Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglare sensibilitate vioară electrică


Vizitator Alex Ilie

Postări Recomandate

Vizitator Alex Ilie

Bună dimineața! Vioara electrică pe care o dețin este Cantini Sonplus. Am întâmpinat o mică problemă, de aceea am făcut acest Topic.

Mi-a bușit coarda A și am schimbat-o, însă am observat că s-a întâmplat ceva cu senzitivitatea (celelalte corzi se aud uniform, numai coarda pe care am înlocuit-o se aude mai încet). Am văzut ca pe capacul de pe spatele viorii există o 'secțiune' unde scrie " Sensitivity adjust ", am desfăcut capacul și pare că ar fi necesar un instrument special, știe cineva cum se numește acel instrument și eventual de unde as putea să-l cumpăr ? Sau care ar fi modalitatea prin care aș putea să modific senzitivitatea ?

67419106_2286198391498333_8783089205560475648_n.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Probabil coarda noua are proprietati feromagnetice usor diferite. Nu prea se vede nimic in poza, doar o gaura neagra in carcasa.
Fiind un preamplificator pentru doza magnetica, ar putea fi un potentiometru cu o "gaura" in care se introduce o surubelnita cu dimensiuni corespunzatoare.
Puteti sa descrieti forma piesei pentru reglaj? Ceva de genul exemplificat in desen?

Profile.png

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am fost bassist, cel putin la noi astia cu coarde mai groase, se schimba toate odata.. Majoritatea corzilor ciupite  tind sa capete un timbru mai intunecat cu timpul, tocmai din cauza transpiratiei, unor uleiuri si varii grasimi produse de mana. Suna ciudat sa inlocuiesti o singura coarda. 

La viori poate e altfel, dat fiind ca tinzi sa canti cu arcusul si mai putin ciupit. Insa o mana tot atinge coarda in jona grifului vioarei, deci problema ramane cel putin partial valabila si la corzile de viori. 

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Erau corzi Орфей (pe eticheta in limba romana scria Orphaeus) - brand bulgaresc. Prin '80 am fost si eu incantat de ele - in afara de Mi1 si Si, celelalte corzi aveau trei straturi, peste sarma de baza fiind matisat un strat din sarma cu sectiune circulara, care la randul lui era acoperit cu un strat matisat din tabla. Dupa putin timp nu mi-au mai placut - se auzeau mult prea infundat decat corzile romanesti matisate cu un singur rand de sarma. Nu am mai observat sa fie la vanzare prin magazinele din Timisoara tipurile alea de corzi, dar am mai vazut pe Ali... si ibei, facute de chinezi.

Link spre comentariu

La pian situatia sta diferit deoarece corzile nu sunt supuse diversilor oxidanti, uleiuri si transpiratie produse de mana. Practic alea stau bine mersi, sunetul fiind produs prin lovire cu acele ciocanele sau cum se numesc... 

Similar, daca ma duc intr-un magazin cu instrumente muzicale si apuc o chitara, bass sau ce mai au aia pe acolo, aia poate sta in raft de 1-2 ani expusa, dar daca nu s-a cantat pe ea corzile or sa sune bine mersi. La un astfel de instrument, as putea schimba o coarda individual (dar de la acelasi producator/serie/diametru ) si instrumentul ar suna ok. 

Insa la un instrument la care s-a cantat ceva timp cu mana, nu mai tine smecheria asta decat daca o faci la nivel de repetitii pe acasa/la sala. In cazurile astea, poti pune practic ce sarme vrei, fiecare are pretentiile lui. 

 

Cand aveam 15 ani, greu imi permiteam eu sa-mi cumpar un set nou de corzi de bass. Erau mult mai scumpe decat corzile de chitara si se gaseau mai greu + un drum de 90km dus intors pana in Constanta. Inainte de cantat ma spalam pe maini, daca traspira mana la fel - te stergi/te speli etc. Cu timpul striatile alea de pe corzi (practic invelisul bobinat peste miez) se incarca cu tot felul de mizerii/oxideaza etc. Corzile suna mai infundat. La etapa asta, faceam si eu vestita ciorba/fiertura de corzi (care au mai cantat cu instrumente de genul stiu despre ce vorbesc) in care fierbi corzile alea intr-o oala cu otet. Se curata partial, o scurta vreme suna ok. 

 

later edit: postasem ca raspuns la o postare a lui Djleco referitor la pian, vad ca intre timp a disparut...

 

 

 

 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Nu vad vreo urma de ceva sters, nici nu vad vreun motiv.

Verificati imediat dupa postare daca aceasta a aparut, pt ca mi s-a intamplat sa dau "send" la vreun post si forumul sa fie blocat in acele secunde si sa pierd postul. (Apare un mesaj de eroare "ceva nu a mers bine")

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Era vizibil cand am inceput sa scriu postarea, postul avea cred cateva ore, @DjLeco zicea ceva referitor la schimbatul corzilor la pian (nu se schimba toate daca se rupe una) si avea un link atasat la un desen cu Mickey Mouse :limb:

 

Ulterior dupa ce am terminat de postat, dupa apasatul butonului "trimite raspuns" postarea respectiva nu mai aparea. De-asta am editat mesajul original. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări