Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O istorie a tranzistorului,

Evaluează acest subiect


xubi

Postări Recomandate

Cind unii inventau tranzistorul , altii descoperau lampa cu petrol. Inainte de petrol, foloseau seul de oaie pentru iluminare.

La noi, petrolul,  inca se mai foloseste pentru iluminat, in unele localitati, aflate la distanta mare de ''civilizatie''.

Oare de ce ne mai miram? 

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Nu mă miram de loc ci doar am oferit link-ul celor interesați de o istorie picantă, ceva mai mult decât o simplă cronologie.
Sunt detalii foarte interesante  despre cum se puteau produce tranzistori în stil manufacturier,  cum o invenție era pusă pe piață imediat, înainte de a fi matură.
În rest cum spuneți, unii se închină la moaște, alții merg pe Lună, Marte... și mult mai departe.  Asta nu ne mai miră de mult. Ne știm locul în univers :)  

Link spre comentariu
Acum 13 minute, ratza a spus:

............................. ştiu (prea) mulţi din civilizaţie care nu ştiu să facă un nenorocit de foc fără să se uite la tutoriale pe youtube.

In caz de vreo ''nasoleala'', cei mentionati mai sus, vor fi primii care vor ''capota''. Cei uitati de lume, fara apa curenta, fara electricitate, etc,  vor supravietui ( nu toti, evident).

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Daca in virf de munte, se troieneste satul, 2 m de zapada, atita paguba!!!! Eventual se face o pirtie pina la crîșmă...

Daca in Bucuresti cad doi fulgi, e jake, se blocheaza circulatia, nu mai e piine, apa sau curent! Jale mare. Iertati, aparentul, oftopic!

 

Link spre comentariu

Exact. Nu tăgăduiesc confortul adus de tehnologie, doar zic să nu devenim sclavii ei.

 

Revenind la topic, mie mi-a plăcut istoria din link, mai ales că nu ştiam o droaie de chestii de acolo (nici nu m-au interesat, ce-i drept). Ce mi s-a părut amuzant a fost faza cu trecerea la siliciu.

Link spre comentariu

Și filmu-i fain fiind o altă istorie, Bell în mare parte. mai era unul în aceeași linie despre Silicon Valley.
Complementar filmului, în articol sunt niște detalii interesante despre procedeele de fabricație destul de primitive  prin care s-a trecut, fundături în care s-a ajuns,  până  la epitaxial, în cazul particular al TI
În ce privește discuția colaterală despre tehnologie vs ignoranță, aș zice că un foc înveți să faci repede când îți este frig cu atât mai mult cu cât înțelegi fizică și tehnologie. Privitor la cei cu nevoia  de youtube  la tot pasul, se pare că asta-i modul noilor generații de a percepe  informația și nu aș judeca prea aspru.  Nu pot nega că și eu mă uit la documentare tot acolo dar mi-ar fi greu să urmăresc o demonstrație matematică, descrierea unui circuit sau un curs de aerodinamică sau meteo,  altfel decât pe hârtie cu creionul în mână.
Fiecare epocă și generație cu obiceiurile ei
 

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

La nenea aia cu extraterestrii etc . , spune ca tranzistorul ar fi obtinut din studiul de resturi de nave cazute pe Pamant , din afara civilizatiei noastre . 

 

Sunt multe chestii interesante in emisiunea aceea , dar asta nu cred : la ce dezvoltare trebuie sa aiba o civilizatie capabila de mari expeditii in univers , nu mai gasesti nici urma de tranzistor nici sa dea cadou o nava ........deja noi am ajuns la peste 2 miliarde de tranzistoare puse intr-un procesor , oricum diseci si te uiti cu microscop ,nu prea poti sa-ti dai seama cum functioneaza .

Mai este o alta idee: cica vin aici pt AUR !   nici asta nu e plauzibil , la stadiul actual  oamenii au realizat visul alchimistilor , se poate face aur din alte metale ( cred ca din plumb )  problema este ca iese din cauza costurilor cam de 10X peste valoarea insasi.......extraterestrii la ce tehnologie au ,cred ca pot face mai simplu....si ieftin......

La cum arata primul transistor............este uman........apropo , LED-ul a depasit 50 ani.......ce mare lucru era cand aveai unul recuperat si puneai in loc de bec de control.......ON 

 
Link spre comentariu

Ce sa zic ... , eu ma intalnesc si cu tranzistori , chiar si THT , nu numai cu procesoare .  Numai procesoarele singure n - au valoare ... doar la recuperari de metale pretioase . N - am fost  pe nici o nava spatiala , dar nu vad de ce acolo ar fi interzisi . Pe rachete nu sunt ( interzisi ) , nici pe sateliti . 

 

P.S. - aur din alte metale nu stiu sa se se fi produs . Poate ... doar ca n - am auzit .

Editat de gauss
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări