Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot de ventilatoare in difuzor


ole

Recommended Posts

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

alimenteaza-le printr-o punte,pune un tor de ferita plin de sarma(recuperezi de la sursele pc),pui condesator paralel cu ventilatoarele (~2200uF) si le alimentezi printr-o rezistenta(>10-15 ohmi) sau tranzistor(eu am folosit npn)-asta daca-ti permite tensiunea de alimenatrept inceput,incearca doar cu trz,apoi daca tot se aud,introduci si elementele de mai suscel mai bine e sa le alimentezi de la o infasurare separata

Link to comment
Share on other sites

Ventilatoarele: de care ? sint aplasate unde ? ce racesc ? cum sint alimentate ? Detalii daca vrei raspuns pertinent.

Ventilatoarele sunt amplasate in spatele statiei si racesc radiatoarele amlificatoarelor. Sunt alimentare de pe un transformator separat de cel de putere, din care mai este alimentat modulul de control si preamplificatorul (TDA7318, printr-un 7809). Tensiunea este de aprox. 16V si am un condensator de 1000uF. Pt inceput am sa schimb condensatorul ca e cel mai simplu si am sa pun un tor pe fir.
Link to comment
Share on other sites

Cred ca este suficient sa inseriezi o rezistenta de putere de valoare foarte mica (in jurul unui 1 ohm) pe plusul care alimenteaza ventilatoarele iar innainte si dupa rezistenta pui condesatoare intre plus si minus, innainte de rezistenta 100n iar dupa 1000 uf.

Link to comment
Share on other sites

Mai simplu ar fi cu un soc si condensator de 100nf in paralel...O bucata de ferita si niste CuEm ar trebui sa se gaseasca ascunse prin sertarul oricarui electronist amator (un jeg de radio toti am "depanat pe viata" odata)

Link to comment
Share on other sites

eu am rezolvat problema cu ventilatorul cu un trz npn,pe -(era un tda1553q iar tranzistorul pornea ventilatorul de la remote,pe filtratre 4700uf)si punta are efect,la fel si rezistenta in serie(>10 ohmi)tda155x sunt destul de senisibile la ventilatoare fata de altele(tot d-astea auto)chestia cu ventilatoarele am testat-odaca pui o dioda in serie cu ventilatoarele iar paralel cu ea un difuzor 'de sacrificiu' o sa auzi exact ce fac ventilatoarelemutand ansamblul dioda-difuzor in divesre puncte afli atenuarea diverselor bobine,condeastori etc

Link to comment
Share on other sites

Cea mai dura faza am avut-o cind, la rugamintea cuiva de a-i rezolva zgomotul de fond suparator dintr-un eq digital Kenwood, am constatat ca nu se putea face nimic. C.i. folosite erau asa de sensibile ca bateam cu degetul in placa si se auzea in boxe. Orice cimp elmg. sau zgomot era captat si suprapus peste semnal. E drept ca firma folosise in eq varianta mai ieftina a c.i. folosita de obicei in scule audio portabile (acelasi indicativ, diferea o litera in coada).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Salutare Natiune,Interesanta este problema ta la fel de interesante ca si raspunsurile date care majoritatea se axeaza pe rezolvarea problemei din sursa de alimentare a ventilatorului, ceea ce e bine si totusi daca mai ai problema nerezolvata iti sugerez sa incerci sa schimbi impedanta de intrare fiind asa de sensibil montajul presupun ca ar putea fi redusa rezistenta de pe intrare la o valoare mai mica, minim de obicei e 22k iar maximul este cam 100k, eventual ecranarea intrarii daca se afla in apropierea ventilatorului.O alta modalitate de a scapa de "bazaitul " acesta este: ecranarea montajului sau a ventilatorului(poate ai vazut in radiouri sau ceva electronic ca exista o bucata de aluiminiu legata la masa)BAfta!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines