rzone Posted August 23, 2007 Share Posted August 23, 2007 Cum calculez timpul de incarcare al unui condensator pe care-l incarc la curent constant? asta daca e valabil ce am citit - ca in acest caz tensiunea la borne variaza liniar cu timpul de incarcare.Tnx. Link to comment
cirip Posted August 23, 2007 Share Posted August 23, 2007 Daca incarcarea se face cu curent constant... (Na, c-am facut si o cucufonie!), t=C*deltaU/I. unde deltaU este diferenta dintre tensiunea initiala si cea finala la bornele condului.Cirip Link to comment
adynis Posted August 24, 2007 Share Posted August 24, 2007 si pentru a calcula efectiv ... cum aflu I-ul ?Inventez un exemplu: U=5V; condenzator = 1000uF cu tensiune initiala 0; Cat timp imi ia sa-l incarc? Link to comment
cirip Posted August 24, 2007 Share Posted August 24, 2007 si pentru a calcula efectiv ... cum aflu I-ul ? Pai Iul este determinat de tine in montaj. Adica proiectezi un generator de curent de ... x Amperi. Tu l-ai proiectat, deci stii cat e. Sau nu inteleg eu intrebarea? Link to comment
rzone Posted August 24, 2007 Author Share Posted August 24, 2007 Eu vreau sa incarc un condensator a carui tensiune la borne urmareste un impuls lat de max 33ms. Asa ca daca as folosi condensatorul tau la 5V ar trebui sa-l incarc la 150 mA. Link to comment
adynis Posted August 24, 2007 Share Posted August 24, 2007 Probabil ca gresesc eu, dar tot probabil este ca intreband ma voi lamuri:dpresupunand ca am o baterie, sau o orice alta sursa de tensiune, si vreau sa incarc condensatorul, ar arata, in mintea mea, ca in figura; Ce gresesc sau cum aflu timpul de incarcare? Link to comment
cirip Posted August 24, 2007 Share Posted August 24, 2007 Cred ca incep sa inteleg. Asa cum ai desenat, problema este pur teoretica, daca nu se ia in considerare rezistenta firelor de conexiune. In plus, ceea ce ai desenat nu este o incarcare la curent constant, ci o incarcare prin rezistenta serie intre cond si baterie (sursa). Timpul aproximativ de incarcare in cazul RC este t=3*R*C. R este rezistenta firelor (de ordinul miliohmilor, probabil).Curentul initial in cazul tau este tensiunea aplicata impartita la suma rezistentelor din circuit, adica rez sirmelor, rez sursei si rez interna a condului (mai e si o inductanta, dar o neglijam). Cum astea sunt relativ mici, nu e de mirare sa ai puls initial de cativa amperi. De aia si face scanteie cand conectezi o baterie la un cond descarcat. Dar pulsul ala scade repejor pe masura ce condul se incarca. Esenta este ca in situatia ta nu ai curent constant, deci formula aplicabila la curent constant ... nu se aplica.Cirip Link to comment
adynis Posted August 24, 2007 Share Posted August 24, 2007 ahaam, acum am inteles; Mersi; Sa speram ca poate s-a lamurit si rzone ca eu m-am bagat cu intrebari peste... :smt003 Link to comment
Recommended Posts