Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Banda led rigida 144 led pt iluminat


Postări Recomandate

Salut, am cumparat aceasta banda led pt a o folosi la iluminatul unei bucatarii.

Am folosit o sursa de calculator (pe care o aveam deja) pt alimentarea ei. Banda este pusa pe un profil de aluminiu (din Dedeman) cu difuzor de lumina .Profilul este subtirel (1mm grosim)

Specificatiile gasite pe net sunt ceva de genul 12v, 26W. Se incalzeste tare dupa cateva minute de functionare. Nu am cu ce masura temperatura.

Se poate "scoate" ceva din aceasta banda sau am cumparat-o degeaba? Exista astfel de benzi rigide care nu se incalzesc asa de mult?

1.jpeg

Link spre comentariu

 Nu prea cred ca puteti ilumina o bucatarie cu banda aia chinezeasca...nu exista benzi rigide care sa nu se incalzeasca, genul acela de LED-uri nu au un randament mai mare de 20%, in general sunt LED-uri "la kilogram", cu randament de maxim 80 lumen/watt. Nu mai vorbim de CRI si alte "fineturi"...gasiti LED-uri COB cu adevarat bune, si deloc scumpe, cu 1500-2000 de lumeni puteti in general ilumina o bucatarie, un 4000K si un CRI de 85 ar fi chiar frumos. Un exemplu de astfel de LED performant: LTPL-M03614ZS40-T0

   
Link spre comentariu

Salut,

Normal ca exista benzi ce se incalzesc mai putin, dar dau si lumina mai putina, sau chiar dau lumina mai puternica si mai calitativa cu un pret pe masura.

Datelele de lumina emisa, putere consumata (caldura) sunt oarecum direct proportionale. Aici mai intervine si randamentul luminos care face sa la aceeasi putere consumata, ledurile (lampile) de calitate sa dea mai multa lumina.

La ce ai cumparat nu se intrevede o calitate decenta pentru iluminat principal in casa, in special in bucatarie. Cu o astfel de lumina mancarea o sa aibe o culoare cam stearsa.

Se poate folosi prin debara, garaj, sau prin scafe de rigips pentru efecte de lumina.

 

Daca totusi intentionezi sa o folosesti, vei avea nevoie de un profil mai zdravan care sa ii asigure racirea necesara, altfel durata de viata va fi foarte scurta. Mai poti face un artificiu... si anume, cu o sursa reglabila sa alimentezi banda la 11 - 11.5V . Luminozitatea o sa scada putin dar e mai stabila termic.

 

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Pentru cineva care se pricepe la electronica toate benzile led cat si majoritatea becoledurilor (probabil peste 99,9%) sunt glume proaste.

 

1. Un sistem corect de iluminat foloseste o alimentare dedicata in CC (curent constant) dar amatoriceste se poate rezolva si cu o sursa normala plus un driver led. In primul caz ai randament mai bun, evident.

 

2. Apoi se folosesc leduri sau mai degraba COBuri de calitate cu CRI peste 80 (dar in bucatarie ar trebui peste 90-95, eu am pus de 95). Calitatea merge corelat cu un indice de incarcare judicios, incat in final sa ai randamentul ledului in sine peste 150lm/W sigur, dar in unele cazuri este posibil peste 200lm/W.

 

3. Nu in ultimul rand, se folosesc radiatoare corect dimensionate. Corect inseamna uzual supradimensionate cel putin la dublu, asta si pentru ca randamentul scade cu cresterea Tj.

 

Din toate astea tu nu ai nici macar un element corect...

Iar ledurile alea posibil si la randament si la CRI sa fie sub 50 (adica 50lm/W randament si 50 CRI).

 

Temperatura de culoare se alege in functie de tipul de utilizare a spatiului, asta merge mana-in-mana cu fluxul luminos necesar.

 

 

"Sa te ghidam" ???... ???

In primul rand alegi solutia mecanica - aici tu stii.

Apoi hotarasti cum trebuie distributia spatiala - de aici rezulta daca iti trebuie multe surse dispersate sau ajunge una/cateva de putere mai mare.

Apoi hotarasti fluxul necesar si temperatura de culoare.

 

Dupa ce faci tu toate astea este posibil sa poti primi un sfat... altfel discutam aiurea.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Ieftin, bun (adică CRI rezonabil peste 80 și randament de minim 90-100lumeni/wat) și care sa nu arate ca niște fieratanii atirnate pe pereți nu ai sa găsești ever. 

Dacă te pricepi puțin la bricolaj și ești dispus sa-ți faci singur cite-ceva, poți studia topicul meu cu divagatii despre LED-uri de unde te poți inspira pt ceva soluții mai ok, dar ieftin nu va fi. 

Link spre comentariu

Ok, ma pricep foarte bine la bricolaj.

Cat despre ieftin și bun stiu ca este o himera. Lustra led...avand in vedere inaltimea camerei , iese din discutie, pe langa faptul că le-am văzut pe toate de cele mai mari magazine dar nu m-a încântat nici una. 

Sesebe ma poti indruma spre acel topic ?

...am gasit, mulțumesc.

Am si răsfoit dar. ..ce vreti voi sa faceti sunt ozn-uri. In nici un caz nu voi pune palarii pe tavan ci ceva discret. Am cumparat niste beculete ca cele din linkul postat de mine mai sus si le-am montat într-o aplica care avea becuri halogen inainte. Este drept lumina e putina (9 bucati) dar sotia zice ca ii place...asa trebuie in dormitor :da

Aici totul se discuta la nivel de perfecțiune si chiar dincolo...m-i se pare exagerat sunt doar niste amărâte de led-uri, pina mai ieri aveam becuri cu incandescenta si nu se plangea nimeni ...cred ca este doar o problema mentala a fiecăruia...maine va ieși pe piata alt dispozitiv de iluminat si led-ul va deveni depășit... oricum sunt produse ineficiente oricum ai privi...

Si ca sa revin la oile mele, am vazut ca si firme consacrate fac led pe soclu g4 pe 12v si 220v. Este vreo diferență sau este de preferat vreunul din ele ?

Editat de ionapostol
Link spre comentariu

Mai omule tu chiar nu vrei sa intelegi desi ti-a spus mai multa lume!

Ceea ce este prin magazine este de tot risul la randament luminos (poate asta nu te intereseaza prea multa) dar mai ales la CRI. 

 

Apropo stii ce inseamna CRI? Daca nu ia si informeaza-te: https://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index pt ca este cel mai important aspect la o sursa de iluminare.

mFyS7bD.png

 

s2crJlx.png

Sau: 

https://en.wikipedia.org/wiki/High-CRI_LED_lighting

 

https://www.google.com/search?q=cri+definition&tbm=isch&tbs=rimg:CaFtdOVgdXOSImDt-GZZJaAVhlJleE6szADKudg_1PCgYJlfQL-_1i05gOoefs7snfMSDWSUMJkL76EwD3TAeCO51CgLkgnCAOWzOuYuvA07XFesutmkYDv3V5or98rHnh1vPFN9iPCZGz_1coqEgnt-GZZJaAVhhEuimubi2ObFyoSCVJleE6szADKEeaepxaR1dFzKhIJudg_1PCgYJlcRzq9h6GeHqykqEgnQL-_1i05gOoRENoS_1XEnxOmSoSCefs7snfMSDWEdZgPJ7ljmjxKhIJSUMJkL76EwARUs_19pZWbifgqEgn3TAeCO51CgBHNorhbaf3T4ioSCbkgnCAOWzOuER5brOriSG1IKhIJYuvA07XFessRz6O3L1JzoO4qEgmtmkYDv3V5ohGInIT6Msb6KSoSCb98rHnh1vPFEROaeSGLUtp9KhIJN9iPCZGz_1coR10J-poVZFIE&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjElrfY2KfkAhWL3KQKHVfSCnEQrnZ6BAgBEBM&biw=1920&bih=920&dpr=1

 

 

https://indiecinemaacademy.com/complete-led-color-database-cri-tlci-cqs-tm30-15/

 

https://www.diyphotography.net/why-cri-matters-when-you-pick-an-led-panel/

 

https://www.flexfireleds.com/color-rendering-index-cri-and-led-lighting-what-is-cri/

 

Ca sa fac o analogie, banuiesc ca porti incaltaminte, cum ar fi sa porti pantifi cu 3-4 cuie iesind in sus din talpa si stind cu picioarele pe ele in timp ce mergi?

Studiaza mai intii bine de tot link-urile puse de mine si eventual cautate de tine si abia apoi vino cu intrebari aici. Multe din intrebarile tale isi vor gasi raspunsurile in link-uri sau vor disparea. 

Pune intrebariile potrivite si vei primi raspunsuri.

 

PS: nu ai studiat cum trebuie topicul meu Divagatii cu LED-uri  pt ca altfel ai fi gasit si solutii mai apropiate de ceea ce incerci tu sa faci.

 

90% din LED-urile de pe piata au CRI sub 70 iar CRI peste 90 au abia 1-2% din LED-uri (ma refer la cele incluse in ansambluri de iluminare nu numai chip-ul).

Cele pe care le folosesc eu au CRI peste 95 si CRI-R9 peste 90. 

Daca gasesti altceva pe piata cel putin la fel de bun (nu ma refer la LED-uri individuale ci la ansambluri - benzi LED de ex,  sau lustre) te rog sa ma informezi.

 

Diferenta intre un bec led de calitate buna (nu dau nume pt ca nu vreau sa fac reclama) si sursele mele de iluminare este foarte clara in bine pt LED-urile mele chiar si pt persoane ca nu au nici o treaba cu asta. E suficient numai sa le intrebi si imediat observa ca este ceva deosebit la lumina.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Analogia nu are nici o relevanta, este total anapoda. 

Hmm, stau si ma gandesc oare ceilalți 99% din cei ce folosesc iluminat cu led chiar cauta nirvana ...eu nu sunt asa de pretentios. Accept diferentele de calitate, culoare ...si orice alte diferente. Am pus niste intrebari de necunoscator si eventual astept raspuns. Daca v-am deranjat scaunul de Doctori docenti imi cer scuze. Am sa caut in alta parte raspunsul.

Nici elforum nu mai este ce a fost...numai specialisti care sunt prea sus pusi cu inteligenta ca sa mai raspunda prostilor ca mine.

 

Link spre comentariu

 

Adevarul doare , nu-i asa? Daca nu primesti raspunsurile dorite atunci orice alt raspuns este gresit.

Analogia este foarte corecta pt ca exact asa se comporta pt ochi speak-urile din caracteristica. Adica pe anumite culori ai amplitudini luminoase foarte mari comparativ cu media generala iar ochiul isi regleaza lumina dupa media generala. 

 

Apropo, eu nu vind nimic in domeniu, nici aici pe forum si nici in alta parte deci nu am nici un interes material ca sa recomand anumite solutii. 

Am facut si eu greselile pe care vrei sa le faci tu acum si nu-ti convine ca nu vrem sa te lasam. Poate am sa fac diseara o poza la o banda LED pusa de mine in buncatarie in partea de jos a dulapului ca sa vezi ce se va intimpla peste citiva ani daca pui banda LED. 

 

@Alphsoo daca 90% sint chinezarii atunci procentul dat de mine este corect, dar chiar si becurile facute de firme cu renume sint tot cu CRI relativ slab, 70-80. cele cu CRI bun peste 90 sint foarte greu de gasit si pot fi cumparate proape exclusiv doar pe comanda pt ca fiind scumpe nu le gasesti pe stoc.

Editat de validae
Link spre comentariu

Asta se intampla cand folosim chinezarii , cu leduri de calitate asa ceva nu s-ar fi intamplat.

Cu ceva timp in urma am lucrat in vest la o firma ce se dedica cu constructia reclamelor luminoase, reclame facute pe bani grei unde gunoaiele nu-si au locul. In urma inlocuiri unui panou imens (4x8)m, mi-au ajuns pe mana niste benzi rigide led cu chipuri de putere, benzi ce au functionat mai bine de 10 ani fara radiator si care la momentul demontarii inca functionau. Singurul lor defect vizibil e ca  s-au ingalbenit destul de tare in urma incalzii excesive. Despre degradarea luminoforului si cat de tare le-a scazut eficienta nu ma pronunt, nu am nici leduri noi de acelasi tip si nici aparatura necesara masurarii. Maine voi pune o poza cu ele.

 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări