Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire trafo lini 11421816B-A05 la un televizor Altus model.AL20T58 TXS


Recommended Posts

Salutare  pentru  toata lumea, Am pe masa un televizor Altus ,model:AL20T58-TXS ,  Nu stiu ce sasiu este . pe placa de baza  am vazut inscriptia:G99.190-12 . Este echipat cu trafo linii 11421816B-A05. A sosit la mine cu problema  ca nu iese din stand by .Am gasit defect tranzistorul final lini , in baza lui condenzatorul era cu ESR márit,Am inlocuit cele doua componente,dupa care televizorul a functionat o saptamina ,dupa care in trafo linii  la partea iesire tensiune inalta, a inceput  sa sare tensiuna spre miezul transformatorului . lucru care era sesizabil si in imagine.Cind se producea o descarcare mai puternica televizorul trecea imediat in stand by. NUam reusit sa impiedic nici cum descarcarile la un ultim descarcare  a trecut in stand by si nu se mai iese de acolo. Am scos finalul lini dar nu e defect . am pus in locul lui bec220V-40 W.La comanda On cu telecomanda  ledul rosu devine mai slabuti la luminozitatesi tv ul porneste adica ramina in stare ON.Am incercat sa testezi trafoul cu mai multe metode dar in partea inalta nu iese tensiune inalta.Intrebarea mea este cu ce tip de trafo linii pot sa inlocuiesc acest transformator ??Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi, cu stima Demeter.

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Am facut rost de traful R8484 si culmea  situatia neschimbata.Cu bec 40 wat in locul final linii se poate comuta in POwer ON.Exista semnal la baza tranzistorului final linii.Schimb si tranzistorul final linii  aparatul vrea sa porneasca dar rezistenta R530-3r3-3watt scoate fum masurat tensiunea B scade rapid de la  120volt dc spre 70 volt.Opresc aparatul rapid si constat ca  dioda D505 rgp15j se incalzeste excesiv, deasemenea si condenzatorul Schimb dioda si kondenzatorul C522.Dezli pesc din panel dioda  D505, si D504 pornesc aparatul  Tensiunea B  e OK  rezistenta nu mai "fumeza" pe ecran apare dunga luminoasa orizontala.Am schimbat D505 si C523 Deflexia pe verticala functioneza  in ciuda faptului ca masurat cu multimetrul dioda D505 pare in ordine, rastrul apare dar cu lini de intoarcere fara "purici " pe ecran .D504 era in scurt total, masurabil cu multimetru.Am schimbat dioda D504   si rastrul a devenit normal  defocusat .am reglat tensiunea de focus si Screen imaginea apare normal  tensiunea am reglat la 105 volt, In aceste conditi  tensiunea de alimentare recuperata final  cadre este 25 volt  asa ca in schema .In privinta tensiuni de final video  am dubii deoarece pe schema arata 155 volt iar la mine este 190 volt.Am intrat in service meniu cu telecomanda televizorului(Menu.pictura -8500 su bmeniuri cu taste colorate din telecomanda) si am reglat  dimensiunile si liniaritatea verticala dupa care am esit din service meniu cu combinatia de numere 850,In prezent functioneaza continu ne se incalzeste nimic excesiv. Ma ingrijoreaza cel  mai mult in prezent tensiunea de filament ...cu multimetrul meu am masurat pe alte televizoare 6.25 volt AC  .Sau ar fi mai bine  cu osciloscopul? ca alte aparate nu am cu care sa reglezi tensiunea...Astept sugestile si multumesc pentru indrumarile date pina cum.

Edited by Demeter Denes
Link to comment

Am masurat cu un  multimetru digital UT61 E , arata 6.45 volt la fel am masurat si intr un panasonic tv cu osciloscop arata 21.5 v  p-p   tubul e A48EAK02X101B   pe schema arata 118 volt pentru  tensiunea  B dar daca reglez valoarea asta recuperatele devin prea mari poate traful nui suta la suta identic dar tv ul functionat toata ziua.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines