dsasorin Posted August 20, 2007 Share Posted August 20, 2007 Tot vad ca se vorbeste la filtrele active facute cu AO ca e bine sa avem o sursa stabilizata la alimentarea lor.De ce ? Ce avantaje ar fi ? Ma refer la sunet, evident.Eu am facut mai demult un filtru activ cu vreo 6 AO parca, pentru subwoofer si am tras alimentarea direct de la puntea principala prin niste rezistori si merge brici montajul.(+/- 13 V parca) Nu are brum si se aude foarte bine.Pareri ?Si daca tot suntem aici, ce tranzistori pentru stabilizare ar fi buni de pe piata de la noi ? Link to comment
George(sb) Posted August 20, 2007 Share Posted August 20, 2007 eu deocamdata desi am realizat destul de multe filtre active, nu am apucat sa lucrez si la sursa, pot spune ca am un sunet impecabil fara sa am o sursa stabilizata, dar e indicata pentru reducerea zgomotului Link to comment
Dr.L Posted August 20, 2007 Share Posted August 20, 2007 stabilizeaza cu lm78xx pt ramura pozitiva si lm79xx pt cea negativainaintea lor pui 1000-2200uf +100nf iar dupa 100nf si gataavand in vedere ca aceste filtre lucreaza in general cu 1-2v(in si out) tensiunea de alimentare poate varia fara prea mari influente(nu e indicat sa fie mai mica de +/-9v,desi unele op-amp merg si la +/-5v,poate si mai putin)pe subwoofer nu-ti dai seama nici daca ai mici distorsiuni cauzate de filtru,pt a le vedea,foloseste un osciloscoptot pe siteul esp gasesti o sursa stabilizata pt op-amp Link to comment
dsasorin Posted August 20, 2007 Author Share Posted August 20, 2007 Si daca nu am osciloscop dedicat, nu as putea sa bag in placa audio PC semnalul de la iesire filtru subwoofer si sa vad acolo forma de unda (sinus 100 Hz sa zicem ca generez) ?Distorsionarile ar trebui sa fie ca niste limitari (taieri) ale sinusoidei ,nu ?Voi putea vedea si zgomotul de fond ? (e foarte mic) Link to comment
Dr.L Posted August 20, 2007 Share Posted August 20, 2007 da,dar trebuie sa iei in considerare ca si placa de sunet are un sunet de fond maricelpoti incerca oricum,vezi la software,sunt acolo niste programele,unul are si generator&analizator de spectru Link to comment
dsasorin Posted August 20, 2007 Author Share Posted August 20, 2007 E, aici v-am rupt.Am placa audio Creative Extreme Gamer cu S/N 109 db. :supz: Stiti ce e aia NU EXISTA ZGOMOT de fundal ? Nu cred ca o ureche umana poate face diferenta intre asta a mea si una profi...ma refer doar la zgomot fundal, nu si la DAC-uri.Iar soft de monitorizare am cateva....... :tonqe: Mai astept pareri cu stabilizarea aia..... Link to comment
Dr.L Posted August 20, 2007 Share Posted August 20, 2007 baga osciloscopul,si sa vedem daca fara mufa iti apar mici spike-uri pe ecran daca da,asta e,daca nu,ai o placa buna eu am sb2,cred,si nu aud nimc,da pe monitor se vede sursa Link to comment
George(sb) Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 baga osciloscopul,si sa vedem daca fara mufa iti apar mici spike-uri pe ecrandaca da,asta e,daca nu,ai o placa bunaeu am sb2,cred,si nu aud nimc,da pe monitor se vedesursaHai ma sa lasam osciloscopul, voi ascultati muzica pe osciloscop sau pe boxe, osciloscopul il pui doar ca sa poti vedea daca e cu adevarat ce ti sa parut ca auzi diferenta intre un jeg de creatve si o placa de sunet mai rasarita nu sa zic profesionala, cum ar fi un M-audio e de la cer la pamant, nu e obligatoriu daca ai urechie muzicala sa auzi si distorsiunile Link to comment
dsasorin Posted August 21, 2007 Author Share Posted August 21, 2007 Da, cred ca o sa fac sursa aia, varianta mica....Desi stiu ca nu o sa simt diferenta, o fac sa ma simt eu mai bine.Dar vad ca nu prea se inghesuie lumea cu pareri de genul e nevoie sau nu, probabil e un moft filtrarea in acest caz Link to comment
cirip Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 Orice amplificator are un parametru numit "rejectia sursei de alimentare", care arata cam cat de atenuat se transmite la iesire un zgomot care apare pe linia de alimentare. Parametrul asta e de ordinul zecilor de dB: 80...90, unele au peste suta. Daca pe alimentare ai un riplu de 2V (valoare din burta) si il atenuezi cu 80dB, rezulta 0.2mV la iesire. Se aude ceva? Habar n-am. Sa raspunda colegii mei intelectualii...Cirip Link to comment
Recommended Posts