Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema invertor de sudura Maxiarc 200


adrianvmx

Recommended Posts

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Tot nu gasesc o schema care sa ma ajute si mai ales sa identific tranzistorul  PnP si dioda zenner  din grila IGBT cineva inaintea mea a montat niste piese dar par sa nu fie bune valorile . Cu IGBT urile scoase din circuit masor intre grila si sursa  app.5.7volti la primele doua unde nu este umblat iar la celelate doua din dreapta placii  masor 5,4 volti. Nu am in dotare un osciloscop sa fac masuratori avansate .

Link to comment

Nu se poate repara un aparat de sudura fara osciloscop....poate doar la noroc...exista riscul faci praf igbt-urile la prima pornire....si nu sunt deloc ieftine, mai ales daca sunt tranzistoare de calitate.

Acest risc nu-l poti elimina decat cu un osciloscop si ceva experienta in domeniul surselor.

Edited by mac01
Link to comment
Acum 4 minute, mac01 a spus:

Nu se poate repara un aparat de sudura fara osciloscop....poate doar la noroc...dar exista sansa faci praf igbt-urile la prima pornire.

Aveti dreptate ...eu am zis totusi sa incerc avand in vedere ca partea de comanda este separata galvanic prin transformator fata de modulul de putere .

Beneficiarul s a laudat  ca l a maltratat pentru ca a taiat tevi cu el (pe caldura mare)  si de aici am dedus eu ca poate s au defectat IGBT urile prin ambalare termica .

Link to comment

Asa este, partea de comanda este izolata fata de cea de putere ...dar nu in toate cazurile. 

In cazul tau la iesirea din traful driver sau optocuplor  (nu stiu ce este acolo) ai circuit de comanda pentru tranzistoarele igbt...ai cateva componente care de obicei se distrug cand se ard igbt-urile.

Si acele componente trebuie verificate si inlocuite daca este nevoie...este destul de grea depanarea fara vizionarea semnalului...si inainte de traful driver si dupa traful driver si in grila igbt-urilor.

Cateva poze bune cu driverele sunt bine venite!

Edited by mac01
Link to comment

Daca ai ajuns la concluzia ca acolo sunt tranzistoare pnp atunci poti pune linistit BC807.

Diodele zenner sunt puse intre grila si emitorul tranzistoarelor igbt? Sa fie cumva transil sau fac tensiunea negativa pentru igbt-uri? Nu poti scoate o schema la drivere?

Pentru mine este greu sa scot schema ...poza nu este de aproape iar placa bag de seama ca este dublu placat si circuitele nu se pot distinge.

Nu e greu sa scoti schema.... sunt cateva piese la fiecare driver.

Le;

M-am uitat mai cu atentie (destul de greu sa-ti dai seama) se pare ca diodele negre sunt cele transil bidirectionale si sunt montate intre grila si emitorul tranzistoarele igbt...iar cele rosii cred ca ar trebui sa fie zennere de 4v7 sau 5v1.

Scoate o dioda rosie (daca a scapat vreuna buna)...inseriezi o sura de alimentare de 12-24 v cu o rezistenta de 1-2k si vezi cu aparatul de masura la ce tensiune stabilizeaza dioda.

Edited by mac01
Link to comment

Acelas aparat il gasesti si la GCE https://uk.gcegroup.com/products/arcontrol-digital-dc-inverter-mma-lift-tig-welders,    si nu numai,  nu e nevoie sa spun ca e o chinezarie..... insa de curand mi-am batut si eu un pic capul cu asa ceva https://www.elforum.info/topic/139469-ce-tranzistor-smd-este/ si am ajuns la concluzia ca nu se merita reparat decat din pasiune. 

De exemplu smd-urile din grila IGBT nu le gasesc in lista de echivalente astfel trebuie incercat/probat cu altceva.....  sau refacut toata partea de comanda, s,am,d, ....

 

Deci daca insisti pentru reparat nu ai alta cale decat sa incepi sa scoti scheme si sa vezi cu ce poti inlocuii.

Edited by nickrvl
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines