Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent alternativ sau continuu de la 25v la 16v.


Guest samedaniell

Recommended Posts

Guest samedaniell

Cum se poate reduce curentul alternativ sau continuu de la 25v la 16v?

Am un transformator care scoate 25v si  peste 10A .As vrea sa pastrez amperajul , dar sa obtin 16v.Este pentru un redresor auto.Sau eventual curentul continuu redresat , de la 23.6v la 16v.

Se poate face un montaj ceva ? Dar sa fie simplu .Sau trebuie rebobinat transformatorul?

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Dacă vrei să-l folosești tot pentru încărcat baterii auto, e mai simplu să scoți spire din secundar fiindcă se poate și fără demontarea totală a trafului.Dacă vrei o sursă pentru un amplificator, tot asta e soluția optimă.Dacă vrei să-l folosești ca sursă reglabilă se poate adăuga un regulator stabilizat și reglabil, preferabil în comutație fiindcă nu disipă inutil putere și nu e nevoie de radiator mare.

Link to comment

Desfacerea de spire din secundar daca este posibila este intr-adevar cea mai buna varianta in cazul de fata ( judecand dupa prezentare ), insa trebui facuta cu grija, daca zici ca secundarul este dimensionat pentru minim 10A atunci sarma nu-i subtire si nici foarte flexibila, trebui atentie sa nu compromiti izolatia bobinajului ramas, altfel risti sa evadeze fumul magic din traf.

Un avantaj bonus al reducerii numarului de spire in secundar la aproximativ jumatate, este un stres semnificativ redus pe primar, reducandu-se la jumatate numarul spirelor din secundar, raportul de transformare se dubleaza si prin urmare curentul vazut de primar se reduce la aproximativ jumatate, ceea ce per ansamblu pe langa o crestere semnificativa a randamentului la cei 10A sarcina, ar trebui sa-ti aduca si un potential curent ceva mai mare in secundar in caz de nevoie, fara efecte negative semnificative asupra trafului.

NU recomand mai mult de 13-14Vca masurati la 230Vca la priza.

Folosesti o punte redresoare patrata de 50A si ceva cabluri plus clesti, si cam ala e redresorul.

Edited by Marian
Link to comment

La transformatoarele cu secundar gros, se scot spire mai usor daca se foloseste sfic si se taie spira pe ambele fete ale trafo, rezultind jumatati de spire in forma de U.

 

Evident NUMAI daca primarul este bobinat primul si peste el, secundarul.

Un artificiu pe care l-am facut cindva unui amic, ceva asemanator doar ca traful avea 2x20Vac in secundar cu sirma groasa, a fost sa inseriez primarul trafului de forta, in antifaza cu secundarul unui alt traf de 24Vac/4A, scazind astfel tensiunea in secundar cu citiva volti buni. Folosita redresare bialternanta cu 2 diode schottky de 70A/45V (pt disipatie minima) si "pierdut apoi" surplusul de tensiune prin caderea de tensiune pe 1-2 jonctiuni serie a unor diode  "clasice" de putere cu acumulatorul pina cind cu acesta full incarcat, tensiunea pe bornele lui arata in jurul a 14,3xVcc.

Un radiator de circa 150cmp2 folosit pentru diodele de forta si 2 mai micute pt schottky.

 

Incarca in circa 17-20 ore un acumulator de 85Ah, trafurile fiind usor caldute.

 

Se mai poate incerca si inserierea primarului trafo cu variator cu triac, dar ar trebui facut si un circuit DC trap serie, cu citeva diode legate antiparalel, ca sa nu ciriie urit traful.

 

Succes la realizari!

Edited by Guest
Corectie ortografica
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines