Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CONCURS radio FM


Postări Recomandate

Acum 25 minute, cirip a spus:

Sunt sceptic in ceea ce priveste folosirea in 6m.

Cipanele sunt destinate receptiei si demodularii semnalelor de radiodifuziune, adica WBFM. In benzile de radioamatori se foloseste NBFM.

 

Salut Cirip,

Ai dreptate, eu n-am mai mentionat si observatia asta, deoarece exista deja printre comentariile postate la articolul de pe radioamator.ro (si am presupus ca vor fi citite ! ).

 

Adrian YO3HJV:

Citat

Am testat si eu o solutie similara dar pentru 70 MHz insa selectivitatea era totalmente improprie. Adica, lipsa selectivitatii. Cum ati rezolvat problema asta? Mie imi auzea tot ce misca in banda si nu am reusit sa il dresez sa practice o selectivitatea apta sa il transforme in receptor " de trafic". A aterizat intr-o cutie intr-un sertat si cam atat. 73 de YO3HJV

 

Daniel VE7LCG

Citat

Nu am rezolvat problema selectivitatii. Este doar un exercitiu, o demonstrare a faptului ca merge si in 50 de MHz . [...] din proiectare RDA5807 este foarte larg, pentru ca este destinat sa demoduleze WIDE FM, nu narrow FM. 

 

Totusi, in cadrul acelorasi comentarii, tot Daniel VE7LCG indica si o resursa, pentru banda FM broadcast (realizare proprie):

 

Citat

Pe aceeasi schema si hardware am facut si un receptor de unde ultrascurte sofistifat, cu auto-search, 50 de memorii si afisare RDS (ce transmite statia receptionata, daca transmite si digital - nume statie, numele cantecului difuzat, etc). L-am facut in doua variante software, cu modificari legate de ce se afiseaza - nimic radical functional.

Poate fi vazut la: https://www.youtube.com/watch?v=ydHF1U-pbds
Schema si codurile (varianta 1 si 2) la: https://github.com/danielromila/Arduino-FM-radio-with-RDA5807M-LCD-1602-and-Nano-board
Software-ul a fost pornit de la ce a facut Alexander Liman, si s-a indepartat atat de mult incat a devenit un alt produs - dar totusi Alexander Liman a fost un mare ajutor si eu nu m-as fi incumetat sa incep de la zero; asa am tot modificat ceva care deja functiona. Printre altele am adaugat pas variabil de cautare.

 

Modulul ala mi se pare foarte interesant si daca i-ai facut vreun soft mai special, as fi incantat sa il testez !

 

73 de Cezar

Link spre comentariu

M-ati facut curios cu acest TEA5767 si m-am uitat pe datele de catalog ale lui. La distorsiuni si raport semnal/zgomot este inferior multor circuite analogice clasice. Ca sa nu zic ca am vazut intr-o revista Radio mai veche niste etaje AFI + Dem cu componente discrete, din radiouri FM facute (anii '70) de firme renumite, care erau chiar superbe. Unul avea demodulare cu circuite LC acordate decalat, cu distanta intre varfurile curbei S de peste 1,5 MHz.

Daca inainte de demodulator se pune un oscilator sincronizat, se obtine raport S/N la tensiune mica la intrare mai bun decat la variantele clasice. 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, RST a spus:

Se gasesc gata facute ( foarte bine lucrate )

 

https://www.aliexpress.com/item/4000251910588.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7da557c05yhB4u&algo_pvid=5a46af64-9e8b-451f-96d3-9f6eb6b59737&algo_expid=5a46af64-9e8b-451f-96d3-9f6eb6b59737-7&btsid=ef16a096-5509-496a-82d0-680ce89f8a99&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4,searchweb201603_53

 

Am si eu unul, merge bine, dar nu mi-a trecut prin cap sa il conectez la PC :)  Ar fi super sa se poata modifica pentru NBFM, desi nu prea cred. 

 

Varianta asta de montaj ce cip de radio foloseste ?

Chinezu nu spune nimic in descrierea montajului.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, ratza a spus:

Multe sînt mai bune pe hîrtie.

Producatorii actuali au optat pentru variantele fara reglaje, care nu implica forta de munca bine calificata si costuri mari. Este electronica negustoreasca, chinezareala cu profit maxim. 

Pasionatii de electronica ar trebui sa fie adeptii circuitelor cu performante inalte, care presupun scheme cu elemente discrete (circuite LC combinate cu filtre piezo, diode si tranzistoare, etc) si cu reglaje (wobbler, etc). Daca doar lipesti un integrat, care merge destul de dubios, nu vad care este farmecul acestui hobby.

Editat de VAX
Link spre comentariu
Acum 2 ore, RST a spus:

Q1 = ARF pentru ca RDA nu are sensibilitatea necesara ptr antene improvizate

@RST, oare asa sa fie? Ia sa vedem ...

 

In conformitate cu recomandarea ITU "ITU-R  BS.704", pe care o puteti gasi aici, sensibilitatea receptorului MF tipic este de "–5 dB(pW) for monophonic reception", ceea ce dupa artimetica mea se converteste la fo 4uVemf in 50 de ohmi.

itu1.thumb.PNG.81445692f44be37fcec6c014205a790e.PNG

 

Pe de alta parte, producatorul cipanului RDA5807M zice ca are o sensibilitate tipica de fro 1.3uVemf. Ete!

rda1.thumb.PNG.79aca218016da89d5f384c366db9b488.PNG

 

E adevarat ca ITU masoara la 40dB RSZ, iar foaia de catalog specifica un RSZ de 26dB, dar distanta nu e chiar ca de la pamant la luna. E p-acolo.

Mai mult, RDA5807M specifica existenta unui LNA la intrarea integratului, iar foaia de catalog reprezinta un contract intre producator si utilizator, care poate fi verificat prin metodele recomandate tot de ITU si acceptate de comunitatea producatorilor si utilizatorilor.

 

Daca ma apuca entuaziasmul debordant, poate fac o masuratoare cinstita asupra unuia dintre modulele mele.

 

De asemenea, in urma propriei utilizari cu o antenuta vai de mama ei, raportez o receptie de buna calitate in toata gama FM.

 

Deci, despre ce vorbim? De unde snoava ca RDA-ul a lipsit la lectia despre sensibilitate?  :)

@RST, aveti clapornita!

 

 

Craciun Fericit tuturor!!!

 

 

 

 

 

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu
La 25.12.2019 la 7:16, VAX a spus:

 Daca doar lipesti un integrat, care merge destul de dubios, nu vad care este farmecul acestui hobby.

 

Eu nu vad care e problema. Si cipurile alea chinezesti ieftine si dubioase au in spate munca a multor ingineri, alea nu sunt facute de niste neica nimeni.

Nu vad de ce sa fie o ''insulta'' pentru un hobbyst in a incerca si testa chiar si aceste simple integrate.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, ratza a spus:

Ignoră-l, nu face nimic altceva în afară de somaţii, dezgropat scheme din Cretacic şi simulări.

 

Ha ha , super tare. Cretacic, auzi la el :)

Mister Ratza, hai sa-ti ofer si eu un motiv de distractie. Schema pe care am folosit-o pentru receptorul FM din concursul acestui topic, este tot una din Cretacic. Poate chiar Paleozoic.

O stiti cu totii, am postat-o. 

Intre timp, am mai bibilit la radioul respectiv si dupa alte ajustari, l-am pus pe boxele de la PC-ul cu care lucrez in mod curent. Au o acustica mult imbunatatita fata de pocnitorile cu care am facut prima oara testul. Iata cum se aude Bucuresti FM (98.3 MHz) :

 

 

 

Alimentarea e la 2 baterii de 1.5V . L-am ingramadit unde se vede, ma amuza ca pot asculta FM cu o astfel de pocnitoare :rade:

E distractie maxima, crede-ma. Ma simt ca un scolar , intelegi ? Haiosenia naibii, ăla-i sentimentu' ! Unde dracu' mai vezi o insiruire de sarme, cu care sa asculti FM, sa se auda bine si sa nici nu fuga de pe post ?! He he he...

Culmea e ca se aude incredibil de bine, nu ma asteptam. Are doar 2 tranzistori, in RF = BF181 si in AF = BC108 . Am lucrat cu capsule "old style", metalice. 

Acum vreau sa mai bricolez ceva la bobine, sa vad daca mai imbunatatesc ceva. Deocamdata, poate receptiona 4 posturi mai puternice, cu antenuta interna. 

Celelalte au nevoie de antena exterioara.

 

Cred ca o sa fie haiosenia naibii sa fac asta cu o lampa. Iti dai seama ca daca iese, imi cumpar semineu sa dau drumul la flacara si sa ascult cu radioul stralucind in semiintuneric ?! :freaza: Imi amintesc de vremurile misto de cand eram pusti si imi faceam vacantele pe la bunicii din Tecuci /GL. La cateva case distanta, locuia o prietena de-a bunicii, care avea un radio pe lampi, dintr-o serie dichisita, nemtesc. Imi placea ca dupa ce toti adormeau in casa bunicii, sa o sterg pe fereastra, precum Tom Sawyer si sa ma duc sa-i bat in geam prietenei bunicii , care era cam bufnita de noapte, se baga tarziu la nani. Ma duceam in dormitor, porneam radioul si ascultam muzica de pe FM. Radioul ala avea ceva deosebit, in afara de sunetul nemaipomenit (avea volum interior mare si acustica era excelenta), imi placea totul: scala , butoanele, panza si dispunerea difuzoarelor, lemnul, design-ul. Iarna, focul troznea in soba, si eu adormeam cu muzica ascultata pe FM, la radioul ala. Bunicii nu se mai speriau, se obisnuisera ca daca nu ma mai gaseau acasa, stiau unde sa ma caute :)

 

Am in sertar un cipan specializat pentru un receptor DSP (Si4735) . Nu e chinezesc, e ceva mai vechi, destinat unui proiect aparut in Elektor (The Elektor DSP radio ).O sa-l folosesc si pe ala , ca sa nu stea degeaba. Dar crezi ca va mai avea acelasi farmec cu pocnitoarea simpla cu care ascult acum FM si ma bucur prosteste, dar sincer ?! 

 

73 de Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
Acum 12 ore, maxente a spus:

 

Eu nu vad care e problema. Si cipurile alea chinezesti ieftine si dubioase au in spate munca a multor ingineri, alea nu sunt facute de niste neica nimeni.

Nu vad de ce sa fie o ''insulta'' pentru un hobbyst in a incerca si testa chiar si aceste simple integrate.

Si care este contributia si placerea matale, doar ca il lipesti pe un cablaj ? Asta poate sa faca orice prost care nu stie electronica. La circuitele analogice, cu componente discrete, trebuie sa fii pe faza ca sa le pui la punct.

Apropo, dumneata cat stii despre cum functioneaza componentele semiconductoare si ce este in circuitele integrate ? Ai trecut prin calcule la circuitele de baza (etaj diferential, referinte de tensiune si de curent, sarcini active, etc ) ? Daca lucrezi cu circuite integrate, macar sa stii ce zace in ele si care le sunt limitarile in privinta performantelor. Numai cand stii schema interna a integratului (atunci cand este data de producator - in ultimul timp nexam) si ai inteles in detaliu cum functioneaza, poti sa-l folosesti la tot ce poate el sa faca.

Acum 2 ore, yo3fhm a spus:

 

....Dar crezi ca va mai avea acelasi farmec cu pocnitoarea simpla cu care ascult acum FM si ma bucur prosteste, dar sincer ?! 

Nu, ca n-are bobine la care sa surubaresti. Circuitele simple le intelegi cum functioneaza, pe cand digitalele LSI sunt in mare masura un mister.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări