Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme espressor Delonghi esam 3000b


Vizitator tudor aurel

Postări Recomandate

Vizitator tudor aurel

Salutare,

Am si eu o problema cu espressorul meu si sper sa ma puteti ajuta. Am un espressor automat delonghi care a mers foarte bine timp indelungat, 10 ani. Problema consta in faptul ca nu mai poate sa dea apa prin pastila de cafea. Practic se comporta ca si cand este infundat, dar:

Am desfacut aparatul complet, am testat fiecare subansamblu in parte, pompa de apa face presiune si baga apa in boiler, am incercat si cu pompa noua, din boiler iese apa fierbinte si il baga in "presatorul" de cafea. asa denumesc eu piesa, practic este un piston care sta pe loc, prin el iese apa fierbinte si pe el se asaza infuzorul. presatorul asta l-am testat si nu este infundat, infuzorul l-am desfacut complet si nu este infundat. acum, problema poate fi de 2 feluri. 1 electronica si aici am nevoie de ajutorul vostru:

presupun ca pompa este actionata de un tiristor ceva, este alimentata la 240v, pompa lucreaza pana da de greu, ce mi se pare mie ca ar putea fi infundat. este posibil ca tiristorul sau piesa care alimenteaza pompa de apa sa fie defecta si la consum mare de energie sa ii creasca rezistenta, creste caderea de tensiune si nu poate furniza curentul necesar pompei? pompa nu functioneaza continuu. adica este alimentata in impulsuri, nu este alimentata de releu mecanic. daca scot furtunul de apa astfel incat sa evite zona de presiune inalta pompa se comporta normal. daca o las cuplat la portiunea de presiune inalta pompa "lesina".

Problema 2 ar fi de natura mecanica, ceva nu deschide un traseu. am cautat manualul de service dar nu am gasit. inainte sa ma apuc sa desfac si mai mult aparatul, nefiind electronist voiam sa va cer o parere, daca un tiristor sau ce componenta  imi actioneaza mie pompa ar putea sa fie defecta in sensul sa nu mai poate sa dea curentul necesar pompei in sarcina?

Multumesc anticipat

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator tudor aurel

am sa incerc sa alimentez pompa pe direct, cand isi face ciclul esspresorul, dar intrebarea continua, este posibil ca un tiristor sau triac sa cedeze in sensul ca merge dar nu mai poate furniza curentul necesar?

Link spre comentariu

Vezi să nu ai vreo electrovalva intercalată între Ieșirea boilerului si grupul de cafea.Poate fi înfundată,nucleul ruginit sau bobina întreruptă.Presupun ca după ce intra in eroare si arunca , zațul este uscat.Functionarea pompei în impulsuri este normală(depinde de la un model la altul),placa nu este defectă.

Pune si ceva poze cu circuitul hidraulic 

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Aceeiasi problema o am și eu. Presatorul este schimbat, nu are cum sa fie înfundat. Ce este curios, câteodată curge cafeaua încet, frumos parca ar fi esspreso profesional și câteodată în aceleași condiții, aceiași cantitate de cafea o face în 5 secunde. Pare ca uneori baga cu o anumita presiune și alteori cu o presiune mai mare. Curios este ca după ultima decalcifiere am primit eroare cu intermitenta pe ledul de apa. Cartea zice ceva de rasnitura prea fina, dar e exclus aceasta problema. Câteodată pompa pare ca se gatuie ca să zic asa. Începe sa bage cu sunetul specific și apoi începe sa scadă în intensitate. Am comandat pompa noua. Sa vedem dacă este pompa problema deși ma îndoiesc... Voi ați rezolvat? Problema pare una comuna din ce am citit aici. La mine este vorba de delonghi magnifica esam 03.120 

 

Ps: am deconectat furtunul care pleacă din boiler și l-am introdus într-o sticla. Pompa lucrează frumos cu presiune constanta. 

Editat de Bogdan z
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Teodoratt

Buna seara! Si eu am aceeasi problema. Am avut de fapt, cafeaua curgea din ce in ce mai incet, pana nu a mai curs deloc.nici decalcifierea nu mai functiona. Pompa nu mai tragea apa din rezervor.Am desfacut fiecare bucatica si curatat tot. Toate traseele normale,pompa scotea apa pana in boiler,si dupa. Doar furtunul megru de la piston era infundat cu cafea. Am crezut ca aia a fost problema.dupa montare, pompa trage apa din rezervor dar o baga direct in tavita pe alt traseu (al 2lea furtun care pleaca dupa pompa,cel pe orizontala,nu cel pe verticala care duce spre "boiler". Apa curge in tava prin locusorul de scurgere de langa rezervorul de apa.adica nici pe u de iese cafeaua, nici pe la cappuccino.

2. La al 2lea aparat, face cafeaua slaba ,iar zatul se imprastie in masina. Care ar fi problema?

Va rog sa raspundeti cum ati rezolvat problemele,daca ati rezolvat. 

Multumesc!

Editat de Teodoratt
Link spre comentariu

1 Verificați cum am spus mai sus și supapa de bypass.Apa va circula pe unde întâmpină rezistenta mai mică.

2 Aici pot fi mai multe cauze.Verificati în primul rând cantitatea râșnită apoi gradul de rasnire.Daca aparatul e dotat cu dozator mecanic verificați microswitch-ul intern si asigurati-va ca e suficientă cafea în erogator si ca acesta are ce să preseze.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Salut. Ca sa nu mai deschid alt subiect postez si eu aici poate nu e cu suparare. Am un Delonghi magnifica esam 4000 si de o perioada cantitatea de cafea macinata este aceeasi indiferent cat se tez pe potentiometru. L-am desfacut si potentiometrul este ok la fel si comunicarea cu placa de baza. Daca il dau stanga de tot intelege ca fac cafea cu cafea premacinata. In rest oriunde il pun, perioada de macinare este aceeasi. Intai era foarte tare cafeaua, apoi i-am dat un reset si acum macina prea putina cafea....

Link spre comentariu

Nu verificați perioada de măcinare.Facetino o o cafea setat la ora 10 și apoi mai faceți una, setat la maxim, ora 17. Comparati pucurile. Vedeți dacă diferă grosimea lor. Apoi mai puteți face o cafea și pe ceașcă dubla și sa comparați iar grosimea pucurilor. Ar trebui sa aiba grosimi diferite în cele 3 cazuri de la cea mai subțire ( ora 10) pana la cea mai groasa (ceașcă dubla maxim cafea pe potențiometru). Dacă toate au aceeiasi grosime, este undeva o problema. 

Editat de Bogdan z
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări