ROBEERT Posted July 25, 2019 Share Posted July 25, 2019 Buna seara. Este vorba de acest invertor ( vedeti poza din attach ). Defect: vechea poveste: intra in protectie. Acest invertor este echipat cu controlerul BIT3106A. As dori sa-i elimin protectia si nu stiu cum sa o elimin ca sa vad care canal nu functioneaza sau daca vreun neon sau vreun traf este defect. In privinta eliminarii protectiei la acest tip de controler nu este data in documentatie. Am cautat pe net informatia si nu am gasit nimic. Va rog daca stie careva cum se elimina protectia la acest controler. Multumesc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fane buy Posted July 25, 2019 Share Posted July 25, 2019 (edited) La bit3105a pinu 4 se lasa liber în aier la bit 3506 a nu am ideie poate sunt asemanatoare poate vajuta cu ceva vedeti schema... Edited July 25, 2019 by fane buy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBEERT Posted July 26, 2019 Author Share Posted July 26, 2019 Cu pinii 4 si 27 in aer s-a eliminat protectia. Defectul este pe un canal a cate 3 cuple ( partea de sus ). Partea cu celelalte 3 cuple de jos functioneaza perfect. Revin la partea defecta: fara neoane cuplate, pun creionul de tensiune si observ ca scoate ceva inalta tensiune pe cele 3 cuple, dar foarte slaba, cu neoanele cuplate, nu mai am deloc inalta tensiune pe acele 3 cuple. Partea de jos functionala scoate inalta tensiune OK pe cele 3 cuple. Am inlocuit de pe canalul functional trafurile, mosfeturile si alte cateva componente aferente si am constatat ca defectul nu este din aceste componente. Practic am facut " rocada " de acele componente de pe canalul ok pe cel defect si invers. Toate acele componente inclusiv trafurile si mosfeturile sunt ok ( deci functioneaza in continuare canalul ok cu piesele luate de pe canalul defect, dar invers tot nu functioneaza ). Am probat si neoanele pe canalul functional si sunt si ele toate OK. Pana sa-i schimb intregul invertor, mai sap in el. Eventual si niste sfaturi referitor la acest defect sunt binevenite. In poza din attach, am incercuit portiunea cu piesele la care am facut rocada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 (edited) Probabil te-am mai intrebat si atunci sigur mi-ai raspuns dar am uitat. Ai osciloscop? (multi considera un fel de injuratura intrebarea asta). Un invertor lampi este tot o sursa in comutatie dar cu sarcina speciala. Ca sa vezi diferenta inte 2 etaje identice faci ca la audio, invertor sudura si altele: pui sarcina rezistiva! Pune cate 1Mohm/1W in locul lampilor si o iei de la iesire inapoi cu compararea formelor de unda. NU PUI SONDA IN SECUNDARE!!! Pui insa in drenele MOS-urilor care ataca traful si trebuie sa ai dreptunghiuri identice stanga-dreapta. Daca nu mergi in porti pana la pinul integratului in final. De 10 ani ma minunez cum va chinuiti cu metode tractoristice cand aveti atata suport teoretic pe forum. Dar de cateva ori cand incercam diverse metode de a va explica cat de simpla este electronica asta din aparatura de larg consum apareau diversi indivizi "Gica contra" de iti disparea tot cheful. Dar pana la urma ORICE sursa se depaneaza dupa acelasi tipar: comanda/ reactie la comanda pe fiecare etaj si apoi bucla de control. Daca poti scoate bucla de control lucrusrile se simplifica mult. Aici fara bucla sistemul se va opri dupa 1-2 sec, timp suficient sa faci comparatia stanga-dreapta. Daca scoti protectia poti lasa cu sarcina rezistiva cat vrei pt ca nu mai exista supratensiune in secundar care sa puna traful in pericol. Edited July 26, 2019 by Guest corectare greseli scriere Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBEERT Posted July 26, 2019 Author Share Posted July 26, 2019 Acum 4 minute, miticamy a spus: Probabil te-am mai intrebat si atunci sigur mi-ai raspuns dar am uitat. Ai osciloscop? (multi considera un fel de injuratura intrebarea asta). Un invertor lampi este tot o sursa in comutatie dar cu sarcina speciala. Ca sa vezi diferenta inte 2 etaje identice faci ca la audio, invertor sudura si altele: pui sarcina rezistiva! Pune cate 1Mohm/1W in locul lampilor si o iei de la iesire inapoi cu compararea formelor de unda. NU PUI SONDA IN SECUNDARE!!! Pui insa in drenele MOS-urilor care ataca traful si trebuie sa ai dreptunghiuri identice stanga-dreapta. Daca nu mergi in porti pana la pinul integratului in final. De 10 ani ma minunez cum va chinuiti cu metode tractoristice cand aveti atata suport teoretic pe forum. Dar de cateva ori cand incercam diverse metode de a va explica cat de simpla este electronica asta din aparatura de larg consum apareau diversi indivizi "Gica contra" de iti disparea tot cheful. Dar pana la urma ORICE sursa se depaneaza dupa acelasi tipar: comanda/ reactie la comanda pe fiecare etaj si apoi bucla de control. Daca poti scoate bucla de control lucrusrile se simplifica mult. Aici fara bucla sistemul se va opri dupa 1-2 sec, timp suficient sa faci comparatia stanga-dreapta. Daca scoti protectia poti lasa cu sarcina rezistiva cat vrei pt ca nu mai exista supratensiune in secundar care sa puna traful in pericol. Da, stiu ce spuneti, dar din pacate nu mai am osciloscop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fane buy Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 (edited) Nu aveti sa schimbati bitu 3106a e posibil sa fie si din iel am avut un lcd asemanator acum un an si iam adaptat invertor pentru 4 lampi (2 sus 2 jos) ca nu ia dat de cap si merge fara probleme. Edited July 26, 2019 by fane buy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iuliantv Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 (edited) incearca la pin 7 sst o rezistenta 220-470 ohmi fata de masa,daca nu incercati izolarea pinilor 4 si 27 (deci sa nu m-ai aiba legatura cu montajul.) Edited July 27, 2019 by iuliantv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokoono Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Integratul are 2 grupe de iesiri si comanda mosfeti canal N si canal P. Iesirile le poti interschimba dar este mai mare daraua decat ocaua. Asa ca schimba integratul ca pe o iesire ai impulsuri proaste (daca toate componentele ce duc de la integrat la mosfeti sunt ok). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBEERT Posted July 29, 2019 Author Share Posted July 29, 2019 La 27.07.2019 la 9:30, iuliantv a spus: incearca la pin 7 sst o rezistenta 220-470 ohmi fata de masa,daca nu incercati izolarea pinilor 4 si 27 (deci sa nu m-ai aiba legatura cu montajul.) Dupa cum am scris mai sus, s-a eliminat protectia decupland pinii 4 si 27. La 27.07.2019 la 10:38, yokoono a spus: Integratul are 2 grupe de iesiri si comanda mosfeti canal N si canal P. Iesirile le poti interschimba dar este mai mare daraua decat ocaua. Asa ca schimba integratul ca pe o iesire ai impulsuri proaste (daca toate componentele ce duc de la integrat la mosfeti sunt ok). Foarte nasol este sa inversez iesirile. Fiti sigur ca m-am gandit la chestia asta. Asta ar insemna sa salt si pinii de iesire si sa ma leg cu fire. Nici alt integrat nu am. Vom trai si vom vedea ce-o iesi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sesebe Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Daca tot te ocupi cu depanare ar fi bine sa-ti iei un osciloscop. Asa ce poti sa faci? Iei la masurat toate componentele? Diodele care ajuta la crearea feedbak-ului le-ai verificat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBEERT Posted July 29, 2019 Author Share Posted July 29, 2019 Acum 9 ore, sesebe a spus: Daca tot te ocupi cu depanare ar fi bine sa-ti iei un osciloscop. Asa ce poti sa faci? Iei la masurat toate componentele? Diodele care ajuta la crearea feedbak-ului le-ai verificat? Eu ma refer la defectul ca cele trei canale din partea superioara fara neoane cuplate scot inalta tensiune mult mai slaba decat cele trei canale de jos si cu neoane cuplate, inalta tensiune devine nula. Celelalte trei canale de jos functioneaza perfect atat fara neoane, cat si cu neoane. Asta este lesne de inteles ca am anulat protectia ca sa vad care canal ( sau canale ) sunt cu probleme. Deci nu ar fi vorba de defectul cu intrarea in protectie ca sa ma leg de circuitul feedback. Cred ca v-am lamurit despre ce defect este vorba. P.S. Osciloscop nu mai am din pacate, dar sunt constient ca este foarte util, dar prioritatea ar fi programatorul RT809. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Nu sunt 3 canale, este un canal cu 3 trafuri in paralel. Poti eventual sa lasi doar cate un traf pe rand sa vezi daca in toate cazurile ai tensiune mica. Fiind in paralel daca doar unul este defect le afecteaza pe toate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sesebe Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Întrările de protecție sint una iar feed-back-ul pt controlul PWM-ului sint alta chestie. Eu te-am întrebat dindu-ti astfel un sfat cu ceea ce sa verifici. Dacă tu nu vrei este numai problema ta. O seara buna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBEERT Posted July 29, 2019 Author Share Posted July 29, 2019 Acum 1 minut, miticamy a spus: Nu sunt 3 canale, este un canal cu 3 trafuri in paralel. Poti eventual sa lasi doar cate un traf pe rand sa vezi daca in toate cazurile ai tensiune mica. Fiind in paralel daca doar unul este defect le afecteaza pe toate. Dupa cum am scris zilele trecute, am mutat trafurile de pe canalul functional pe canalul defect si invers. Deci nu-i defect nici un traf si nici un mosfet deoarece defectul este acelasi. Deci canalul ok functioneaza ok in continuare cu piesele de pe canalul defect si canalul defect tot incapatanat a ramas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBEERT Posted July 29, 2019 Author Share Posted July 29, 2019 Acum 7 minute, sesebe a spus: Eu te-am întrebat dindu-ti astfel un sfat cu ceea ce sa verifici. Dacă tu nu vrei este numai problema ta. Aaaaaa, despre feedback este vorba. Ce-i drept nu am verificat circuitul feedback. Ca la o sursa in comutatie: daca feedbackul nu functioneaza, controlerul " o ia razna ". Zilele astea cand i-o veni din nou randul, il iau iar la bani marunti. P.S. Este nasol tare ca nu se gasesc schemele de la invertoare. Ma ghidez eu dupa aplicatia controlerului, dar alta este daca s-ar fi gasit schema de la acest invertor. Acum de bine de rau, la multe surse se gasesc schemele, dar la invertoare, le numeri pe degetele de la o mana cate scheme gasesti. Tin minte ca pana acum cativa ani, nu prea gaseai mai nici o schema chiar nici de la surse ( ma refer la TV-urile LCD, Led, plasma ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts