Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
fratello

Iluminat LED si intrerupator touch

Recommended Posts

Va salut ! Recent am inlocuit lampa cu tuburi fluorescente din baie cu un "sistem" format din o lampa cu 2 tuburi T8 LED de 9W (https://www.limaled.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=464&zenid=a0pid81jmbdth0p0cvmt52h511)  si inca 1 tub LED T5 de 10W (https://www.limaled.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=470&zenid=a0pid81jmbdth0p0cvmt52h511).
Am montat si un intrerupator touch dublu, pentru aceste lumini (din baie) si un bec cu incandescenta (pe holul din fata baii).
La aprinderea luminilor din baie se aude un "țac" in (sau la) una din cele 2 sigurante aferente circuitului becurilor (din tabloul de sigurante). Cateodata se aude mai tare, cateodata nu se aude deloc ...
Sigurantele sunt ceramice, cu fir fuzibil, nu automate ; instalatie "clasica", la bloc, cu 1 circuit pentru lumini, fire din aluminiu.
De functionat, iluminatul functioneaza perfect, dar ma streseaza acel zgomot ...
Credeti ca este o problema ? Pot face ceva sa dispara ?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sarcina reprezentata de cele doua "tuboled-uri"(niste mizerii cu randament luminos si CRI jalnic) este una puternic capacitiva, basca poluata cu armonici de inalta frecventa(in acele tuburi nu se putea inghesui decat o sursa minimalista...) acea siguranta pesemne e oxidata, iar tacanitul pe care il auziti e zgomotul produs de strapungerea stratului de oxid de aluminiu in momentul conectarii acelei sarcini fara PFC reprezentata de tuboleduri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns ! Reprezinta un pericol din punct de vedere al electrosecuritatii ?

Intentionez ca, intr-un viitor nu prea indepartat, sa inlocuiesc vechiul tablou su solutii moderne. Dar, pana atunci, pot face ceva ?

Am verificat deja tabloul ; intr-adevar exact surubul alocat sigurantei care "pocnea" era (mai) slabit. L-am strans si zgomotul s-a diminuat ; dar nu a disparut de tot !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu există niciun risc iminent din cauza acelui zgomot, e însă posibil să mai fie alte legături slabe pe acolo şi pe care nu le-aţi identificat încă.Ar fi bine să înlocuiţi tabloul clasic cu unul având siguranţe automate.Cu acea ocazie se vor reface toate legăturile şi se vor strânge corect conexiunile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am verificat/strans toate suruburile, sunt in regula acum. Oricum schimbarea tabloului o voi face cu siguranta :) !

Multumesc. Toate cele bune !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate strangerea mai tare a surubului nu este suficienta ar trebui curatat conductorul de oxizi si elemetul de contact al sigurantei sa fie curatat pana la luciu metalic,infiletat capacul sigurantei fara siguranta in el precum si cu siguranta in el si vazut cat de mult se infileteaza.Cand este fara siguranta sa se infiletze cel putin cu o jumatate de rotatie mai mult decat cand are siguranta in el,deoarece cateodata ceramica capacului se strange pe oringul din ceramica al soclului inainte de a se asigura un contact ferm intre partea metalica a capacului,capacele fuzibilului si lamela de contact din fundul soclului sigurantei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.