Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Master electronica Timisoara


Guest Aideviatzame
 Share

Recommended Posts

Guest Aideviatzame

Salutare.

Sunt absolvent al facultăți de mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si forțat de împrejurări M am mutat la Timișoara și as vrea sa ma înscriu la master im vederea dezvoltări profesiei de electronist auto/utilaje . Am studiat putin programele din cadrul facultății de electronica(UPT) si am vazut ca se axează mai mult pe telecomunicații. Pe de altă parte la facultatea de automatică este o specializare de automotive software embedded systems unde au inclusa materie de fault diagnosis si brosura programului universitar mentioneaza ca im urma absolvirii detii capacitarea de a elabora solutii software si hardware pentru industria auto .Facultatea de ingineria transporturilor au o secție denumită ISPA (ingineria sistemelor de propulsie auto) si acolo au materie despre diagnoza precum si multe altele despre automobil si probabil asta e cea mai bună variantă. 

Are cineva ceva informații despre ceea ce se petrece acolo? Cat de serios se face treaba ? Are/nu are rost sa ma duc ? Si pana acolo cam ce ar trebui să studiez ? O bibliografie ar fi de ajutor (mentionez ca ceva habar despre curenti am deoarece am studiat materii precum electrotehnica,electronica aplicata si programare software).

 

O îndrumare mi-ar fi de mare ajutor. 

Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Aideviatzame
Acum 4 ore, franzm a spus:

Se petrece cam acelasi lucru ca peste tot: Non vitae sed scolae discimus. Asa ca ultima întrebare e de baza: "Si pana acolo cam ce ar trebui să studiez ?" Asta daca vreti sa învatati meserie, nu doar sa fiti posesor de diploma.

Da ai dreptate si cam de acceasi parere sunt eu dar sunt si exceptii de la regula spre exemplu la cluj la facultatea de automatică și calculatoare la master se lucrează chiar serios pt formarea studentului. Eram curios dacă la upt timisoara ar fi unul din cazurile de excepție adică sa se lucreze serios.Cat despre studiu am disponibilitatea de studiat cam 2-3 ore pe zi ceea ce fac cam de vro 3 luni in coace.

Edited by Aideviatzame
Link to comment
Share on other sites

Adevarat. Mai am si acuma cartea clujenilor despre Z80, a învatat si ala mic din ea. Despre upt nu pot sa va spun nimic. N-am mai calcat pe acolo de decenii.

Cunoasteti oferta MIT? Interesante, dar mai putin utile, ar fi si cursurile de la DHBW. Pentru ca studentii de acolo învata mai multe în perioadele de practica desfasurate la firmele de profil decât la scoala.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nu stiu daca am inteles corect dar din ce ai spus pare ca-ti doresti sa lucrezi mai mult in domeniul service/intretinere auto/utilaje.

Dupa cum suna materiile descrise din programele facultatilor alea sunt mai mult pentru partea de R&D si au fost introduse la cererea marilor firme din domeniul automotive care fac R&D in Romania pentru a initia studentii in domeniul in care au ei nevoie de forta de munca.

E o diferenta majora intre cei care lucreaza R&D automotive si cei ce lucreaza in service-uri auto. Cei din prima categorie in cele mai multe cazuri nu ajung sa aiba contact cu vreo masina in activitatea lor profesionala. Cei mai multi dezvolta software pentru diverse module si o mai mica parte dezvolta hardware sau chiar chipuri.

Daca vrei sa te specializezi in activitatea de service auto ( partea electrica-electronica) eu cred ca nu are rost sa-ti pierzi vremea pe la facultati. Meseria in general nu se invata la facultate ci la locul de munca si la cursuri specializate.

Cea mai rapida cale pentru a invata aceasta meserie este sa te angajezi la un service auto, chiar daca incepi ca ucenic.(dupa o perioada ar trebui sa te trimita la cursuri de specializare iar daca nu te trimit cauta pe altii dispusi sa te trimita)

A doua varianta ar fi sa-ti gasesti un curs serios specializat pe acest domeniu dar in Ro sunt sanse destul de mici sa gasesti unul.

Ce poti sa faci tu ca sa te pregatesti in domeniu ar fi:

- sa inveti sa folosesti bine  multimetrul ( masurare tensiune, curent, rezistenta , continuitate) si eventual osciloscopul (daca nu ai acces la unul te poti documenta pe youtube, tot e mai buie decat nimic)

-sa incepi sa studiezi scheme electrice auto si sa intelegi rolul diferitelor module

- sa studiezi un pic partea de protocoale/magistrale de comunicatie folosite in domeniul auto (OBD, CAN-BUS etc)

-sa incepi sa te joci cu interfete si software de diagnoza auto

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines