Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comandă modul igbt bsm100bg120dlc


Recommended Posts

Vă salut. Am nevoie de o schemă cu drivere pentru a comanda un modul igbt.Acest modul igbt semipunte este folosit într-un redresor cu ieșire de 230v CC /10a, reglabila. Practic îmi lipsește placa cu comanda igbt-ului.Am putut afla doar că pe aceasta plăcută , pe lîngă alte componente este un ci optocuplor și integratul cd 4093 care comanda  doua  tranzistoare bd681 și bd 682 și implicit, modulul igbt bsm10bg120dlc. Schema ar fi aur curat.Rog pe cei care au experiență,au mai lucrat cu un astfel de modul,să mă ajute cu o schemă driver. Vă mulțumesc.

Link to comment

Dupa desenul de pe modul ,sunt doar doua IGBT in acea carcasa ,inseriate .Poate fi comandat cu traf driver sau cu optocuplor ,nu e complicat...se poate adapta ceva daca nu se gaseste originalul.Trebuie doar stabilit precis ce topologie are schema ,semipunte  sau 2T

Edited by nel65
Link to comment

Dor un singur tranzistor se folosește din modul, celălalt fiind strapat extern grilă-emitor și cred că lucrează la frecventa mica, undeva pina în 1khz(??) de aceea se folosește pentru driver cd4093+ 2 tranzistoare darlington bd681-682 și nu alte integrate specializate în surse de comutație ce lucrează la frecvente mari.Bsm100gb120 poate lucra până la maxim 20khz,dar în acest încărcător comanda se face la frecventa mica. Am nevoie de o schemă care să-mi permită reglajul tensiunii de ieșire.Nu mă pricep la proiectarea lor și nici nu am găsit (poate nu am căutat unde trebuia) pe net,de aceea apelez la specialiștii în surse de comutație.

Link to comment

Pai verifica cu osciloscopul ce frecventa are semnalul de iesire din placa redresorului.Daca placa exista fizic ,presupun ca deja are bucla de control al tensiunii de iesire si nu mai ramane  de realizat decat comanda IGBT.

Si inca ceva ,daca zici ca nu se foloseste decat un singur IGBT din cei doi ,pai nu folosesti un tranzistor separat si pastrezi modulul pentru altceva?

Link to comment

Modulul respectiv este prezent ( printre altele ) in invertoarele trifazate Kemppi , cu puteri de 7kWA . In foto , driverul este in stanga sus ( transformatorul pe ferita , si cei patru tranzistori SMD cu radiator , si ce mai e pe langa ei ) , cablurile pentru comanda ce ajung la modul sunt cele torsadate  maro cu negru , cu conectori verzi .  Din pacate , n - am gasit niciodata o schema de la acest tip de invertor , sunt mai multe variante , inclusiv cele mai moderne cu frontalul si carcasa rotunjite . De " sapat " pe forumuri , poate exista undeva , macar un releveu . Ar putea fi o sursa de inspiratie ...

 

 

Master 2200.PNG

Edited by gauss
Link to comment
Acum 1 oră, nel65 a spus:

Pai verifica cu osciloscopul ce frecventa are semnalul de iesire din placa redresorului.Daca placa exista fizic ,presupun ca deja are bucla de control al tensiunii de iesire si nu mai ramane  de realizat decat comanda IGBT.

Si inca ceva ,daca zici ca nu se foloseste decat un singur IGBT din cei doi ,pai nu folosesti un tranzistor separat si pastrezi modulul pentru altceva?

Nu am ce măsura,am precizat că placa de comanda lipsește eu schema plăcii o caut sau ceva similar...

Link to comment

Ce vrei tu e un simplu buck asincron. Merge si cu un 3842 de ex .

 

Primul igbt e high side switchul si al doilea igbt e pe post de dioda flywheel de aia e strapat GE. Ideea e ca trebuie high side driver.

 

Sa vedem de care il facem , frecventa e mica dar trebuie comanda cu curent mare pt ca tranzistorul are capacitate de intrare mare. Ar fi utila o sursa auxiliara izolata de vreo 24V 2A pt comandat dracia flotanta fara grija tensiunii reale fata de groundul de putere si fara grija marimii condensatorului de bootstrap , daca comanzi fara traf. Trebuie comanda cu negativare pt igbt deci daca pui traf driver foloseste ceva gen schema de drivere de telwin.

Daca ne zici cat e bobinoiul in mH/ si de care e( Ferita sau fier ?)de pe iesire si cat e tensiunea de intrare dc estimam si frecventa , parca 1Khz e prea jos , o sa tziuie mai rau ca un flex.

Posteaza titlul corect si o sa te ajute mai multi. Cred ca erau niste scheme ale lui smilex demult pt asta, parca la controler fotovoltaic ? 

Ca idei de adaptat  , ce am gasit repejor pe gugu.

Ceva de genul asta cu level shifter.

uc3842_lt1242_buck_voltage-control_4D13A

 

 

Sau cu bootstrap si feedback prin optocuplor. Atentie la groundURI!

 

35015961740_8cb14d1c9f_b.jpg

 

 

Edited by bolek
Link to comment

Tu ai undeva in cutia aia restul convertorului pwm , cu stabilizare , reglaj de tensiune , protectii , etc ? De vreme ce cauti doar driver, inseamna ca restul exista. De curiozitate firele de la potentiometru de reglat tensiunea unde duc ?

Eu cam banuiesc ca de fapt iti trebuie tot convertorul nu doar un igbt driver.

 De aia titlul corect ar fi convertor Dc Buck de la 250v la 230v 10A.

Edited by bolek
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines