Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

iMax b6 ac conectare fire pentru încărcare 3s


Recommended Posts

Mă poate ajuta cineva cu o schemă de conectare a celor 4 fire care ies din mufa de balansare din incarcatorul imax, pentru balansarea a 3 celule. 

 

Vreau sa fac un pack cu 3 acumulatori Samsung INR 18650 25R în sistem 3S și încă unul tot în sistem 3S dar cu 6 acumulatori Sony VTC5A dar cu câte 2 acumulatori în paralel.

 

În manualul incarcatorului nici vorba de conexiunea pinilor.

În mare am dedus cum s-ar conecta pe fiecare celulă dar știu conexiunea pentru balansare din încărcător. 

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pe carcasa încărcătorului, in dreptul mufelor de echilibrate celule, ai mai mult că sigur notate bornele de + (roșu) și minus (negru).

Deci pinii din extremități trebuie sa fie la capetele pachetului de acumulatori și pinii din mijloc pe fiecare celulă in ordinea firească.

 

67bc6269a8f75905156c7fdf3795ddb57cd032ad

 

Așa arată la iMax B6 simplu 

 

IMG-20190928-211501.jpg

Link to comment

Conectorul poate avea oricum culorile atâta timp cât nu a fost livrat la un pack făcut de fabrică. Chiar și unele încărcătoarele nu respectă mereu acest mod de conectare și din acest motiv se notează polaritatea în dreptul mufelor de echilibrare, cel puțin toate cele 4 încărcătoare pe care le am au această notație.

 

Mufa respectivă nu cumva este de la ceva dispozitiv pe usb (mouse / tastatură) ?

 

Firele nu sunt subțiri pentru funcția de echilibrare a celulelor (adică monitorizare și încărcare cu un curent mic).

 

Încărcarea "de forță" se face tot prin bornele normale tip banană. Adică în timpul încărcări cu echilibrare (selectezi corect acest mod) trebuie să ai conectate și firele groase (conectorii tip banană) și conectorul JST.

Edited by Stefan
Link to comment

Mufa care apare în poză este cumpărată din magazin. Mufa cu conector JST. 

 

În mare am înțeles ce face echilibrarea, dar când am văzut firele subțiri mi-am pus următorul exemplu : dacă celula 1 este încărcată și celelalte 2 celule sunt mai descărcate...automat taie încărcarea de prima celula (sau continuarea încărcării cu curent mai mic) iar întreaga ,,forță" o preaia conectorul de echilibrare, respectiv cablurile subțiri! 

Link to comment

Am făcut și eu un pack 3s din 6 celule, câte 2 în paralel.
Celule Samsung INR 18650 25R și încărcător iMax b6 ac. Le-am făcut o descărcare care a durat peste o oră jumate și apoi o încărcare prin balansare, care a durat peste 10 ore.
I-am dat încărcare cu 2Ah iar după aproximativ 10 min a scăzut la 0,9Ah.

Este normal să țină asa mult o încărcare? 

IMG_20191003_154219.jpg

IMG_20191003_154237.jpg

Link to comment

Celulele sunt noi?

După cele 10 minute, când curentul de încărcare a scăzut, tensiune pe acumulatori se apropiase rapid de 4.2V?

Ce este afișat pe display este și pe celule, măsurând cu voltmetru separat?

E cam mult 10 ore dar a "tras" până a încărcat și ultina pereche de acumulatori.

Link to comment

Celulele sunt noi. 

Pentru ele a fost prima încărcare, după ce le-am dat o descărcare până la 3v. 

Ce e cert nu am putut să stau geană pe încărcare sa văd ce și cum. Tot ce pot să zic că aproximativ 50-60% din timpul de încărcare a încărcat cu 0,9Ah.

La măsurătoare cu voltmetru găsesc o diferență de - 0,2v față de ce afișează iMax-ul. Nu am cum sa masor fiecare celulă în parte. 

I-am mai dat o descărcare și o să le încarc din nou, tot balansare la 2A.

Teoretic ar trebuii să încarc cu mai mulți A. Producătorul recomandă încărcare cu 1245mA ptr încărcare normală și 4A ptr quick, dar din câte am citit cu cât încarci cu mai puțin A cu atât prelungești viața acumulatorului. 

Spre exemplu la teste, pe o singura celulă inr 18650 25r, dacă limitezi descărcarea pana la 3.1v și încărcarea până la 4.1v, prelungești viața acumulatorului până la sute de încărcări, chiar 800-900 de încărcări. 

Link to comment
  • 11 months later...

Schema de conectare la conectorul de echilibrare Imax B6 de la SkyRC. Echilibrarea bateriilor 18650.

19.08.2020 Articole Comentarii: 2
 

Schema de conectare la conectorul de echilibrare Imax B6 de la SkyRC.  Echilibrarea bateriilor 18650.

În acest articol, vom lua în considerare principiul și schema de conectare la conectorul de echilibrare, precum și procesul de echilibrare a bateriilor folosind exemplul de 18650 de celule pentru binecunoscutul încărcător IMAX B6. Să fim atenți, de asemenea, la o serie de întrebări importante apărute de la utilizatorii care au devenit fericiți proprietari ai acestui dispozitiv (de unde să obțină singuri cablurile de echilibrare, cutii (suporturi) pentru baterii 18650,) :) Și acum vom lua în considerare fiecare articol în ordine.

De ce trebuie să echilibrați bateriile.

Permiteți-mi să fac o rezervare imediat că echilibrarea este utilizată numai pentru bateriile care conțin litiu (LiIon, LiPo, LiFe); echilibrarea nu este necesară pentru nichel. Când utilizați mai multe baterii într-un ansamblu, evitați supraîncărcarea, precum și depășirea pragului maxim de alimentare cu curent de încărcare. De obicei LiIon, LiPo, LiFe sunt încărcate cu un curent de până la 1C, ceea ce înseamnă că o baterie de 1000mAh poate fi încărcată cu un MAXIM de 1A. Depășirea curentului de încărcare sau timpul de încărcare (reîncărcare) poate provoca deteriorarea bateriei, supraîncălzirea sau chiar incendiu și explozie. Dacă luați un ansamblu de mai multe baterii care conțin litiu, diferite în ceea ce privește capacitatea și încărcarea reziduală, și începeți pur și simplu să le încărcați, atunci este garantat că unele „bănci” vor fi reîncărcate, altele vor începe să se încălzească (datorită sursei posibile de curent mai mare de 1C).

În cazul meu, 18650 de baterii au fost echilibrate pentru a fi instalate într-o Power Bank și au funcționat în paralel, au fost second-hand, scoase din 2 baterii diferite de laptop.

liionbatt 18650 baterii, fără controler - primele trei și odată cu acesta

Schema de conectare pentru conectorul de echilibrare Imax B6

Indiferent dacă dispozitivul dvs. este original sau nu, acesta are 5 conectori pentru echilibrarea bateriilor LiIon LiPo (de la 3 la 7 pini, respectiv de la 2 la 6 celule). Pentru persoanele care diferă ușor în ceea ce privește polaritatea și cunosc legea lui Ohm, voi spune simplu: pentru a conecta bateriile la conectorul de echilibrare corespunzător, conectați băncile SEQUENT, apoi primul pin al conectorului va sta pe ansamblul plus și ultimul pin al ansamblului minus, iar conexiunile intermediare vor sta pe pinii intermediari corespunzători ai conectorului. ... Și, de asemenea, pentru ansamblurile plus și minus, este necesar să ridicați sondele Imax corespunzătoare. Pentru o mai bună înțelegere, mai jos este o diagramă pentru conectarea numărului maxim de cutii (6 celule).

1 Diagramă pentru conectarea a șase baterii Li la conectorul de echilibrare al încărcătorului IMax B6 a00527 Conectarea bateriilor la conectorul de echilibrare

Cazul considerat este proiectat pentru numărul maxim de baterii pentru echilibrare (6 "cutii"); pentru a conecta un număr mai mic, procedăm prin analogie, respectând polaritatea.

De unde să obțineți conectorul de echilibrare pentru IMax B6 de la SkyRC.

Mufa conectorului de echilibrare, precum și cutiile (suporturi, suporturi), de exemplu, pentru baterii 18650, pot fi achiziționate de la orice platformă de tranzacționare, cum ar fi Prom.ua, Avito sau la cunoscutul Aliexpress.com. Dar este posibil să faceți singur conectorul de echilibrare IMAX B6. Potrivit pentru aceasta:

- cablu audio de pe unitatea CD / DVD a computerului, este cu 4 pini, dar doar 3 dintre ele sunt utilizate.

- mufă pentru alimentare, resetare, butoane USB ale unităților de sistem vechi

- orice altă mufă adecvată din tehnologia audio-video sau computerizată

cdaudio Conector audio de pe unitatea CD / DVD puternic Fișe de indicare a unității de sistem

În cazul meu, a fost aleasă prima opțiune, cablul audio de pe vechiul CD-shnik a fost tăiat în mijloc, pinii extremi au fost scoși și puși la rând, iar zăvoarele conectorului din plastic au fost, de asemenea, tăiate. Astfel, avem doi conectori cu 3 pini, dar pentru a echilibra 6 baterii, sunt necesari 7 pini. Pentru aceasta, poate fi găsit un singur conector.

Link to comment

Ar fi bine să corectaţi traducerea automată făcută cu Google Translate când mai utilizaţi aplicaţia, fiindcă apar uneori situaţii hilare sau ilogice.Am avut o traducere din rusă în română la o schemă de ESR-metru, iar Google îmi traducea ,,divizarea,, prin ,,divorţ,,....vă daţi seama cum sună un divorţ la o schemă electronică.În cazul de faţă, iată ce eroare s-a strecurat:

În cazul meu, 18650 de baterii au fost echilibrate pentru a fi instalate într-o Power Bank

Foarte probabil, era vorba de echilibrarea unor baterii tip 18650, nu a unui număr de 18650 de baterii....nici într-o maşină electrică nu găseşti mai mult de câteva zeci-sute de elemenţi 18650.

Edited by validae
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines