Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

siguranta centrala T2.5H250V


Vizitator FeriM

Postări Recomandate

Am avut un incident cu centrala Viessmann Vitopend 100-W (WH1D), in urma caruia s-a ars o siguranta fuzibila (mai exact am atins cu un fir de la termostat o teava). Mesterul care a venit a inlocuit-o cu cea de rezerva, din centrala. Totul bine.

 

Intrucat e nasol sa nu ai o siguranta la indemana (am vazut ce aiurea a fost cand a venit mesterul cu mainile in buzunar), as vrea sa mai iau 1 sau 2.

Cea originala are marcajul T2.5H250V, ceramica. Nu reusesc sa gasesc una cu marcajul T (Slow Blow) si H (High Breaking Capacity). Am gasit e drept la set de 10 bucati dar as vrea doar 2.

 

1. Stie cineva cum as putea gasi asa ceva la bucata in Romania (Cluj sau online)?

 

2. Daca pun T2.5L250V sau F2.5AL250V (de astea am gasit, din sticla) cum ar fi? Marcajul H inseamna ca siguranta va ramane intreaga si dupa ce se intrerupe, fara sa se dezintegreze, in caz de (zeci de) mii de amperi... Ce ar putea provoca o astfel de situatie (cand una cu marcaj L ar putea sa nu reziste) si cat de mare ar fi problema? Din cate am vazut cei care fac reparatii la centrale nu prea folosesc sigurante originale sau echivalente, ci doar cu acelasi amperaj, rapide si low breaking.

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu se va întâmpla nimic rău cu centrala în principiu, doar că siguranţa se va întrerupe mai rapid la suprasolicitări de foarte scurtă durată, care nu ar impune protecţia iminentă.Deci ar fi bine să aveţi mai multe la îndemână în acest caz. Siguranţa e pusă doar contra incendiului, ea nu protejează placa electronică în sine ci cablurile centralei în caz de defect grav cu scurtcircuit de durată.Când s-a ars siguranţa, trebuie să se facă nişte verificări amănunţite, nu pui imediat alta şi te rogi să nu se ardă iar..

Link spre comentariu
Vizitator FeriM

Ca sa reformulez un pic:

1. Unde gasesc o siguranta cu caracteristicile de mai sus la un pret decent (1-2 bucati)?

2. Care ar fi niste situatii concrete in care o siguranta L nu protejeaza la fel de bine ca una H, adica mai provoaca si daune prin dezintegrare?

Link spre comentariu

Și alea 10 bucăți costa 5mil?

Cit ar trebui sa coste ca să cumperi? 

De exemplu la magazinul polonez 25Ron e numai transportul. 

O siguranță de 2.5AT în corp ceramic costa între 0.7Ron și 1.5Ron la 10 bucăți cumpărate (cantitatea minima). Oricum te-ai invirti vei plăti de citeva ori mai mult pe transport decit pe piesa de interes. 

 

Mai bine legi cu o liță mai groasa ca să nu se mai ardă - e mult mai ieftina lița. 

Am acasa o placa de la un aparat destul de scump (>30mil) la care meseriasul(-ii) au înlocuit siguranța cu o liță, fără ca măcar sa remedieze defecțiunea. Are jumătate de placa carbonizata din cauza asta. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 2 ore, FeriM a spus:

10 buc originale viessmann cu transport costa aprox 100 Ron.

 

Nu trebuie sa pui Viessmann. i-am spus chiar mai sus de unde ai putea sa cumperi la mai putin de jumătate din pretul amintit de tine, iar daca te combini cu un prieten (din oras cu tine) sa puna un set de sigurante pe o comanda de-a lui scapi si mai ieftin (fara transport integral).

 

De unul singur poti comanda acolo set de 10 sigurante de 2.5AT, corp ceramic, la 40Ron cu tot cu transport (15 sigurantele + 25 transport).

 

PS: dece ar trebui sa ai sigurante de rezerva? Eu nu a trebuit de cind ma stiu sa schimb numai siguranta arsa (cel putin la aparatele mele) iar restul sa fie bun. Deci daca s-ar arde siguranta oricum trebuie verificat serios de un depanator, iar tu nu te prea incadrezi daca nu stii nici macar de unde poti cumpara sigurante de calitate.

Si ca sa raspund poate la o intrebare nepusa inca, am cutie cu multe valori de sigurante (in total cred ca sint citeva sute bucati de sigurante) calibrate de calitate. Niciodata nu pun lita si asta m-a salvat de citeva erori scumpe.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

O centrala din asta costa la vremea ei 3000 de lei, nu inteleg ce mai pierdem timpul pe topicul asta daca nici aia 45 de lei de la TME nu vrei sa-i dai ? Pui lita sau un cui ca e gratis in prima faza si apoi doamne fereste dai 3000 de lei pe alta centrala sau cat o costa placa de baza pentru ea, daca se gaseste.

Link spre comentariu

Au mai fost discutii cu sigurante fuzibile . Mi - amintesc despre cele de la multimetrele Fluke . Concluzia ? Total inutile . Eventual , cine nu are liniste , cele mai ieftine ! ( Eventual ) la marime sa fie ... N - am zis  - o eu , se poate gasi topicul . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări