Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator JF


Recommended Posts

Am o oferta sa cumpar un generator de joasa frecventa rusesc de tipul G3-118, ca dezavantaje vad la el marimea/greutatea, nu indica nivelul de iesire, nu scoate si semnal dreptunghiular iar ca avantaj vad nivelul redus de distorsiuni, ecartul de stabilire a frecventei.

Ceva pareri? Merita sa ocup spatiul cu el? Am mai multe generatoare dar nici unul cu nivel redus al distorsiunilor, de ex. 0,002% in banda 200Hz-10kHz. Aparatul e NOS cu toate accesoriile.

 

Din caracteristici:

Generator de precizie, sinusoidal, de joasa frecventa, rusesc G3-118, tip R-C, cu zgomot redus, tensiune de iesire stabila si reglabila in 5 sub-benzi, cu afisarea frecventei:
-0,1Hz-100Hz (pas 0.1 Hz),
-100Hz-1000Hz (pas 1Hz),
-1KHz Hz-10KHz Hz (pas 10 Hz),
-10KHz-100KHz (pas 100Hz),
-100KHz-200KHz (pas 1KHz).
Deviatii de frecventa: ± (1 +50 / f)% (10Hz-20kHz); ± 1,5% (20kHz-200kHz).
Stabilitate frecventa: 10.10 -4 f (15 min), 50.10 -4 f (3 h).
Tensiune de iesire: 10V/600 ohmi (output I), 5V/600 ohmi (output II).
Atenuare: (0-60 dB) ± 0,5 dB.
Eroare divizor de frecventa: (-40 dB) ± 0,5 dB.
Distorsiuni armonice %:
-0.05 (10Hz-20Hz and 100kHz-200kHz)
-0.01 (20Hz-100Hz)
-0.005 (100Hz-200Hz and 10kHz-20kHz)
-0.002 (200Hz-10kHz)
-0.02 (20kHz -100kHz)
-0.05 (100kHz-200kHz)
Greutate: 9 Kg.

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca se poate , si nu e cu suparare , ce pret se cere ?

 

P.S. - generatorul e bun, si destul de rar . Mai greu cu setarea rapida si baleierea , parca e cu trei comutatoare din ce - mi aduc aminte  E foarte stabil ( dupa ce se incalzeste ) , tot din ce - mi aduc aminte . De vazut daca mai e total functional , cred ca e mai vechi de 30 de ani . 

Edited by gauss
Link to comment

Poze cu modelul https://www.google.com/search?q=Г3-118&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi37N_s9L7lAhUC_SoKHXnKC2AQsAR6BAgFEAE&biw=1680&bih=939#imgrc=3m_LTk6Bokv46M:

Pretul e mai putin important dar ma gandesc ca e prea mare pentru un simplu generator de joasa. Din ce am citit despre ea nu are baleiere automata. Mai e in oferta si o sursa V1-12, contine sursa reglabila cc 0-1000V rezolutia reglajului e de ordinul microvoltilor (6 comutatoare pentru stabilirea tensiunii), e sursa de laborator pentru verificari, de asemenea e sursa de curent de la nA pana la 100mA si mai are un voltmetru cc foarte precis dar ce folos ca ocupa jumatate de masa.

http://www.leninburg.com/museum/show_big.php?n=2685

Inca mai stau pe ganduri daca ma incarc cu ele sau nu.

Link to comment

Al doilea aparat e (si) pentru verificari metrologice , l - am avut la serviciu . Despre primul , nu stiu ce sa zic . Aparate de genul , se gasesc rar . Chiar vestice fiind . Probabil si la alt pret . Remarcabil ( dupa fisa tehnica ) e coeficientul redus de distorsiuni armonice . Gabaritul ( si greutatea ) ambelor e mare , rusii asa le fac . Se incadreaza in cateva tipodimensiuni ale carcaselor , standardizate . Sau cel putin asa le faceau , nu mai stiu acum care e situatia . Mai mare , mai puternic , mai bun ... Dar stiti asta cel putin la fel de bine ca mine ...

 

P.S. - printre alte generatoare rusesti , am avut ( la serviciu ) urmatorul :

 

https://zapadpribor.com/en/g3-110/

 

Distorsiuni , 0,5 % . Dar statea bine cu altele ..., stabilitate de frecventa buna , si armonici foarte mici . 

Edited by gauss
Link to comment
  • 2 weeks later...

Generatoare de JF am vreo 10 bucati dintre care 2 puternice, cu lampi (TR-0101 si G-3/56), insa la nevoie versatesterul e primul folosit, surse de tensiune mare si precizie ridicata pentru metrologie am una ruseasca si 2 bucati HP, totusi le-am oprit momentat si pe cele mentionate mai sus, m-au impresionat caracteristicile lor, mai ales la sursa, precizia de stabilire a tensiunii. Desi nu a mai fost folosita de ani de zile are o tensiune de offset de doar 3mV, asta fara sa o las la incalzit, dar are si un slitz din care se regleaza "0". Iar pana la 1000V cu 110mA nu e neaparat doar pentru laborator. HP-urile nu sunt nici pe departe la fel de precise insa furnizeaza V - A si alternativ (max 1000V/5mA pentru voltmetre si max 5A pentru ampermetre) la o marime de sub 1/3 din a celei rusesti V1-12. Desi ma tenteaza sursa nu cred ca am s-o pastrez, doar pretul ei de fier vechi este 600-800 lei.

 

Edited by mojnost
Link to comment
La 28.10.2019 la 14:45, gauss a spus:

am avut puntea E7 - 8

 

Nici macar nu stiam ca exista E7-8, digitala la acea vreme, cred ca ara o scula deosebita, am ruseasca E7-11 analogica, cea romaneasca digitala cu Z80 E-0711 si pe cea portabila MT-4080A care e si cea mai folosita. Toate perfect functionale, cea ruseasca e NOS, fara o zgarietura. Am avut-o si pe cea romaneasca analogica dar am facut-o cadou ca nu-mi placea.

Edited by mojnost
Link to comment
Acum 11 ore, mojnost a spus:

 

Nici macar nu stiam ca exista E7-8, digitala la acea vreme, cred ca ara o scula deosebita, am ruseasca E7-11 analogica, cea romaneasca digitala cu Z80 E-0711 si pe cea portabila MT-4080A care e si cea mai folosita. Toate perfect functionale, cea ruseasca e NOS, fara o zgarietura. Am avut-o si pe cea romaneasca analogica dar am facut-o cadou ca nu-mi placea.

 

Au fost putine ( puntea E7 - 8 ) . Eu stiu de doua ... , exemplarul cu care am lucrat , si inca unul ramas la metrologia armatei , au sosit amandoua odata intr - o furnitura mai mare . Da , a existat un institut metrologic al armatei , cu activitate specifica . Verifica etaloanele de la sectia metrologie din institutia unde am lucrat , si de la toate U.M. - urile cu laboratoare A.M.C. Puntea respectiva stie multe , peste o punte RLC obisnuita . Inclusiv verificari si caracterizari de varicapuri , cu tensiune C.C. variabila aplicata , verificari cuadripoli radio etc . Are si interfata , poate fi comandata de la un sistem de calcul , si ( sau ) functiona in sisteme automate de masura . Pentru '80 , nu era rau deloc . Am mai scris despre ea , la masuratori scotea un sunet ca niste zurgalai de la sanie , din cauza releelor ( zeci ) din interior , si a tuburilor Nixie . Nu s - a defectat niciodata , si nu a fost reparata sau etalonata . Doar verificari , le trecea cu brio ...un ordin de marime peste specificatii ( primeam buletinul si fisele de masuratori anuale ) . Tot in carcasa respectiva se fabricau su alte aparate rare , in aceeasi uzina din Rusia , inclusiv un fazmetru digital . Despre acesta , poate alta data . Pe unde - or fi ajuns aceste aparate minunate ? ...

 

P.S. - buna puntea Motech . Am si eu , varianta cu 100 kHz , am pus mai de mult poze prin topicuri . Cea cu 10kHz am instrainat - o , n -avea rost sa tin doua asemanatoare . Dar scumpa , numai cablul Kelvin ( se livra fara , doar cu scurtcircuitorul pentru calibrare ) era vreo 300 de euroi . Altfel , spune de toate , inclusiv ESR . Precizie de baza , 0 , 2 % . Dar stiti la fel de bine ca mine ...

 

http://testequipmentshop.com/wp-content/uploads/2012/01/Testequipmentshop.com_Motech_LCR-Meters_TES-MT-4080A_datasheet.pdf

Edited by gauss
Link to comment
Acum 4 ore, gauss a spus:

Pe unde - or fi ajuns aceste aparate minunate ?

 

Putine dintre ele au ajuns la mine, prin diversi intermediari. Am vazut stive mari de AMC-uri, unele in ploaie, asteptandu-si randul la defrisare, cateva vizibile din exterior le-am cumparat la kg. "DIn pacate" aparatele rusesti contin cantitati consistente de metale pretioase si umbla unii ca hultanii dupa ele, nu-i intereseaza ce aparat e, ce poate face, cat e de bun (de altfel nici nu se pricep), ci doar ce iese din el.

 

Am punrea MT4080A varianta 100khz cu toate accesoriile, calibratorul in scurcircuit si cele 3 sonde, este foarte buna dar uneori mai apelez la cea analogica pentru confirmarea masuratorii.

Link to comment

N - am avut probleme cu masuratorile cu puntea Motech . Foarte rar mai faceam cate o masuratoare comparativa , cu o alta punte Escort digitala ... , n - o mai am , am instrainat - o pe forum . Analogicele nu m - au interesat , gresesc mai des decat Motech - ul , ofera mai putine informatii si sunt uneori mai de durata masuratorile , trebuiesc butonate etc . Am avut romanesti , doua variante ( analogice )  , si cea  ruseasca analogica , la fostul job . Bineinteles si E - 0711 , erau cele mai multe  . Nu stateau deloc degeaba , se masurau toate componentele ce urmau a fi plantate . Ma rog , timpuri trecute ... , alte vremuri .

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines