Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sharp STA-11D


Postări Recomandate

Acum 25 minute, doru3160 a spus:

Era bine de știut pe lângă asta, dacă nivelul tensiunii de întrare în amplificator este egal pe canale. Asta te poate direcționa spre secțiunea cu probleme. Eventual unește întrarea în potențiometre, sa fii sigur ca nivelul este același și vezi dacă mai exista acea diferența de volum. 

Le-am unit, etajele amplifica la fel. Problema este din potentiometru, am reusit pana la urma sa il extrag si, pe un canal, la capatul de cursa dinspre minim, nu face contact. Asta inseamna ca am nevoie de potentiumetru logaritmic, de 250k, stereo, cu ax lung, eventual si cu priza pentru compensare fiziologica....

Link spre comentariu

Pe de altă parte, e foarte posibil ca porţiunea rezistivă să se fi uzat excesiv din cauza frecării repetate cu cursorul, mai ales că e şi zona cel mai frecvent acţionată.În acest caz singurul lucru pe care-l mai puteţi face pentru a menţine acel potenţiometru în uz (până găsiţi eventualul înlocuitor) e să folosiţi un creion HB cu care să refaceţi zona afectată.E o soluţie pe care o folosesc de mult timp, mai ales cu potenţiometre greu de găsit...

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 9 ore, radasous a spus:

... nivelul de iesire nu este la fel pe ambele canale in la volum mic, ca si cum o sectiune a potentiometrului nu ar fi logaritmica.Pe masuratori intre cursoare si masa este ok, sunt valori identice.

De regula, uzarea peliculei rezistive duce la intreruperi, de aia ma gandeam sa nu cumva sa fie de la semnal inegal pe canale. Un potentiometru uzat, nu va da valori ale rezistentei egale pe sectiuni.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am incercat curatare cu spray de contacte, dar nu am reusit mare lucru, pe primul sfert de cursa tot sunt duferente. Potentiometrul este  uzat sigur in zona  aceea, probabil cs a ajutat sii arcul intrerupatorului. In plus, ambele sectiuni au valoare mai mare decat cea inscriptionata, 386 k pe sectiunea cu probleme si 340 pe cealalta, in loc de 250k. Primele masuratori au fost cu piesa in montaj si m-au indus in eroare, in montaj mai era si balansul...Cu potentiometrul demontat se vad clar diferentele dintre sectiuni. Demontarea este cam duficila pentru astigmatismul meu, asa ca prefer sa il schimb. Ibtrerupatorul va fi separat,a priza de compensare pot renunta

Link spre comentariu
Acum 10 ore, flomar60 a spus:

Salutari d-l Sorin! Daca se poate, o poza cu " impricinatul" poate gasim ceva prin rezervele noastre! Spor la depanare!

Salutari si dumneavoastra!

Revin catre praz cu poze, dracovenia nu are nimic special si inclin sa cred ca nu este nici macar originalul, piulita de priindere pe panou era slaba, era lipit cam stamb pe pcb si este si diferit de ceilalti potentiometri. Nu sunt sigur nici macar ca trebuie sa fie de 250 k, valorile componentelir din conpensarea fiziologica ar indica o valiare mai mica, dupa parerea mea. Am sa masor potentiometrul de balans pentru edificare.

Editat de radasous
Link spre comentariu
Acum 23 ore, radasous a spus:

Am verificat potentiometrul de balans, este de 100k.

Poza cu potentiometrul:

rps20190915_121427.jpg

Mi-am facut timp sa caut prin tomberonul cu OZN-uri . 

AxiSrbb.jpg

 

8qFX7ad.jpg

wh50DxW.jpg

duIuROj.jpg

Cu priza mediana deloc. Daca te ajuta vre-unul din ultimele poze ... cu drag il donez.

Toate trei au intrerupator.

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
Acum 40 minute, vranceanu a spus:

Mi-am facut timp sa caut prin tomberonul cu OZN-uri . 

...

Cu priza mediana deloc. Daca te ajuta vre-unul din ultimele poze ... cu drag il donez.

Toate trei au intrerupator.

Multumesc mult pentru intentie!

Momentan prefer sa pun potentiometru fara intrerupator, pentru ca intrerupatorul pica exact deasupra unor componente si ma incomodeaza la masuratori/depanare. Ar trebui sa vina de la adelacraioveanca un potentiometru 100K, stereo, logaritmic, PIHER. Este cam plasticos, dar sper sa se comporte onorabil. Daca ajung la concluzia ca este porcarie, am sa pelez la ajutorul dumneavoastra.

In alta ordine de idei, daca tot este scos potentiometrul de volum si am acces la componente, am schimbat tranzistorii din preamplificare, pe un canal erau 2xBC108A, pe celalalt eru SC-urile originale, cu craci oxidati, cam fasaitoare. Am pus BC550 peste tot, ca am stoc, fasaiala a disparut, trebuie sa micsorez putin  amplificarea din rezistorii de reactie ai pre-ului.

Am mai schimbat si majoritatea condensatorilor electrolitici de decuplare, filtraj, trecere. Pentru cei pana in 100micro am folosit in general condensatori polimerici pentru decuplari si tantal pe semnal mic. Logica alegerii polimerici si tantal este ca arata destul de vintage, cu tantal erau si inainte doi conzi.

Poza-am incercuit condensatorii schimbati si am marcat pozitia potentiometrului de volum:

conzi.thumb.jpg.7748fea907d9ef4105d996ce8a418d4a.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări