Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme laptop-uri si placi de baza

Recommended Posts

Cu ceva timp in urma am primit mai multe laptop-uri vechi defecte pentru piese, insa m-am cam ambitionat sa le repar (ca sa invat ceva in plus), avand in vedere ca par sa aibe doar defecte electronice minore. Am inceput sa caut pe internet dupa scheme si am vazut ca exista diferite site-uri cu asa ceva, unele gratuite, altele contra cost, etc. Intrebarea mea este, voi de unde faceti rost de scheme? Le gasiti pe gratis sau le cumparati? Si folositi si program de board view sau lucrati doar cu schemele?

Multumesc pentru raspuns! Sper ca in viitor o sa am si eu asa experienta in acest domeniu si ca o sa ma descurc si eu fara scheme, dar pana atunci mai am destul de multe de invatat si trebuie sa mai adun si experienta... Mie imi trebuiesc schemele in special pentru a putea identifica de unde vine un anumit semnal intr-un anumit loc, respectiv sa stiu de la ce integrat provine problema in cazul in care lipseste un anumit semnal undeva.

Eu am intrebat din curiozitate de unde faceti rost de scheme, deoarece nu am gasit alte discutii asemanatoare pe forum si eu am ajuns sa caut mai multe zile la rand dupa scheme pe site-uri gratuite, insa cautarile au fost cam in zadar, deoarece acolo in principiu am gasit in majoritatea cazurilor doar scheme partiale de la placile cautate, unde pentru a putea accesa schema completa ar fi fost nevoie de inregistrare pe diferite site-uri dubioase, sau ar fi fost nevoie sa instalez diferite programe (troieni) pentru a putea descarca schema completa, etc. Iar pe site-uri unde se vand scheme contra cost, am gasit doar preturi nesimtite, cam intre 10-20$ se cerea pentru o schema (doar PDF), fara fisiere de board view, etc.

Insa dupa vreo 2 saptamani de cautare pe diferite forumuri si site-uri am ajuns sa gasesc pe cineva pe internet care vindea o arhiva plina cu scheme de laptop-uri si placi de baza, asa am reusit sa imi achizitionez contra cost o arhiva de aproximativ 10 GB cu scheme de la vreo 3000 de laptop-uri si placi de baza, care include si vreo 2500 de BIOS dump-uri. Doar ca foarte putine scheme au si fisierele de board view incluse, ce insa ar ajuta mult la cautarea anumitor componente nemarcate pe placa, respectiv ar ajuta la identificarea traseelor in cazul in care ar fi vreun traseu intrerupt pe placa.

De asta am si intrebat in postarea anterioara daca in general folositi doar schemele la depanare sau si aplicatii pentru board view? Integratele si componentele mai mari identific si eu fara probleme cu ajutorul schemelor, dar mai sunt si o gramada de componente pasive pe placi, de exemplu condensatoare SMD - pe care nu sunt inscrise valorile lor, acolo cum identificati de ce valoare ar trebui sa fie un anumit condensator, in cazul in care pe placa nu este nimic marcat in jurul lui, dar condensatorul nici nu mai functioneaza corect si trebuie inlocuit? De multe ori traseele de pe placa nu pot fi urmarite de la un condensator pana la destinatie (depinde unde este plasat), fiind vorba de placi multilayer, in astfel de cazuri as fi curios sa aflu ce este de facut? In caz ideal, daca sunt incluse si fisiere de board view, atunci este mai simplu, deoarece acolo pot identifica vizual componenta si imi apare denumirea din schema. Dar daca am doar schema la dispozitie, cum ar trebui sa procedez? Multumesc anticipat pentru raspuns!

Aici sant ceva informatii , daca nu ati fost cumva . Nu am vazut scheme , nu le-am rasfoit pe toate , cateva . Cred ca pot fi utile .

http://tim.id.au/laptops/

Pentru un anume laptop indicati modelul si poate va ajuta userii care au mai adunat scheme in timp .

Problemele enuntate de dv sant si in tv-urile chinezarii .

Succes .

Edited by vergil