Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balunuri adaptari de impedante la antene


Yo4You

Recommended Posts

Salutare popor!

Sunt in cautare de materiale si explicatii cum as putea face un balun 4:1 de la 300ohmi la 75ohm ptr un dipol ptr frecventa de 14MHz.

Ce am gasit pe net este aceasta pagina http://www.n-lemma.com/calcs/dipole/balun.htm care calculeaza dar eu nu pricep cateva aspecte si anume:

factor de velocitate cum aflu ????

bucla de coaxial ce scrie 1/2lambda trebuie sa fie 1/2lambda din frecventa de lucru de exemplu la 14Mhz corespunde aproximativ lungimea de unda de 20metrii daca il impart la 2 da 10metrii deci trebuie sa fac o bucla de coaxial de 10 metrii????

Vreau sa aud ceva pareri ca eu habar nu am am mai facut la dipol ptr TV dar am vazut demult in tehnium era facuta o adaptare de asta ptr antena windom.

73! numai bine

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

"Factorul de velocitate" sau factor de viteza sau coeficient de scurtare pe romaneste este datorat reducerii vitezei de propagare in cablu fata de vid. Coef. de scurtare este o caracteristica data de producator. In cazul cablurilor cu izolatie de polietilena, factorul de scurtare este de 0.66 si are semnificatia ca lungimea de unda pe cablu este 0.66 din lung de unda in vid. In cazul tau, daca lung de unda in vid este de 10 metri, lungimea buclei de adaptare trebuie sa fie de 6.6m.Factorul de scurtare depinde de epsilon relativ (permitivitatea dielectrica) al materialului izolator dintre tresa si central.Pe de alta parte, cred ca la 14 mega ar fi mai potrivit un balun pe tor de ferita.Cirip

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines