Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controller semnale electrice


Guest Mihail_cc

Recommended Posts

Guest Mihail_cc

Salut,

Nu sunt electronist, doar ca am ceva contacte rare cu domeniul, prin natura jobului. Acum spre exemplu ma confrunt cu urmatoarea problema: am instalat o automatizare cu un PLC ce primeste semnale electrice de la o sursa si executa anumite comenzi. Fiecarei faze ii corespunde un semnal. Pana aici toate bune, problemele incep cand PLC-ul primeste in aceeasi faza mai multe semnale electrice si decaleaza fazele terminandu-le inainte de terminarea procesului. 

Intrebarea mea este urmatoarea: exista vreun modul electronic care, dupa primirea primului semnal sa il trimita mai departe catre plc sau doar sa inchida un contact, iar timp de x minute sa le ignore pe celelalte? Adica mai pe scurt, dupa ce primeste un semnal sa trimita catre plc un semnal de 5-10 sec sau doar sa inchida un contact 5-10 sec, iar apoi, timp de 5 minute ( de preferat ar fi ca timpul sa fie programabil) să ignore orice semnal primit? De asemenea, m-ar mai interesa să nu fie nevoie ca la o intrerupere a alimentarii electrice sa fie nevoie de reprogramare ( adica sa isi rețină funcția). M-ati ajuta enorm cu un sfat. Mulțumesc frumos!

Edited by Mihail_cc
Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Salut,

Cel mai banal monostabil face ce vrei tu, timpul programabil il faci cu un comutator prin care schimbi valorile R si C din schema monostabilului(il poti realiza usor cu LM555, vezi schemele de aplicatie ).

Aia cu sa retina functia la oprirea alimentarii e mai complicata, ar trebui sa folosesti ceva acumulator pe alimentare , altfel trebuie folosita o schema cu o memorie EEprom ...(un microcontroler ceva).

 

Succes !

Edited by craciun
Link to comment

Da, exista un modul electronic ce poate face exact ce dorești. Acest modul electronic se numește "realizarea corectă a programului din PLC".

Un artificiu, corect sau incorect in funcție de caz, este să folosești un bistabil SR.

Apariția oricărui intrări (OR) sa activeze SET și astfel Q (sau Q negat) să dezactiveze (ignore) toate intrările. La terminarea procesului RESET-ezi bistabilul.

Cu utilizarea memoriilor, "ignorare" inputuri și funcții de întârziere (TOF) nu cred că ai probleme.

Edited by Stefan
Link to comment
Guest Mihail_cc

Plc-ul despre care vorbesc este modular, produs de Beckhoff. Nu are posibilitatea de a ignora inputurile false. El a fost gandit pentru a lucra cu utilaje de generatie nouă, dar la noi lucreaza in acelasi timp cu 2 utilaje noi si 4 utilaje vechi, ce dau semnalele false. La instalarea acestuia a participat inclusiv un tehnician german si nu a avut solutie pentru problema. Reprogramarea PLC-ului iese din discuție din păcate.. trebuie sa gasesc o alternativă si singura la care m-am gândit este cea de mai sus. Dacă există o alta, dau o bere! ;)

Link to comment

Am lucrat cu PFC200 de la Wago așa că am o mica idee ce poate face și ce nu poate face un PLC.

Faptul că nu se dorește reprogramarea, deoarece costă, e alta discuție. In general orice improvizație va genera costuri.

 

Despre ce fel de semnale e vorba? Cate semnale?

In mod normal in industrie nu se accepta montaje gen "micul meșter' așa că îți recomand să cauți un PLC ieftin și să-l interpui între utilaj și Beckhoff.

Dacă-i vorba de semnale digitale și nu ai nevoie de condiții speciale (anti ex s.a) caută seria de la Schneider MODICON M221. Sunt relativ ieftine fata de alte PLC-uri și ușor de programat chiar și pentru cineva ce nu a mai lucrat in ladder (personal nu știam ce ăla LD și după câteva ore programul era funcțional) Au variante cu 40 i/o (24 DI, și 16 DO) direct pe PLC și în caz că nu îți sunt suficiente se pot extinde.

 

Poți face și cu logica hardware cu tot felul de relee, piata nu duce lipsa de modele variate, dar sincer in 2019 nu cred că mai renteaza asta.

 

Trebuie sa dai mai multe detalii despre tipurile de semnale, timpi și condiționări.

Link to comment

@Mihail_cc, cand va referiti la semnale (input-uri) false vorbiti de oscilatii ale semnalelor (semnale care nu-s ferme, "bouncing")? In acest caz, tot din progrmare puteti activa filtre pe intrari. Daca insa vreti sa alterati functionarea originala ca sa se "pupe" cu noi functionalitati... e musai sa reprogramati corespunzator aplicatiei dvs.

 

Beckhoff sunt PLC-uri de buna calitate si fiabilitate ridicata. 

 

Oricum ati da-o @Stefan v-a dat solutia universal valabila si cea mai corecta: scrieti programul adecvat necesitatii, si-l scrieti bine! Sa nu credeti ca veti economisi cativa lei improvizand, mai ales cand nu stiti in ce "faza" de executie a programului ar putea fi PLC-ul dupa "temporizarea" externa. Consecintele pot fi costisitoare.

 

Contra-propunere la Modicon-ul indicat: daca e vorba de mici automatizari Zelio (4÷6 intrari cu 4÷6 iesiri, intrari analogice si digitale, iesiri digitale... + module de extensii). Au ecran si le programezi de la tastatura, daca nu ai cablu de programare. Moeller/Eaton au similar ca serie low-cost. Etc.

 

In plus, si asta o sa-mi atraga oprobiul public dar trebuie spusa, unii oameni pun mancare pe masa din meseria asta de programari de automate si relee inteligente.

Edited by Thunderer
Link to comment

Așa este, sunt ok și releele inteligente daca se potrivesc aplicație.

Personal am lucrat cu un sigur model de smart releu de la Phoenix Contact, insa nu era chiar ieftin dacă il comparăm la numărul de i/o-uri față de m221. Programarea se făcea destul de ușor în flow chart cu ajutorul PC-ului (necesita achiziționarea modulului USB).

Link to comment

La asa ceva m-am referit. 

zelio-logic-250x250.png

 

Se programeaza cu Zelio Soft... dar cablul USB are un pret nesimtit. Cam 30-40$ cand releul (un mini PLC) costa 150-200$.

 

Stie timere, comparatoare analogice, logica, chiar si calendar are. La chestii simple gen timere + logica SI-SAU il programezi din butoane ceea ce il face imbatabil unui mester. 

 

Link to comment
  • 1 month later...
La 10.08.2019 la 9:20, Mihail_cc a spus:

Plc-ul despre care vorbesc este modular, produs de Beckhoff. Nu are posibilitatea de a ignora inputurile false. El a fost gandit pentru a lucra cu utilaje de generatie nouă, dar la noi lucreaza in acelasi timp cu 2 utilaje noi si 4 utilaje vechi, ce dau semnalele false. La instalarea acestuia a participat inclusiv un tehnician german si nu a avut solutie pentru problema. Reprogramarea PLC-ului iese din discuție din păcate.. trebuie sa gasesc o alternativă si singura la care m-am gândit este cea de mai sus. Dacă există o alta, dau o bere! ;)

 

Eu am lucrat cu Beckhoff si pot sa va asigur ca are o flexibilitate destul de buna, de la modulele cele mai simple pana la cele cu windows, ceea ce ati descris este perfect posibil dar nu cred ca este cazul sa scie cineva un program pe genunchi la repezeala. Eu personal nu am mai pus mana pe ele de 10 ani si nu as mai deschide capitolul acum. Un tehnician german sau chinez sau pakistanez sunt egali la programarea Beckhoff daca intelegeti ce vreau sa spun, trebuie un programator de PLC nu un vorbitor de limba germana. Acesta s-a gasit in fata unui program gata facut si care nu putea fi modificat.

 

Daca programarea Beckhoff este prea complexa, solutia este cumpararea unui PLC mai ieftin si programarea acestuia.

 

Edited by one
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines