Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Nikk

Congelator Arctic '80

Recommended Posts

E modelul 4216  cu 5 sertare . Primit recent si repus in functiune dupa cca 12 ani . Nu cunosc cum functiona anterior .

Stinge becul de alarma la -18 grdC  si face -25 grdC cu termostatul reglat la MIN .

Are un ciclu de functionare/repaus  de aproximativ  3/1  la MIN si 2 sonde de preluarea temperaturii prinse cu o brida de cca 7 cm in primul compartiment de sus al congelatorului .

Fiecare sonda ajunge in una din cele doua "cutii"  atasate in spate .  Intrebarea ar fi : are doua termostate , unul fix pentru alarma si unul reglabil  ?

Se poate face ceva ca reglajul sa inceapa de la  - 20 grdC  ,  sau trebuie  inlocuit termostatul  ?

Multumesc .

 

 

P1040462.JPG

P1040460.JPG

P1040466.JPG

P1040465.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu ce crezi ar fi mai bine dacă ar porni reglajul de la -20*C ?  Cred că încerci să repari ceva ce funcţionează.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandeam ca are ceva uzura si o temperatura mai mare (-20*C) l-ar menaja si poate ar schimba raportul functionare/repaos  spre 1/1 . Dupa manual ar trebui sa fie 1/2,2 (desigur nou)  , la mine e invers spre 3/1 . Garnitura etansare use e buna . Cateva congelatoare mai noi pe care  le am/avut  , individuale sau combine cu compresor separat , reglajul incepe la -17 ,18 *C  ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura de -20*C e mai mică decât cea de -18*C, deci pornind de la o temperatură minimă mai negativă (mai mică) nu-l menajezi deloc, ci îl forţezi să răcească mai mult.

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

-18*C e temperatura de alarma semnalizata printr-un bec rosu  si care , cred eu , e comandat de un termostat separat fix .

Termostatul care regleaza temperatura in interior la  MIN  face -25*C  si scade spre -30*C rotit spre MAX . Nu l-am pus pe MAX sa vad pana la cat poate scadea temperatura . Eu as vrea la MIN  -20*C ...

Edited by Nikk
completare post

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unele  termostate aveau şi o ,,presetare,, chiar în axul de reglaj, cu un mic şurub ce putea fi reglat independent şi care stabilea plaja de reglaj.Se poate schimba termostatul congelatorului cu unul nou, ce are o plajă mai convenabilă, dar să fie tot de congelator.Fiindcă se poate face uşor confuzie, termostatele de frigider şi congelator seamănă foarte mult, doar lungimea sondei diferă vizibil între ele, bineînţeles şi codul inscripţionat, dar pentru cei care văd bine de aproape...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Am avut si eu asa ceva...foarte fiabile. Din pacate a cam fost abuzat si a inceput sa se sparga interiorul, si garnitura de pe margini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca este fabricat pana in '85 . Arata bine , interiorul nu are probleme, garnitura am curatat-o  si am uns-o cu  krytox  .L-am umplut  transferand din alt congelator si  ciclul functionare/repaos este  1.5/1  . Se pare ca functioneaza relativ Ok . Vine Craciunul si o sa dea un test . Ramane asa , deocamdata .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termostatul are capilarul amplasat pe un anumit segment al conductei instalatiei, si masoara temperatura in aria respectiva, temperatura interioara reprezentand o consecinta inerenta dorita din proiectare. Termostatul nu masoara temperatura interioara. Temperatura interioara este un rezultat...

 

Exista masura prin care se poate creste eficienta masinii frigorifice. Exista niste artificii de proiectare care sunt deja luate in considerare din fabrica. Un frigotehnist bun poate sa imbunatateasca intr-o masura sau alta.

Cum a spus si colegul @validae, poti face niste mici jonglerii cu termostatul existent, in incercarea de a obtine niste conditii de functionare mai bune.

Acum, te lovesti si de constructia carcasei aparatului, in ce masura garniturile mai etanseaza corespunzator, daca structural masina frigorifica mai e in mintile ei, nivelul refrigerantului, contaminare, etc. 

Sunt multe de luat in calcul si parerea mea este ca nu se justifica, decat daca ai cunostinte, scule si timp la dospozitie...

 

Ce recomandari am eu;

-Garnitura pusa la punct.

-Racirea condensatorului sa se faca optim, distanta pana la perete, conditii de racire ok.

-Locul unde este amplasat sa nu prezinte temperaturi ale mediului ambiant extreme, nici foarte cald, nici foarte rece. in ambele situatii se intampla lucruri neplacute.

-Sa fie lasat sa mearga in legea lui, sa se umble cat mai rar si sa se inchida usa zdravan.

-Curatat foarte bine condensatorul, praf, etc. 

 

Mare atentie, carnea cu os se tine la o temperatura maxima de -20grd. La peste -20, se dezvolta bacterii in oase...

 

In rest lasat sa mearga pana crapa...

Chiar acum, nomikos a spus:

Termostatul are capilarul amplasat pe un anumit segment al conductei instalatiei, si masoara temperatura in aria respectiva, temperatura interioara reprezentand o consecinta inerenta dorita din proiectare. Termostatul nu masoara temperatura interioara. Temperatura interioara este un rezultat...

 

Exista masura prin care se poate creste eficienta masinii frigorifice. Exista niste artificii de proiectare care sunt deja luate in considerare din fabrica. Un frigotehnist bun poate sa imbunatateasca intr-o masura sau alta.

Cum a spus si colegul @validae, poti face niste mici jonglerii cu termostatul existent, in incercarea de a obtine niste conditii de functionare mai bune.

Acum, te lovesti si de constructia carcasei aparatului, in ce masura garniturile mai etanseaza corespunzator, daca structural masina frigorifica mai e in mintile ei, nivelul refrigerantului, contaminare, etc. 

Sunt multe de luat in calcul si parerea mea este ca nu se justifica, decat daca ai cunostinte, scule si timp la dispozitie...

 

Ce recomandari am eu;

-Garnitura pusa la punct.

-Racirea condensatorului sa se faca optim, distanta pana la perete, conditii de racire ok.

-Locul unde este amplasat sa nu prezinte temperaturi ale mediului ambiant extreme, nici foarte cald, nici foarte rece. in ambele situatii se intampla lucruri neplacute.

-Sa fie lasat sa mearga in legea lui, sa se umble cat mai rar si sa se inchida usa zdravan.

-Curatat foarte bine condensatorul, praf, etc. 

 

Mare atentie, carnea cu os se tine la o temperatura maxima de -20grd. La peste -20, se dezvolta bacterii in oase...

 

In rest lasat sa mearga pana crapa...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines