Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controller semnale electrice


Vizitator Mihail_cc

Postări Recomandate

Vizitator Mihail_cc

Salut,

Nu sunt electronist, doar ca am ceva contacte rare cu domeniul, prin natura jobului. Acum spre exemplu ma confrunt cu urmatoarea problema: am instalat o automatizare cu un PLC ce primeste semnale electrice de la o sursa si executa anumite comenzi. Fiecarei faze ii corespunde un semnal. Pana aici toate bune, problemele incep cand PLC-ul primeste in aceeasi faza mai multe semnale electrice si decaleaza fazele terminandu-le inainte de terminarea procesului. 

Intrebarea mea este urmatoarea: exista vreun modul electronic care, dupa primirea primului semnal sa il trimita mai departe catre plc sau doar sa inchida un contact, iar timp de x minute sa le ignore pe celelalte? Adica mai pe scurt, dupa ce primeste un semnal sa trimita catre plc un semnal de 5-10 sec sau doar sa inchida un contact 5-10 sec, iar apoi, timp de 5 minute ( de preferat ar fi ca timpul sa fie programabil) să ignore orice semnal primit? De asemenea, m-ar mai interesa să nu fie nevoie ca la o intrerupere a alimentarii electrice sa fie nevoie de reprogramare ( adica sa isi rețină funcția). M-ati ajuta enorm cu un sfat. Mulțumesc frumos!

Editat de Mihail_cc
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Salut,

Cel mai banal monostabil face ce vrei tu, timpul programabil il faci cu un comutator prin care schimbi valorile R si C din schema monostabilului(il poti realiza usor cu LM555, vezi schemele de aplicatie ).

Aia cu sa retina functia la oprirea alimentarii e mai complicata, ar trebui sa folosesti ceva acumulator pe alimentare , altfel trebuie folosita o schema cu o memorie EEprom ...(un microcontroler ceva).

 

Succes !

Editat de craciun
Link spre comentariu

Da, exista un modul electronic ce poate face exact ce dorești. Acest modul electronic se numește "realizarea corectă a programului din PLC".

Un artificiu, corect sau incorect in funcție de caz, este să folosești un bistabil SR.

Apariția oricărui intrări (OR) sa activeze SET și astfel Q (sau Q negat) să dezactiveze (ignore) toate intrările. La terminarea procesului RESET-ezi bistabilul.

Cu utilizarea memoriilor, "ignorare" inputuri și funcții de întârziere (TOF) nu cred că ai probleme.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
Vizitator Mihail_cc

Plc-ul despre care vorbesc este modular, produs de Beckhoff. Nu are posibilitatea de a ignora inputurile false. El a fost gandit pentru a lucra cu utilaje de generatie nouă, dar la noi lucreaza in acelasi timp cu 2 utilaje noi si 4 utilaje vechi, ce dau semnalele false. La instalarea acestuia a participat inclusiv un tehnician german si nu a avut solutie pentru problema. Reprogramarea PLC-ului iese din discuție din păcate.. trebuie sa gasesc o alternativă si singura la care m-am gândit este cea de mai sus. Dacă există o alta, dau o bere! ;)

Link spre comentariu

Am lucrat cu PFC200 de la Wago așa că am o mica idee ce poate face și ce nu poate face un PLC.

Faptul că nu se dorește reprogramarea, deoarece costă, e alta discuție. In general orice improvizație va genera costuri.

 

Despre ce fel de semnale e vorba? Cate semnale?

In mod normal in industrie nu se accepta montaje gen "micul meșter' așa că îți recomand să cauți un PLC ieftin și să-l interpui între utilaj și Beckhoff.

Dacă-i vorba de semnale digitale și nu ai nevoie de condiții speciale (anti ex s.a) caută seria de la Schneider MODICON M221. Sunt relativ ieftine fata de alte PLC-uri și ușor de programat chiar și pentru cineva ce nu a mai lucrat in ladder (personal nu știam ce ăla LD și după câteva ore programul era funcțional) Au variante cu 40 i/o (24 DI, și 16 DO) direct pe PLC și în caz că nu îți sunt suficiente se pot extinde.

 

Poți face și cu logica hardware cu tot felul de relee, piata nu duce lipsa de modele variate, dar sincer in 2019 nu cred că mai renteaza asta.

 

Trebuie sa dai mai multe detalii despre tipurile de semnale, timpi și condiționări.

Link spre comentariu

@Mihail_cc, cand va referiti la semnale (input-uri) false vorbiti de oscilatii ale semnalelor (semnale care nu-s ferme, "bouncing")? In acest caz, tot din progrmare puteti activa filtre pe intrari. Daca insa vreti sa alterati functionarea originala ca sa se "pupe" cu noi functionalitati... e musai sa reprogramati corespunzator aplicatiei dvs.

 

Beckhoff sunt PLC-uri de buna calitate si fiabilitate ridicata. 

 

Oricum ati da-o @Stefan v-a dat solutia universal valabila si cea mai corecta: scrieti programul adecvat necesitatii, si-l scrieti bine! Sa nu credeti ca veti economisi cativa lei improvizand, mai ales cand nu stiti in ce "faza" de executie a programului ar putea fi PLC-ul dupa "temporizarea" externa. Consecintele pot fi costisitoare.

 

Contra-propunere la Modicon-ul indicat: daca e vorba de mici automatizari Zelio (4÷6 intrari cu 4÷6 iesiri, intrari analogice si digitale, iesiri digitale... + module de extensii). Au ecran si le programezi de la tastatura, daca nu ai cablu de programare. Moeller/Eaton au similar ca serie low-cost. Etc.

 

In plus, si asta o sa-mi atraga oprobiul public dar trebuie spusa, unii oameni pun mancare pe masa din meseria asta de programari de automate si relee inteligente.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Așa este, sunt ok și releele inteligente daca se potrivesc aplicație.

Personal am lucrat cu un sigur model de smart releu de la Phoenix Contact, insa nu era chiar ieftin dacă il comparăm la numărul de i/o-uri față de m221. Programarea se făcea destul de ușor în flow chart cu ajutorul PC-ului (necesita achiziționarea modulului USB).

Link spre comentariu

La asa ceva m-am referit. 

zelio-logic-250x250.png

 

Se programeaza cu Zelio Soft... dar cablul USB are un pret nesimtit. Cam 30-40$ cand releul (un mini PLC) costa 150-200$.

 

Stie timere, comparatoare analogice, logica, chiar si calendar are. La chestii simple gen timere + logica SI-SAU il programezi din butoane ceea ce il face imbatabil unui mester. 

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
La 10.08.2019 la 9:20, Mihail_cc a spus:

Plc-ul despre care vorbesc este modular, produs de Beckhoff. Nu are posibilitatea de a ignora inputurile false. El a fost gandit pentru a lucra cu utilaje de generatie nouă, dar la noi lucreaza in acelasi timp cu 2 utilaje noi si 4 utilaje vechi, ce dau semnalele false. La instalarea acestuia a participat inclusiv un tehnician german si nu a avut solutie pentru problema. Reprogramarea PLC-ului iese din discuție din păcate.. trebuie sa gasesc o alternativă si singura la care m-am gândit este cea de mai sus. Dacă există o alta, dau o bere! ;)

 

Eu am lucrat cu Beckhoff si pot sa va asigur ca are o flexibilitate destul de buna, de la modulele cele mai simple pana la cele cu windows, ceea ce ati descris este perfect posibil dar nu cred ca este cazul sa scie cineva un program pe genunchi la repezeala. Eu personal nu am mai pus mana pe ele de 10 ani si nu as mai deschide capitolul acum. Un tehnician german sau chinez sau pakistanez sunt egali la programarea Beckhoff daca intelegeti ce vreau sa spun, trebuie un programator de PLC nu un vorbitor de limba germana. Acesta s-a gasit in fata unui program gata facut si care nu putea fi modificat.

 

Daca programarea Beckhoff este prea complexa, solutia este cumpararea unui PLC mai ieftin si programarea acestuia.

 

Editat de one
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări