Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

montare termostat ambiental pt centrala condensatie


Vizitator gelu

Postări Recomandate

Ma uit la schema centralei mele ariston genus one, si vad puntea TA1 pt termostatul de ambient, si mai apare un 230v taiat. Nu e ciudat? De ce sa-mi spuna tensiunea gresita, si nu cea corecta? In mod normal as avea nevoie de 24V AC? Toate centralele in condensatie au termostatele pe 24V?

Link spre comentariu
Vizitator gelu

Mersi pt informatie.

Nu pare grea instalarea termostatului. Se alimenteaza de la 230v AC si la iesirea din releu, se conecteaza 2 fire la NO si COM care se duc in centrala. Pe astea ar trebui sa fie 24V.

Dar oare cum se alimenteaza termostatul? Daca-i fac stecher, si il bag in priza invers, se inverseaza faza cu nulul. Oare se alimenteaza din centrala? Dar la fel, se pot inversa. Sa il conectez direct din priza? Astfel nu se vor mai putea inversa faza cu nulul. Conteaza ca se inverseaza?

 

Link spre comentariu

Contactele releului nu trebuie să aibă nicio legătură cu reţeaua.Deci termostatul îl poţi alimenta chiar de la bornele de reţea ale centralei în caz că va fi montat lângă centrală, sau cu un cablu cu ştecher din cea mai apropiată priză din cameră.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pai stai putin, termostatul tau merge cu baterii sau cu alimentare pe fir? Daca este cu baterii, releul este comandat prin bobina, de microcontroller printr-un tranzistor. Practic releul inchide un circuit de putere si atat (ca strapul din figura ta), indiferent ca scrie la borne L/N. Releul n-are cum sa comande direct alimentare de 220V, pentru ca ar insemna sa fie deconectata toata centrala inclusiv ACM-ul, el comandand de fapt doar circuitul de incalzire pentru recircularea apei in calorifere (vana cu 3 cai/electrovana, pompa de recirculare si incalzirea+ventilatia). Poate pui si o poza sau date tehnice despre termostat ca sa inelegem ce vrei sa instalezi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator gelu

Cred ca m-am exprimat gresit. Voiam sa spun ca alimentez termostatul la 230V, nu releul. Inca nu am luat termostatul. O sa fie un Honeywell wireless.

Editat de gelu
completare
Link spre comentariu
Vizitator gelu
15 minutes ago, informer said:

Mie cea mai logica explicatie pt. taietura aia mi se pare ca-i sa-ti sugereze ca n-ai ce cauta sa INTRODUCI acolo 230V ca sa comanzi centrala... :) 

Adica legi acolo contactul de releu de la termostat si gata.

Da, dar acelasi lucru se intelegea daca treceau 24V. Pt ca asa lasa loc de interpretari. Ok, nu am voie cu 230V, dar am voie cu 5V, cu 12V, cu 24V, cu cati V?!?!?!

Editat de gelu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări