Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara nereglabila 5V/2A cu LT1085


un_razesh

Postări Recomandate

Apopo de audiofilie ... LT1085 are 150µV zgomot la ieșire în banda de 10Hz....10kHz la fel cu mult mai puțin "audiofilul"  LM317 . LM7805 are 40µV zgomot între 10Hz...100kHz . 

Din nefericire niciunul dintre acestea nu are specificat zgomotul între 0.1Hz și 10Hz care este muuult mai greu de eliminat cu filtre/condensatori .

Pentru comparație consultați foaia de catalog de la LT3045 - e drept de numai 500mA .

Deci soluția pentru o sursă de zgomot mic este folosirea unui integrat de zgomot mic plus, eventual, ceva tranzistoare sau adăugarea unui reducător dinamic de zgomot după ( deși asta este ceva mai greu la 3A cât vrea IT ) . 

În fine, astea sunt doar păreri personale . 

Să-i urăm  succes IT . 

 

 

EDIT . Pentru că am fost întrebat . IT înseamnă ”Inițiatorul Topicului” , traducerea românească pentru OP. 

Ca să nu întrebi din nou : OP = Original Poster. 

Editat de UDAR
Completare
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marian a spus:

Scuze, poate sunt eu prea exigent dar eu prefer si promovez argumentele tehnice aplicate fiecarui caz in parte.

Si hai sa analizam direct si aplicat, s-a spus ca ar filtra mizeriile deja prezente pe retea, teoretic o poat face pentru ca este bidirectional, dar hai sa analizam si cum o face.

Ai acolo 2x4mH cu 100n, asta inseamna ca intervine abea de la peste 5khz in sus ( adica filtreaza doar frecvente de peste 5khz ).

@gauss spune-mi te rog cand ai masurat ultima oara diferential zgomotul de mod comun prezent pe retea? Si care este raspunsul tipic al unui traf de retea de la 5khz in sus?

 

Frecventele alea sunt "rejectate" in mod natural de insusi traful de retea. 

Ceea ce trebui sa intelegi este faptul ca traful de retea are un raspuns foarte, foarte prost la frecvente asa inalte.

Adica pur si simplu nu le poate reproduce decat cel mult foarte atenuate in secundar.

Asta din 2 motive, primul fiind miezul, care nu-i conceput sa lucreze la asemenea frecvente.

Al 2-lea ar fi inductanta de scapari, care la trafuri de retea e mare.

Spre exemplu, un traf toroidal recuperat dintr-un amplif, am masurat cam 4,5mH inductanta de scapari.

Inductanta asta de scapari este in esenta cuplajul magnetic dintre primar si secundar/e, o poti privi ca pe o rezistenta reactiva intre primar si secundar.

Reactiva pentru ca isi modifica valoarea cu frecventa ( direct proportional ).

Concret, la 150khz "rezistenta" asta este de cam 4,2k, deci sarcina este inseriata la frecventa asta cu 4k2, sau altfel spus impedanta de iesire a trafului este de 4k2 la 150khz ( ignorand limitarile miezului ). Chiar si cu 1mA sarcina inseamna scadere cu 4,2V la acea frecventa din partea eventualului zgomot.

Tu ai 10mF pe post de filtrare, asta inseamna in esenta un filtru LC intre inductanta de scapari si condul de dupa punte, cu polul dublu pe la putin peste 20hz, si o panta de -40db/dec dupa frecventa asta. 

Intre 20hz si 150khz sunt mai bine de 3,5 decade, asta inseamna ca orice zgomot de 150khz, indiferent de natura lui, este atenuat cu mai bine de 140db, adica de 10 000 000 de ori.

Chiar si pe la 5,6khz frecventa de pe la care filtrul emi pe care tu il ai ar incepe sa intervina, sunt deja mai bine de 2 decade fata de polul pus de inductanta de scapari si filtrarea de dupa redresare, deci o atenuare cu mai bine de 80db a oricarui tip de zgomot. 

Si toate astea ignorand neajunsurile miezului la frecventele alea, neajunsuri care vor contribui la o rejectie naturala si mai buna a zgomotului din partea trafului in sine.

 

Stiu, poate analiza mea este prea simplificata, dar am tinut sa o abordez intr-un mod adaptat nivelului topicului, ca sa se inteleaga diferenta dintre mit si realitate.

Stiu si ca inductanta de scapari poate diferi de la traf la traf, dar tot considerabila o sa fie, si ideea ramane aceeasi, traful de retea in sine este un "filtru" foarte bun pentru eventualul zgomot HF de pe retea.

 

LE: @vijelie02 iar ma iei cu "domnule"? :rade:

 

Domnule Marian , nu intru in polemici cu dumneata . N - am masurat niciodata nimic . Ai dreptate in totalitate . Multumit ? 

 

P.S. - exigentele dumitale ti se aplica . Si auditoriului care subscrie la ele . Eu am altele in domeniu . Nu aici pe forum , ci de unde iau bani , sa platesc si internetul care - mi permite sa postez aici . Alaturi de Elforum , bineinteles . Ce - i aici e aici , am exprimat si eu o parere . Macar ti - a furnizat material sa te desfasori . Partial ( tema tratata ) , as zice eu . Perturbatiile sunt de multe feluri . La cele prezente pe reteaua casnica monofazica ma refer . Prin alte parti , abordarile sunt altele . Incerc sa raspund la ele , din motivul exprimat mai inainte . De unde ( foarte pe scurt ) si postarea mea . Prima , apropo de filtru EMI . Care aflu ca de fapt n - ar fi ( chiar ) EMI , si alte noutati . Cam atat , si numai bine !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am un multimetru. Cu ac n-am mai pus mana pe-asa ceva de vreo 30 de ani. In functie de consumul din casa am o diferenta de tensiune de 1-2V intre cele doua nuluri. Imi aduc aminte ca in vechiul I7 se mentiona ca daca e sub 3V e in regula. Depindea de tipul de sol, de umiditatea din el si de nr de electrozi de impamantare folositi. Acu...cine mai stie...s-or mai fi schimbat si normativele.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

Domnule Marian , nu intru in polemici cu dumneata

Nu polemica era scopul meu, ci sa te provoc si pe tine si pe toti ceilalti sa analizati mai aplicat, mai pragmatic.

De fapt scopul a fost o tentativa de ridicare a nivelului discutiei, si consider ca am reusit devreme ce a intervenit si @UDAR ( unul dintre cei mai valorosi utilizatori elforum ).

 

Link spre comentariu

Pai se fac analize , ti - am spus , dar n - ai citit . Sau ai ignorat . Eu le - am facut si la mine acasa , m - am luptat mult cu reteaua . Nu le amestec pe alea de la job . Ca nu - s alea de aici ( analizele ) , solutiile nici atat , e alta discutie . Am facut si masuratori , cu analizorul de energie , cu cele de spectru , cu microvoltmetrul selectiv . Am pus foto cu ele prin topicurile cu AMC - uri , la sectiunea respectiva . Pana la urma am obtinut ( aproape ) ce mi - am dorit , pentru consumatorii care ma interesau . Toti au surse liniare , cu fier , tola si 50 Hz . Am pus la ferite de m - am saturat , socuri de RF , inclusiv filtre EMI , monolitice . O parte din aparate au puse  de fabricanti . Inteleg ca sunt inutile . Pe mine m - au ajutat , cam asta ma intereseaza . Am scris ca cine nu doreste , nu foloseste . N - am pretentia sa - mi dea nimeni crezare , nici sa ma ia in seama , nici sa intru in vreun concurs sau clasament . Am postat doar o parere , in baza a ce am petrecut . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
4 hours ago, gauss said:

Lasa filtrul acolo . E bidirectional , mai elimina din mizeriile retelei . Astea de acu' , si poate unele viitoare . Nu vad cu ce dauneaza . Cine nu doreste , la fel de bine nu - l monteaza . E o optiune personala , nu vad argumente contra . 

Daca asta numesti tu analiza aplicata ( ca la asta m-am referit, si inseamna adaptata la subiectul in discutie asa cum am facut eu ), atunci ma dau batut :)

Link spre comentariu

Nu e nevoie . Cred ca n - ai inteles nimic . Ce ai postat tu e ulterior . Postarea citata , prima ( a mea ) din topic , e  rezultatul concluziilor mele , am explicat ( dupa ) ca sa - ti raspund . Nu intru in dezbateri teoretice , ma depasesc . Prefer rezultatele , le obtin pe dibuite si dupa ureche . Masuratoarea e mai tare ca pixu ' , eu am trecut de etapa aia . Acu' destui ani , nu se dadeau verdicte pe forumuri . Nici n - am stiut ca trebuie analiza aplicata . Acum am aflat conceptul asta . Si sunt cat se poate de sincer . 

 

p.S. - hai sa incheiem , ti - am dat dreptate si am recunoscut ca nu nu stiu , ca nu ma pricep , ca n - am masurat , ca e gresit etc . E O.K. , zic eu . La mine ma refer . Poti continua , nu ma intelege gresit , n - am cerut nimanui asa ceva . Cine doreste , are in topic destula materie de analizat . Sau macar trimiteri . Si mai poate cauta , internetul e infinit . Asta e important , nu ? Zic si eu ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

@Marian nu am avut timp sa citesc ultimile doua pagini dar nu ai dreptate cind susții ca acel filtru nu filtrează zgomotul din retea ce ar putea trece după traf.

Dacă ar fi fost pus degeaba nu s-ar fi găsit în majoritatea echipamentelor produse industrial, echipamente presupus a fi realizate cit mai ieftin nu? 

Nu am sa stau sa despic firul în patru cum ai făcut tu pe pagina anterioara dar filtrul își face treaba în ambele direcții, cum zicea cineva mai sus - este bidirecțional. 

Link spre comentariu
26 minutes ago, sesebe said:

@Marian nu am avut timp sa citesc ultimile doua pagini dar nu ai dreptate cind susții ca acel filtru nu filtrează zgomotul din retea ce ar putea trece după traf.

Ar fi totusi productiv sa citesti totul inainte sa postezi ceva, ai evita situatii jenante.

Nu a vorbit nimeni despre zgomotul de dupa traf, si nicaieri nu am zis ca filtrul nu filtreaza.

Aici se discuta despre un filtru EMI pus pe alimentarea unui traf de retea, adica inainte de el, nu dupa el.

Ceea ce eu am sustinut este inutilitatea, ceea ce este cu totul altceva fata de nefunctionalitate.

Am si argumentat de ce, tocmai asta e ideea, ca de traf oricum zgomotul ala HF nu trece, citeste mai atent ce am scris eu, si corectiile/completarile ulterioare ale lui @UDAR ( pentru care ii multumesc ).

 

29 minutes ago, sesebe said:

Dacă ar fi fost pus degeaba nu s-ar fi găsit în majoritatea echipamentelor produse industrial, echipamente presupus a fi realizate cit mai ieftin nu?

Asta nu poate fi o scuza pentru lipsa interesului fata de teorie si invatatul electronicii.

Link spre comentariu

ca de traf oricum zgomotul ala HF nu trece " . Chiar asa ? ... Ai masurat ? Pune mana pe scula , sau incearca cu un radio serios , ecranat si impamantat , alimentat din retea . Intrarea ( borna de antena ) la masa . Dupa , merge si cu ea in aer . Si la urma , cu semnal . In loc de analizor si microvoltmetru selectiv , ca nu - s pe toate drumurile . Daca le ai sau ai acces la ele , foarte bine . Dupa cum vezi , am extins limita . La toata sursa , asta daca nu doresti dupa traf . Cauta intre limitele de la standardele alea invocate p' aici . Fara EMI ala inutil , nefunctional , sau cum doresti sa - i spui . Si dupa aia cu ... Daca vrei , poti sa postezi rezultatul . Eu nu - s curios , am mers pe drumu' asta ... , doar asa , sa demonstrezi eroarea a ce am spus . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări