.

Vă mulțumesc.

 

Link to comment
Share on other sites

Decât turcismul ala, mai bine un robinet instant delimano de ex. Sunt și alte modele/mărci. Tâmpenia aia de instant are o rezistenta tip reșou imersata permanent în apa, fără nici o protecție. Pur și simplu nu mi-a venit sa cred când am văzut. Asa cum spunea mai sus, dacă nu ai împământare bună, cam râzi de unul singur. Plus de asta, cei 5kw ii vei simți puternic în instalație, dacă nu ai conductori bine dimensionati. Un robinet din ala folosesc de aproape 2 ani și nu face mofturi. Are 3 KW declarați, și la debit decent, nu mare, face apa pe la 45...50 grade, funcție de anotimp. Pt un spălat pe mâini sau folosire ocazionala, consider ca e varianta cea mai avantajoasa dacă nu vrei boiler. E cel mai simplu de instalat, și merge pe sarmele existente, nu cere instalație separat. Are protecție, nu pornește fără apa, ai afișaj cu temperatura apei, și de 2 ani sta permanent în priza. Dacă ai cerere mai mare de apă caldă, atunci boilerul rămâne soluția cea mai bună. La mine pornește de 2...3 ori pe zi pt spălat pe mâini. Nu se justifica sa montez un boiler doar pt atât. 

Edited by doru3160
Link to comment
Share on other sites

Instantul de care vorbea Kinetix are rezistenţă izolată în tub, nu se compară cu instantul tip ,,baterie robinet cu încălzire,, turcesc, ce întradevăr avea o rezistenţă neizolată peste care trecea apa.Acele porcării nici nu se mai fabrică....dar oricum, instantul Geyser de care vorbim e ineficient, cere cablare separată şi împământare excelentă, altfel e foarte periculos...şi fac afirmaţia asta fiind un fost utilizator de astfel de instant.Nu-l recomand în nicio situaţie....

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Nici asta de-l folosesc acum nu stiu ce are ca rezistenta de incalzire, daca e protejata sau nu. Nu l-am demontat sa vad de ce merge, dar de ala de care vorbeam, cand am vazut rezistenta aia ca de feon, doar ca in loc de aer curgea apa peste ea, am ramas masca. Nu-mi venea a crede ca se poate face asa ceva. Robinetul asta de acum isi face treaba si nu consuma cat acel instant. E bagat intr-o priza obisnuita, cu conductori din aluminiu, si vad ca nu a facut probleme. Il folosesc in reprize de cate 2...3 minute de cateva ori pe zi. Daca nu eram multumit, nu ma bagam in seama, de regula cand nu-mi place ceva, stau linistit, nu recomand mai departe. Unul din asta as monta si acasa, la una din bai, unde traseul e mai lung pana la centrala, si daca vrei numai sa te speli pe maini, termini de spalat si apoi vine apa calda. Nici la asta nu vine chiar instant, dar nu dureaza mai mult de 10...15 sec pana se incalzeste apa.

Link to comment
Share on other sites

Reiau un pic discuția.

Ideea cu instantul a apărut pentru că și la noi traseul apei de la centrala pe gaz până la baie este destul de lung și e foarte neplăcut să te speli pe față dimineața cu apă la 5-10 grade, până intră centrala în acțiune. Deci nevoia de încălzire a apei este doar de câteva minute pe un debit modest și dacă apa ar fi încălzită măcar cu vreo 10 grade mai mult decât vine pe rețea, e destul. Asta înseamnă că nu aș folosi niciodată dispozitivul pe treapta maximă de putere. Iar conectarea la electricitate aș face-o direct la panou, prin două siguranțe automate.

Boilerul cu rezervor tampon are avantajele lui, dar se pune și problema de gabarit. Într-o baie micuță, e greu să găsești loc pentru un dispozitiv relativ voluminos, care să fie și cât mai departe de stropi sau de aburi.

Am desfăcut și analizat mai demult la magazin un robinet Delimano (modelul care stă culcat). Înăuntru avea un element de încălzire asemănător cu cel de la cănile fierbătoare de apă. Nu era un conductor metalic expus fluxului de apă. Mi-a plăcut că îl poți curăți ușor cu acid citric, de exemplu, dacă se depune piatră. Dar voiam ceva in line care să deservească chiuveta și dușul și care să permită folosirea robineților obișnuiți. Așa am ajuns la ideea de instant electric.

Am descărcat o fișă tehnică de la un model Atmor. Nu îmi dau seama dacă s-ar deconecta automat atunci când vine apa caldă de la centrală, pentru a nu deveni prea fierbinte.

Revenind la schema de la început, am observat că atunci când mouse-ul detectează mișcare, ledul roșu primește o tensiune semnificativ mai mare (încă nu am măsurat-o). Oare etajul ăla de comandă nu poate fi proiectat pe baza acestei diferențe de tensiune de pe led dintre starea de stand by și cea de lucru? Oare etajul care alimentează ledul permite să ”furi” câțiva mA ca să acționezi un etaj cu tranzistori ca driver pentru releu?

Mulțumesc.

PB_900_new_sticker.pdf

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca la duș  ar face față, cel putin in varianta in care il am eu.

robinet-instant-pentru-apa-calda-cu-afis

La duș chiar nu am probleme, las sa curga cat trebuie si pe urma imi fac treaba, cu debit normal, nu cat poate o trasnaie din asta de instant.Și norocul meu este ca baia unde folosesc dușul in mod curent, este mai aproape de centrala, si vine mai repede apa calda. Pt cealalta baie, ma gandeam la un instant din asta bagat nu pe chiuveta ci pe circuitul de apa calda, deschis permanent si comandat (și) prin intermediul unui senzor de caldura instalat pe teava de apa calda.Cat timp pe teava apa vine  rece, lucreaza instantul.Cand vine apa cu o temperatura presetata, intrerupe curentul si apa vine calda din centrala. Pana sa folosesc unul din asta nu prea aveam incredere, avand in vedere ce vazusem la turcismul de care povesteam, dar  nici pana la ala, si nici dupa ala nu am mai intalnit elemente de incalzire cu sarma la vedere...impropriu spus, rezistenta era intr-o cuva din bachelita prin care curgea apa.

Edited by doru3160
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines