tarzanx Posted August 22, 2007 Share Posted August 22, 2007 Am un pentium la 233 si vreau sa imi fac un router din el. ce sistem de operare sa folosesc si de unde sa il iau? cum fac configurarea placilor de retea? Stiu ca undeva sa mai discutat despre aceasta problema dar am cautat o jumatate de ora si nu am gasit. Va multumesc. Link to comment
ionut20 Posted August 22, 2007 Share Posted August 22, 2007 aici sigur nu ai cautat ?? :smt024 http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=22348 Link to comment
tony_oa Posted October 1, 2007 Share Posted October 1, 2007 Am un pentium la 233 si vreau sa imi fac un router din el. ce sistem de operare sa folosesc si de unde sa il iau? cum fac configurarea placilor de retea? Stiu ca undeva sa mai discutat despre aceasta problema dar am cautat o jumatate de ora si nu am gasit. Va multumesc.__________________________________ :weedman: http://www.mikrotik.com/http://www.mikrotik.com/software.htmlhttp://www.mikrotik.com/download.htmlin fine mai gasesti versiunile ce erau free 100% de prin 2005 sau 2006, este la "bunavointa" utilizatorului daca vrea sa contribuie financiar sau nu...... le am dar sun maricele doc+ISO+drivere+servicii .... undeva la 58...72 Mb dar este super-Ok, functioneaza chiar si P`90..100 cu 32Mb/Ram hi,hi, systemul de operare ocupa parca 18...19Mb din HDD la care se adauga serviciile optionale si driverele-care sunt in "pachet" chiar si pentru P-IVdar pentru mai multi useri/MACURI necesita pina pe la 128Mb/RAM trebuie insa sa configurezi foarte atent, de fapt ai nevoie de ceva cunostinte "despre linux" ... bafta. OBS : daca ai nevoie doar asa pentru distractie sau acasa ... nu merita Kw consumati de un PC , cumpara un router hard dedicat, daca administrezi o retea locala si accesul este pe baza de filtrare MAC sunt si routere hard mai scumpe pina pe la 400.......600 RON insa daca ai legaturi multiple pe exterir si in reteaua locala ai diverse cerinte de la useri pentru diverse protocoale sau porturi este "binevenit acest: "mikrotik" , trebuie sa "pui in balanta" costurile energetice, de configurare si numarul de useri ce-i deservesti si abia apoi sa te gindesti la un router soft.http://mum.mikrotik.com/ Link to comment
MifTy Posted October 1, 2007 Share Posted October 1, 2007 mai exista si euronode (am mai pomenit de el). avantajul ar fi ca e debian-based, iar documentatia e suficienta si pentru un noob.poti incerca si slackware...apropo, pe sisteme cu putin ram si sa vrei nu scapi de consola!!asa ca trage howto-uri la greu, si citeste manpages (adica scrii in consola "man iptables" de exmplu, ca sa citesti manualul penru iptables - asta e raspunzator pentru regulile de routare, drop, /dev/null etc.)si daca te intelegi bine cu skaarj, poate iti explica el mai pe larg Link to comment
tarzanx Posted October 2, 2007 Author Share Posted October 2, 2007 ISP-ul de la mine da net in functie de MAC. acum am renuntat la calcul initial 233 mhz fiindca am facut rost de unul mai puternic, dar de o luna sunt in reconstructie cu apartamentul si nu am mai facut nimik, fiindca au mai aparut si altele intre timp. O sa va tin la curent. Se poate schimba MAC-ul la un router la placa de retea cu care ies in exterior???? Link to comment
tony_oa Posted October 2, 2007 Share Posted October 2, 2007 ISP-ul de la mine da net in functie de MAC. .......... Se poate schimba MAC-ul la un router la placa de retea cu care ies in exterior????___________________________E fireasca "filtrarea" dupa MAC , cit despre intrebarea ce priveste schimbarea de MAC ..... daca tot ai un PC intre ISP tau si Userii "tai" nu vad de ce sa nu muti placa de retea, atentie insa la ce folosesti ca si router caci pe unele (soft) se pot citi macurile din reteaua ta chiar daca faci NAT & alte smecherii de ai parte sa fii desrvit de pe un router de la CISCO (hard&soft) si tot aia e..... "te prind" DAR e un DAR , depinde de ce au instalat pe al lor server si cit de mult ii intereseaza sa faca astfel de VERIFICARI/PACHETE , MICKROTIK are in pachetul sau un astfel de serviciu prin care MAC-urile din reteaua ta sa nu poata fi citite/vazute . Acum cu schimbarea MAC-ului pe placa .... sincer nu am fost interesat, am vazut softuri de rescriere bios-placa cu nou MAC (depinde de producatorul placii si in special sa nu fie din cele "via china/vapor") sau pseudo scriere soft in sistemul de operare. Sunt chiar bune si de luat in "calcul" si indrumarile de la , , OBS: citeste insa cu atentie cele spuse pe : http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=22348 de catre : , , si daca "intri in conflict" cu cele enumerate SI daca nu ai multi useri exista posibilitatea LEGALA fara obligatii suplimentare sa iei "teava" de 6M de la romtelecom (ADSL) cu un router ADSL SpeedTouch_4*LAN (free) mai faci 2 investiti intr-un switch cu management 1*12 ..... 1*24 + BLANK switch>(2*6 sau 3*8 sau 1*12 sau 1*24 pentru cumulare porturi ca sa ai mai putine plecari UTP de la tine dar trebuie sa redistribui prin switch-uri locale 1*5/1*6 pe "teren" catre useri) , ca sa rezolvi cu latimea de banda alocata sau trafic PLUS "FILTRAREA" ta a MAC-urilor ce le deservestisi ai rezolvat astfel frumos & elegant problema fara sa te "doara capul" ca pica vreun ventilator de la PC.... bla,bla, nu ai nevoie de sursa UPS, nu vor fi probleme cu licentele si vei plati mai putin la KW. Iar ca si observatie sa stii ca ofera intradevar banda pe care o platesti in comparatie cu altii la care semnezi contract de 8M si in realitate downloadul merge cu maxim 250...330Ko/s deci undeva o banda de maxim 3,5M !!! stiu doua firme concret aici la mine la care plateau "saracii" 8 M la... si ...... astfel le-am rezolvat eu problemele, romtelecom 4M , SpeedTouch-ADSL + switch 1*24 cu management (aveau deja retea structurata deservita de un blank switch) , ce pot sa spun oamenii sunt super multumiti de viteza care o au acum in comparatie cu ce plateau la vechiul ISP ..... insa trebuie sa fii constient ca pentru a oferi calitate si sa nu ai discutii/probleme cu userii tai trebuie sa investesti in ceva serios atit ca echipament cit si ca ISP. Link to comment
MifTy Posted October 2, 2007 Share Posted October 2, 2007 spuneai ceva de placi rtl8139.ei, alea, pe disketa cu care vin au un programel de dos care face exact asta: iti permite sa bagi alt mac in flashul placii!!!atentie: pci-uri, nu placi de retea integrate in placi de baza!!! Link to comment
Recommended Posts